vrijdag 10 juli 2009

Hitflits: Lisa houdt Pitbull weer van zich af

De grote vraag deze week was: zou ‘Billie Jean’ van Michael Jackson de eerste plaats halen van de Single Top 100? Hoewel Michael er de gehele week niet aan te pas kwam, zou het op de laatste dag nog kunnen. Zeker gezien de afgelopen week. Het heeft echter niet zo mogen zijn, ‘Billie Jean’ blijft op een derde plaats hangen. De strijd woedde de afgelopen week tussen ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull en Lisa met ‘Halleluja’, waarbij het er op maandag nog op leek dat Pitbull de strijd zou winnen. Maar daarna nam Lisa de leiding en wint uiteindelijk de strijd met een voorsprong van 8% op Pitbull en 16% of Michael Jackson. En daarmee is ‘Halleluja’ voor de negende week het bestverkochte nummer in Nederland.

Geen #1 dus voor ‘Billie Jean’. Maar dat betekent geenszins dat de populariteit van Michael is afgenomen. Integendeel. Nadat hij vorige week 1/3 (33 noteringen) van de Single Top 100 voor zijn rekening nam, voegt hij daar deze week nog zes (!) aan toe:
#25: ‘Will you be there’ (#3 in 1993)
#64: ‘We are the world’ van USA for Africa (#1 in 1985)
#72: ‘You rock my world’ (#2 in 2001)
#86: ‘One day in your life’ (#2 in 1981)
#94: ‘Another part of me’ (#8 in 1988)
#100: ‘Leave me alone’ (#5 in 1989)

Daarnaast boeken ‘They don’t care about us’ (van 59 naar #24), ‘You are not alone’ (van 61 naar #26), ‘Heal the world’ (van 46 naar #16), ‘Human nature’ (van 64 naar #40) en ‘Man in the mirror’ (van 37 naar #22) de grootste winst. Het grootste verlies boekt ‘Rock with you’ dat van 24 naar #55 zakt.

Een maand geleden stond ‘Haus am See’ al even op de vijfde plaats. Maar na een terugval die hem vorige week tot #15 bracht, herneemt Peter Fox zich deze week, en stijgt terug de top 10 in, naar een vierde plek. Nog een terugstijger is er voor David Guetta & Kelly Rowland met ‘When love takes over’ dat van #19 naar #6 stijgt. Twee weken geleden stond het nummer daar ook al even. Echt nieuw bij de bovenste tien is ‘Zumba yade’ van Kathleen & het Soweto gospel choir, dat na een stilstand vorige week op #16, deze week naar een vijfde plaats stijgt. Daarmee treedt ze in de voetsporen van K3 waar ze tot deze maand deel van uitmaakte en negen top 10-hits meescoorde.

Twee jaar geleden lukte het bij ons niet met ‘Fantastig toch’ van de Vlaamse zangeres Eva de Roovere. Maar dankzij de actie van Koen Jansen, alias rapper Diggy Dex die het nummer bewerkte en Eva daar voor benaderde, lukt het anno 2009 wel. Het nummer kreeg een nieuwe titel, ‘Slaap lekker (fantastig toch)’, en slaat nu wel aan, en is de hoogste binnenkomer op #57. Bovendien is het nummer de komende week de 3FM Megahit.

Daarnaast zijn er nog drie echte binnenkomers:
#81: Mooi wark: ‘Tepels liegen niet’
#88: Anguilla: ‘Jump say qui’
#97: Janneke de Roo: ‘Draai mee met die kermis’

Michael Jackson is niet de enige die op herhaling gaat. Ook Annagrace met ‘Let the feelings go’ (op #82), Quintino feat. Mitch Crown met ‘Heaven’ (op #83), Linkin park met ‘New divide’ (op #96) en wederom Sjon & Sjeffrey met ‘Lange hete zomer’ (op #98) zien we weer terug in de Single Top 100.

Toch nog een #1-positie voor Michael Jackson, ook al is het niet in de Single Top 100. Want in de Album Top 100 stijgt ‘King of Pop – the Dutch collection’ van de derde naar de eerste plaats. Nog geen tien maanden geleden kwam het album niet verder dan de vierde plaats. Maar nu laat het alle andere albums ver achter zich. De voorsprong is ruim 81% op ‘Best of’ van Krezip. Naast succes voor de single ‘Haus am See’ (op #4), gaat het Peter Fox ook voor de wind met zijn album ‘Stadtaffe’, dat van 19 naar #10 stijgt.

In de onderste helft van de Album Top 100 treffen we nog drie binnenkomers:
#55: Maxwell: ‘Black summers night’
#58: Riverside: ‘Anno domini high definition’
#81: Ali Campbell: ‘Flying high’

In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, zet Michael Jackson de toon met 14 (!) albums. De volledige top 10 bevat albums van hem, waaronder de #1, ‘Number ones’ (vorige week ‘Thriller (special edition)’).

Ook deze week hebben we alle noteringen van Michael en zijn broers op een rijtje gezet. Klik hier en je bent weer helemaal bij!

Weer een week dus met veel Michael Jackson. Na het weekend komen we daar op terug in een nieuwe Megaman waarin ook de hitfeiten van de ‘gewone’ binnenkomers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten