zondag 19 juli 2009

Gregor Salto waagt zich ook aan de ‘Lambada’

Gregor Salto & Kaoma: Lambada (57) *** hoogste eersteweeks ***

In 1989 had het Franse ‘Kaoma’ met ‘Lambada’ de hit van het jaar. Daarna was de groep nog goed voor drie noteringen. Chico et Roberto, de jongen en het meisje die dansten in de videoclip van ‘Lambada’, scoorden zelf ook nog een hit met ‘Frente a frente’ (#36 in 1990).

‘Lambada’ van Kaoma was geen eigen nummer, maar een vertaling van het Peruaanse lied ‘Llorando se fue’ uit 1982 van de Boliviaanse groep Los Kjarkas, waarvoor echter geen toestemming was gegeven. Wereldwijd zijn er 5 miljoen stuks van ‘Lambada’ door Kaoma verkocht. Los Kjarkas werd door de Fransen afgescheept met een symbolische schadevergoeding.

We hopen dat Gregor Salto, pseudoniem van Gregor van Offeren (Haarlem, 21 april 1976), die de versie van Kaoma nu in de remix heeft gegooid en de titel Lambada 3000 meegaf, de originele uitvoerenden wel volledig vergoed. Voor zijn versie heeft Braz Loalwa, zangeres van Kaoma, het nummer opnieuw ingezongen.

Overigens is Gregor niet de eerste die ‘Lambada’ onder handen neemt. Onze eigen Arie Ribbens nam al in 1989 een Nederlandstalige versie op, ‘Bij Rio linksaf’, dat tot #51 kwam. En vorig jaar kwam de Duitse producer Ian Oliver met het nummer ‘Skankin’’, waarin de ‘Lambada’ ook zat. En wellicht dat er binnenkort nog een ‘Lambada’ in de Single Top 100 staat. De Franse producer Bob Sinclar feat. DJ Roland Clark heeft namelijk het nummer ‘Give me some more’ uitgebracht, met ook daarin een sample van ‘Lambada’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten