maandag 16 november 2009

Direct verder met musicalster

Di-rect: Times are changing (2) *** hoogste eersteweeks ***

Tot 12 maart 2009 leek er niets aan de hand voor de Haagse band Di-rect. Ze scoorden zeventien hits waaronder zes top 10-noteringen en onder hun zes albums prijken drie top 10-noteringen, met een #1-notering voor ‘All systems go’. De voorbereidingen voor het vijfde album waren in volle gang en een deal voor Spanje en Portugal hadden ze op zak. Toen werd het 12 maart en maakte zanger Tim Akkerman tijdens een persconferentie bekend met de band te willen stoppen. Tim: “We zijn ooit begonnen als jonge band en zijn hier erg succesvol mee geworden, maar in de loop van de jaren zijn we zelf volwassen geworden en is ook onze muzikale smaak veranderd. En helaas ben ik nu op het punt gekomen dat deze smaak in mijn geval te ver af staat van Di-rect”. Vervolgens heeft hij de Tommy concerten reeks afgemaakt en richt hij zich nu op een eigen carrière.

rauw op het dak

Voor de overige bandleden, Jamie Westland (drums), Frans ‘Spike’ van Zoest (gitaar) en Bas van Wageningen (bas), viel deze beslissing van Tim nog al rauw op het dak. Maar ze respecteerden zijn beslissing en lieten weten door te gaan met Di-rect. Vervolgens werd er een zoektocht opgestart naar een nieuwe zanger. In BNN vonden ze een omroep die zo’n zoektocht wel wilde uitzenden. ‘Wie is Di-rect?’ heette het en na negen weken, was op zondag 8 november 2009 in het Paard in Den Haag, de finale tussen Sven van Hees en Marcel Veenendaal. Tot veler verrassing werd Marcel de nieuwe zanger. Inmiddels is toetsenist Vince van Reeken vast bandlid.

Marcel Veenendaal (Ede, 13 april 1982), is van origine een musicalster. Na een loopbaan bij musicaltheater ‘Roekeloos’, deed hij mee aan AVRO’s Sterrenjacht en werd daarin tweede. Vervolgens was hij te zien en te horen in de musicals ‘Jesus Christ superstar’, ‘the Wiz’ en ‘Hair’. Marcel is niet geheel onbekend voor de overige leden van Di-rect, want als gastvocalist was hij betrokken bij de rockopera ‘Tommy’, waarmee Di-rect tot 10 april in de theaters stond. Op de avond van de finale was de single ‘Times are changing’ van het vernieuwde Di-rect te downloaden. Na ruim vier dagen zijn er zoveel gedownload dat het nummer binnenkomt op de eerste plaats van de Download Top 50. Per saldo komt het nummer in de Single Top 100 binnen op een tweede plek. En dat is een evenaring van ‘Johnny’ uit 2007. Begin volgend jaar moet een heel album klaar zijn, waarvoor Marcel nu de nummers aan het inzingen is.

Het eerstvolgende live optreden van Direct 2.0 is op oudejaarsavond. Dan staat de band geprogrammeerd op een varend vlot bij de Erasmusbrug op de Rotterdamse Maas. Naast Di-rect zullen ondermeer ook Esmée Denters, Fedde le Grand, Lucien Foort, Waylon en Dio optreden. Het nieuwjaarsfeest wordt live uitgezonden door RTL 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten