zondag 22 november 2009

Pleegt Lady Gaga plagiaat?

Lady Gaga: Bad romance (16) *** hoogste eersteweeks ***

Als we over een maand de balans opmaken over 2009, kunnen we niet anders concluderen dat dit jaar heel succesvol is geweest voor Stefani Joanne Angelina Germanotta, oftewel Lady Gaga. Met ‘Bad romance’ scoort ze haar zesde hit dit jaar en dat is evenveel als Beyoncé dit jaar. Alleen Lady Gaga had meer succes: twee top 10-hits, waaronder een #1-hit tegenover Beyoncé één top 10-hit.

Al van haar #1-hit ‘Poker face’ werd gezegd dat ze ‘geïnspireerd’ zou zijn door ‘Ma baker’ van Boney M. En ook ‘Bad romance’ is niet vrij van beschuldigingen. Dit keer gaat het om ‘Dominator’ van Human resource (#6 in 1991). Een Belgisch radiostation ontdekte het en belde Guido Pernet, destijds één van de vijf leden van Human resource. Guido: “Ik ben direct gaan luisteren en het karakteristieke synthesizergeluid uit onze plaat is inderdaad te horen. Het is niet direct gekopieerd maar het is nagespeeld, zodat het effect precies hetzelfde is." Pernet heeft nog geen aanstalten gemaakt richting Lady Gaga. Pernet: Het gaat allemaal zo snel. Ik krijg constant allemaal telefoontjes. Zelfs van advocaten die me zouden willen helpen met een rechtszaak. Ik ben meer dan vereerd. Lady Gaga is de nieuwe Madonna. Maar aan de andere kant: als ik zoiets zou doen dan zou ik hangen.” Pernet denkt er dan nog eens over na of hij wel juridische stappen wil ondernemen tegen haar.

monster(cd)

‘Bad romance’ zou wel eens de derde top 10-hit voor Lady Gaga kunnen worden, want het nummer komt niet voor op haar succesvolle album ‘The fame’. Althans niet op de reguliere versie. Wel verschijnt deze week ‘The fame monster’, met acht nieuwe nummers, waaronder ‘Bad romance’ en ‘Telephone’ feat. Beyoncé. Aanvankelijk zou er alleen een dubbelcd uitkomen met ‘The fame’ en ‘The fame monster’. Die verschijnt nu half december in twee uitvoeringen. De eerste, deluxe edition, is ‘The fame’ met ‘The fame monster’ als bonus-cd. De tweede, super deluxe edition, idem als de eerste, maar dan met enkele Lady Gaga gadgets, zoals een haarlok! Aanstaande vrijdag start haar ‘The monster ball tour’, die loopt tot april 2010 en waarin Jason Derülo het voorprogramma doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten