maandag 31 augustus 2009

3js houden rekening met radiostations

3js: Vandaag ben ik vrij/Alles overnieuw (16) *** hoogste eersteweeks ***

De dubbele single ‘Vandaag ben ik vrij/Alles overnieuw’ lag vrijdag 21 augustus in de winkels. Op maandag 24 augustus, in de eerste tussentijdse lijst met verkoopstanden, kwam de cd-single binnen op de derde plaats. Op #2 stond ‘Lippen op de mijne’ van Nick & Simon en op #1 ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Een Volendamse top 3 dus. Helaas heeft dat naarmate de week vorderde niet stand gehouden, want de 3j’s moeten uiteindelijk genoegen nemen met een zestiende plek. Toch is alles uit de kast gehaald om hoog te eindigen. Want naast de twee nummers krijg je er op de cd-single ook nog twee live nummers bij: ‘Star of the county down’ en ‘Watermensen’ en de clip van ‘Vandaag ben ik vrij
’. Dat er tegelijk twee nummers tot A-kant zijn gebombardeerd heeft niet zozeer te maken met het feit dat de heren geen keuze konden maken, maar meer om de nummers op de radio gedraaid te krijgen. Het ene ‘Vandaag ben ik vrij’ is jazzyachtig, terwijl
Alles overnieuw’ vlotter is, en dan ook airplay krijgt op 3FM. Overigens bestaat het woord overnieuw niet in het Nederlands. Het is dan ook een geintje van de 3j’s, analoog naar een sketch van Koot & Bie.

viool

De viool op ‘Alles overnieuw’ wordt bespeeld door Monique Lansdorp. Monique, geboren in 1956 in Utrecht, studeerde musicologie aan de Rijks Universiteit van Utrecht en viool aan het conservatorium van Den Haag en Maastricht. Ze specialiseerde zich in traditionele muziek uit Oost-Europa en Joodse muziek. Ze geeft veel workshops maar treedt ook alleen of met anderen op. Monique speelde mee op albums van onder andere Ernst Jansz, Doe maar en Boudewijn de Groot. Met de laatste staat ze vast op het podium, want ze is zijn vaste violiste. Daarnaast vormt ze al tien jaar met de Poolse zangeres Shura Lipovsky een vast duo. Ook is Monique betrokken bij de stichting Musicians without borders, opgericht tijdens de Kosovo-oorlog. Deze stichting organiseert multi-etnische muziek festivals, workshops voor kinderen, uitwisseling van muzikanten en programma's om verloren instrumenten te vervangen.

‘Star of the county down’ en ‘Watermensen’ zijn opgenomen tijdens de Akoesteren tour, waarvan de clips in de Protestantse kerk in Volendam. Die tour is nu afgelopen, maar een nieuwe dient zich alweer aan: de Pluche, Zweet & Tranen tournee, vanaf april 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten