zondag 26 juli 2009

Dance-act pakt eerste plaats

G-lontra & Rockz feat. Chelc-d: Give (Extrema outdoor theme 2009) (1) *** hoogste eersteweeks ***

Ruim een week geleden alweer, op zaterdag 18 juli 2009, vond in Aquabest bij Eindhoven, de zevende editie van het dansfeest ‘Extrema outdoor’ plaats. Aan het einde van het feest vond op area the Island, de slotact plaats. Deze werd uitgevoerd door G-lontra & Rockz feat. Chelc-d, die ‘Give’, het themanummer dit jaar, voor hun rekening namen. BNN deed daar semi-live verslag van, dat uitgezonden werd op Nl.3. Daarnaast was het festival live te volgen via 3FM.

De download van het nummer ‘Give’ was een dag daarvoor vrijgegeven via de gebruikelijke platforms. Met uitzondering van Itunes, dat zich meer richt op popmuziek in plaats van dancemuziek, is het nummer flink gedownload. Zijn daar normaal gesproken enkele duizenden voor nodig, deze week zijn dat er, vanwege het zomerseizoen, aanmerkelijk minder. Maar wel bijna 2x zoveel als ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull, dat nu voor de vierde week op de tweede plaats staat.

De uitvoerden van ‘Give’ zijn allen afkomstig uit Nederland. G-lontra is Jan van Otterdijk, Rockz, Eeg van Kruijsdijk en Chelc-d, heet eigenlijk Chelsea van de Kimmenade.

Om met de laatste te beginnen, Chelc-d. Zij is met haar bijna 20 jaar (Chelsea is geboren op 26 oktober 1989 in Geldrop), is zij ruim een jaar jonger als Adele die in april #1 kwam met ‘To make you feel my love’. Chelsea komt uit een muzikale familie; haar moeder Tanja van de Kimmenade -Loomans trad regelmatig op in de big band van Someren-eind en daarna in een dinnershow. Dat had veel invloed op Chelsea, die al op tweejarige leeftijd alle kinderliedjes meezong. Ze had al op jazzballet en streetdance gezeten, en deed nu mee aan diverse talentenjachten. De kick van het zingen ontstond pas echt toen ze met het hele gezin naar Spanje ging om daar met een groep op te treden. Het publiek droeg haar op handen en ze had zelfs een eigen fanclub. In 2005 deed Chelsea mee aan Idols.

Jan van Otterdijk/G-lontra is de zoon van Ed en Angeline van Otterdijk. Ed schreef en produceerde de muziek van acts als Close II you, All of us en Re-union, Angeline schreef de teksten bij de liedjes. Dus Jan heeft het niet van een vreemde! Op zijn vijfde volgde Jan piano en vioollessen. Hij zong, rapte en acteerde in diverse producties en was nauw betrokken bij de producties van zijn ouders. Als teenager leerde hij zichzelf piano en drums spelen. Momenteel werkt Jan voor Piapella music, als producer en manager van andere artiesten.

En dan last but not least Rockz/Eeg van Kruijsdijk (Eindhoven, 15 mei 1971). Zijn vader is Willem van Kruijsdijk, voorman van Slagerij van Kampen. Eeg begint dan ook als drummer in een plaatselijke coverband. Vanaf zijn vijftiende maakt hij de ene na de andere dancemix. Hij is dan ook de man achter de fameuze ‘Turn up the base’ cd’s van Arcade uit de jaren ’90. Voor de act Egma schreef hij de hits ‘Let the bass kick’ (#74 in 1991) en ‘Never gonna loose your love’ (#49 in 1993), dat zelfs de eerste plaats haalde van de Franse hitparade . The Nightgroovers is één van zijn projecten, waarvan ‘It’s a love thang’ een hit wordt (#66 in 2000). In 2004 nam Eeg als Jake van K. feat. Danyella het nummer ‘Ti sento’ onderhanden bereikte er de 41ste plaats mee. Samen met Ed van Otterdijk was hij verantwoordelijk voor het succes van Close II you. Daarnaast is hij betrokken bij de carrières van zangeres Do en zangeres/actrice Salemme Guiaux. En nog steeds organiseert Eeg de feesten ‘Chocolatin’ en ‘Duszdat’.

Dance dance dance

Dancemuziek wordt allang niet meer alleen verkocht op vinyl. Sinds de fabrikanten de techniek hebben mogelijk gemaakt om ook met een cd-speler te kunnen scratchen en mixen, is menig dj overgegaan op de digitale snelweg. Mede omdat het nieuwe materiaal veelal wordt verspreid via mp3. En dus is de weg ook vrij voor een dansnummer om de eerste plaats te halen zoals deze week met ‘Give’ van G-lontra, Rockz feat. Chelc-d. Na ‘Traffic’ van Tiësto (#1 in 2003), is ‘Give’ de tweede Nederlandse act met een dance #1-hit.

‘Give’ is de vierde #1 die vanuit het niets daarop binnenkomt, na ‘P.ow.n.e.d.!’ van P3, ‘De dag dat alles beter is’ van Nick & Simon en ‘Halleluja’ van Lisa. Alleen Lisa hield het langer dan 1 week vol, 10 namelijk. We vrezen dat ‘Give’ eenzelfde lot treft als de andere twee. In 2008 waren er tien nummers die vanuit het niets op #1 binnenkwamen, maar daar zaten wel drie van Marco Borsato bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten