vrijdag 25 september 2009

Hitflits: Kyteman blaast zichzelf bijna naar #1; zevende #1-album voorAnouk

Er was al een prachtige live versie van 'Sorry', opgenomen in Tivoli in Utrecht. Vervolgens stond Kyteman in augustus op Lowlands en ook toen speelde hij het nummer op zijn trompet en ook toen luisterde iedereen ademloos. Die versie is nu ook te koop en in combinatie met een optreden in 'Pauw & Witteman', sprint 'Sorry' naar de tweede plaats van de Single Top 100. Dankzij 'Sorry' stijgt het album 'The hermit sessions' van 15 naar #6.

Met een verschil van 14% op Sorry, blijft 'Mi rowsu (tuintje in mijn hart)' van Damaru & Jan Smit de #1. Het nummer staat nu in totaal zeven weken bovenaan, waarmee Jan Smit zichzelf verbeterd. Tot nu toe lukte het hem niet langer dan zes weken op #1 te staan. Dat was in 2006 met 'Als de morgen is gekomen'.

De hoogste eersteweeks is op een tiende plaats 'De storm (geef niet op)' van Bløf. Het nummer is het thema van de film 'De storm', die sinds deze week in de bioscopen draait. Het is de tweede keer dat Bløf een nummer uit een film de top 10 inzingt. In 2007 scoorden ze zelfs een #1-hit met 'Alles is liefde' uit de gelijknamige film.

Op #29 komt Zirkus zirkus binnen met '17 & smoorverliefd'. Het trio, bestaande uit Sigourney Korper, Mitchell (Sherman) Doesburg en Nicolaas (Niels) Laurens Littooij, is een product van kinderzender Nickelodeon. Sigourney deed vorig jaar mee aan 'So you think you can dance'.

En dan de andere binnenkomers:
#36 - Jay-Z feat. Alicia Keys: Empire state of mind
#40 - Monroe: The real thing (trio rond Raffaëla, winnares Idols 2006)
#53 - Esmée Denters: Admit it
#76 - Astrid Koelewijn: Piroschka
#78 - Jenny Lane: Say say say (echte naam Jenny Willemstijn, achtergrondzangeres op 'For bitter or worse' van Anouk)
#80 - James Morrison: Nothing ever hurt like you
#84 - Frans Bauer: Geen woorden (geschreven door Guus Meeuwis)
#85 - Valerius: Whenever
#88 - DJ Silence: Latin injection
#89 - John Marks feat. Patricia Paay: Who's that lady with my man (remake van de #2-hit uit 1977)
#94 - Janneke de Roo: Zeeman
#98 - Nelly Furtado: Manos al aire

Ondanks dat Remon Stotijn alias the Postman, niet echt van haar muziek hield, haar burgerlijk vindt en daarom koos voor een ander leven, mogen we hem toch wel dankbaar zijn. Want doordat zijn relatie met Anouk stuk liep, levert Anouk (volgens eigen zeggen) met 'For bitter or worse' haar beste album af. Het is een album geworden waarop ze afscheid neemt van haar oude liefde en haar nieuwe liefde, the Unorthodox, bezingt. Een doorleefd album dus, dat door de fans gewaardeerd met een eerste plaats in de Album Top 100. Overigens zakt 'Postman', het eigen album van Postman, waarop hij flink van leer trekt tegen Anouk, van 29 naar #49. 'For bitter or worse' is na 'Together alone' (1x in 1997), 'Urban solitude' (4x in 1999), 'Lost tracks' (5x in 2001), 'Hotel New York' (12x in 2004/2005), 'Who's your momma' (1x in 2007) en 'Live in Gelredome' (1x in 2008), haar zevende #1-notering. Vorige week is 'For bitter or worse' platina (meer dan 50.000 exemplaren) uitgeleverd. Daarvan zijn er in de eerste week zo'n tweederde verkocht. Het overwicht van het album op de #2 is bijna 90%!

Alle aandacht voor Anouk zorgt er voor dat in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, vier albums van haar staan. Naast 'Anouk is alive (Jewelcase)' op #23 (van #48) komen 'Hotel New York' (op #29), 'Together alone' (op #37) en 'Urban solitude' (op #44) binnen. Geen slechte week dus voor Anouk Teeuwe!

Vorige week kwam Jay-Z met zijn album 'The blueprint vol. 3' binnen op de eerste plaats van de Billboard Album Top 200. Het is zijn elfde #1-album in Amerika en daarmee evenaart hij Elvis Presley. Deze week is het de beurt aan Madonna om Elvis te evenaren. Alleen doet ze dat niet in de Amerikaanse, maar Britse albumlijst. Aankomende zondag zal haar remix-album 'Celebration' daar binnenkomen op #1. Dat wordt dan ook haar elfde #1-album en dat is evenveel als Elvis Presley. Aan beide kanten van de oceaan wordt dus flink gezaagd aan de hegemonie van Elvis Presley! Bij ons komt 'Celebration' binnen op een tweede plek.

Naast Anouk en Madonna zijn er nog hoge binnenkomers van Pearl jam met 'Backspacer' (op #3) en Mika met 'The boy who knew too much' (op #5). Daar tussenin op #4 staat de #1 van vorige week: 'The resistance' van Muse.

De andere binnenkomers zijn:
#50 - Sonata arctica: The days of grays
#51 - Slaid cleaves: Everythibg you love will be taken away
#61 - Monsters of folk: Monsters of folk
#67 - Kayak: Letters from Utopia
#72 - Cliff Richard & the Shadows: Reuninted the 50th anniversary
#84 - Basement jaxx: Scars
#86 - All time now: Nothing personal
#99 - Ace Frehley: Anomaly (special edition)

Een paar weken geleden stond Michael Jackson nog met vijf albums genoteerd in de Album Top 100. Deze week zijn het er nog twee: 'King op pop - the Dutch collection' (op #11) en 'The collection' (op #43).

Daarentegen scoren the Beatles deze week een record aantal van acht albums. Naast 'The Beatles in stereo', gezakt van #17 naar #33, komen er zeven oudere albums van de Fab four binnen, die eigenlijk in de Backcatalog top 50 thuis horen. 'Maar omdat het gaat om nieuwe configuraties met als extra onder meer een minidocumentaire, zijn ze opgenomen in de Album Top 100', laat Michel Admiraal van GfK Dutch Charts weten. Het zijn:
#47 - Abbey road
#53 - Sgt. Peppers lonely hearts club band
#65 - The Beatles (white album)
#81 - Revolver
#87 - Rubber soul
#89 - Magical mystery tour
#90 - Past masters
Wereldwijd zijn er in de eerste week zo’n 2,25 miljoen albums van the Beatles verkocht in Noord-Amerika, Japan en Groot-Brittannië. In de bubbling under staan nog eens zes album van the Beatles:
#118 - Let it be
#121 - Help! (van #64)
#131 - A hard days night (van #86)
#133 - The Beatles in mono (van #58)
#141 - Beatles for sale
#158 - Please please me (van #89)

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten