vrijdag 29 januari 2010

Hitflits: actie Haïti levert Kane derde #1-hit op

Het leek er vorige week op dat ‘No surrender’ van Kane een korte opleving beleefde, toen het nummer van 30 naar #17 steeg. Maar dat was niet eenmalig, want deze week stijgt het nummer door naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het levert Kane na ‘Something to say’ en ‘Fearless’, beide in 2005, hun derde #1-hit op. Alleen danken ze hun #1-hit voornamelijk aan actrice Carice van Houten. Op 21 januari, de avond van de actie ‘Nederland helpt Haïti’, zongen de heren samen met haar het nummer ‘No surrender’. De dag daarop kwam het nummer tot en met zondag exclusief beschikbaar op de site www.muziekvoor555.nl, waarvan alle opbrengsten naar de actie gingen. Het gevolg was een run op de download, die inmiddels ook op andere download platforms beschikbaar is. Ook het album ‘No surrender’ profiteert, want het stijgt van 18 naar #5.

Kane was niet de enige die een track beschikbaar stelde. Veel andere Nederlandse artiesten, in alle genres, deden mee aan de actie. En dat vertaalt zich dan ook in hitparadenoteringen, onder andere voor Ray & Anita (‘In da name of love’, van 26 naar #4), Acda en de Munnik (‘Eva’, van 11 naar #7) en Nick & Simon (‘Pak maar m’n hand’, van 54 naar #18). En je weet, doneren kan nog altijd op giro 555. De huidige stand is € 106 miljoen.

Vorige week zondag vond de finale plaats van de zoektocht naar Mary Poppins. Winnares werd de 24-jarige Noortje Herlaar. In navolging van Freek Bartels die in 2008 de talentenjacht ‘Op zoek naar Joseph’ won, en een #2-hit scoorde met ‘Laat je droom bestaan’, boekt ook Noortje haar eerste succes met ‘Alles kan’, dat de hoogste eersteweeks is op #14.

‘Broodje bakpao’, de #1-hit van the Opposites feat. Sef & Gers was geïnspireerd op de serie ‘New kids’. Deze week komen de New kids met hun eigen (Carnaval) single: ‘Groeten uit Brabant!’ binnen op #23.

Aangezien Girls aloud een sabbattical heeft ingelast, kunnen de leden van deze Britse meidengroep zelf een carrière opstarten. Cheryl Cole is de eerste die dat zeer succesvol doet met de single ‘Fight for this love’ en het album ‘3 words’. Beide behaalden de eerste plaats van de Britse hitparades. Bij ons begint haar succes met de single ‘Fight for this love’ op #27.

De andere binnenkomers vinden we onderin de Single Top 100:
#55 Sandy Dane: ‘Beautiful and ugly’
#60 Tim Douwsma: ‘Je bent de hemel’
#68 Zware jongens: ‘De poes van tante Loes’
#69 DIO feat. Jayh: ‘Cool’
#82 Sabrina Starke: ‘Home is you’
#88 Three 6 mafia vs DJ Tiësto: ‘Feel it’
#89 Dennis Ferrer: ‘Hey hey’
#92 Jacques Herb: ‘Ik doe alles voor jou’
#97 Johnny Gold: ‘Ik ben wat lator’
#98 Paris avenue: ‘My life is music’

Twee weken geleden kwam Jurk! met ‘Zou zo graag’ binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Vorige week deden ze dat nog een keer over met het album ‘Avondjurk’. Maar het succes is van korte duur, want nadat de singletrack vorige week al naar #2 was gezakt en deze week duikelt naar de twaalfde plaats, gaat het album deze week ook onderuit en zakt van de eerste naar de zesde plek. De nieuwe #1 in de Album Top 100 is opnieuw ‘MaMaSé!’ van K3, dat nu voor de derde keer de eerste plaats opeist. In totaal staat het album nu voor de zesde week op de eerste plaats.

Het effect van het winnen van de Popprijs 2009 door Kyteman ebt nog door in de albumlijst. Nadat het album ‘The hermit sessions’ vorige week van 45 naar #6 sprong, stijgt het deze week door naar de derde plaats, en is nog één plaatsje verwijderd van de hoogste notering: #2 op 26 september 2009.

Pas volgende week woensdag, 3 februari, is de albumpresentatie in Paradiso in Amsterdam. Maar nu al is zijn debuutalbum de hoogste eersteweeks op #12. Tim Knol heet hij, evenals zijn album. Tim komt uit Hoorn, dezelfde plaats waar ook Johan de band van Jacob de Greeuw vandaan kwam. Naast Jacob, werkten nog twee leden van Johan mee aan het album: Jeroen Kleijn en Matthijs van Duijvenbode. Tim speelde tijdens de afscheidstournee in het voorprogramma van Johan. Daarnaast spelen ook Anne Soldaat en Reyer Zwart van Do-the-undo mee op het album. En dan al zo hoog binnenkomen, een betere start kan een beginnend artiest zich bijna niet wensen!

Afgelopen maandag, 25 januari, ging de nieuwe voorstelling ‘Laagland’ in première in De Kleine Komedie in Amsterdam. Het is het vervolg op ‘Harmonium’ van bijna drie jaar geleden. Daarin zingt Ricky Koole vergeten liedjes en vertelt haar vriend Leo Blokhuis verhaaltjes bij de nummers. Tijdens de première van ‘Laagland’ werd haar cd ‘To the heartland’ gepresenteerd. De cd is samen met de begeleidingsband van ‘Laagland’ en technicus Frans Hendriks opgenomen in een oude stolpboerderij. Er is ook een elpee (= vinyl!) versie van, kompleet met cd. ‘To the heartland’ is haar derde cd en komt binnen op #18.

Van een heel ander kaliber is de Zangeres zonder naam. Mary Servaes-Bey, zoals ze echt heette, was de ‘koningin van het levenslied’. In 1998 overleed ze op 89-jarige leeftijd, maar is nog altijd voor vele zangeressen een voorbeeld. Haar ontdekker Johnny Hoes betitelde in 2008 Liesbeth Raaijmakers uit Weert als haar natuurlijke opvolger. Na zes jaar is er nu een nieuwe verzamelaar van de Zangeres zonder naam: ‘Vergeten liedjes’ komt binnen op #22.

Het restant:
#44 Mad trist: ‘Pay the piper’, groep uit Limburg, geproduceerd door Torre Florim van de Staat
#55 Tindersticks: ‘Falling down a mount’, trio uit het Britse Nottingham met het achtste studioalbum, opvolger van ‘The hungry straw’ (#44 in 2008)
#57 David Bowie: ‘A reality tour’, dubbelalbum van de gelijknamige tour uit 2003, naar aanleiding van het album ‘Reality’ uit 2003
#72 Local natives: ‘Gorilla manor’, vijfmans formatie uit Orange county, Californië
#100 Absynthe minded: ‘Absynthe minded’, Belgische groep die onlangs vier belagrijke muziekprijzen (Mia’s) won. Het album is al sinds oktober uit, maar komt nu dankzij een optreden in ‘De Wereld Draait Door’ binnen.

De belangrijkste standen weet je nu. De rest is via de linkjes na te lezen. En na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de (nieuwe) hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten