maandag 18 januari 2010

Jurk! bestaat al tien jaar

Jurk!: Ik zou zo graag (1) *** hoogste eersteweeks ***

Het jaar is nog maar drie weken jong, en de eerste downloadactie levert al een #1-hit op. ‘Ik zou zo graag’ van Jurk!, een nummer dat ze al begin 2009 op YouTube zetten, komt met een verschil van 20% op de #2, ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Sef & Gers, binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Vorig weekend deed Jeroen van Koningsbrugge voor de grap een oproep via zijn twitter-account: Als ‘Ik zou zo graag’ op #1 zou komen, volgt er een gratis concert voor iedereen die het nummer via Itunes download. Vele Nederlanders, waaronder een paar bekenden zoals Jan Smit, Paul de Leeuw, Gerard Ekdom, Frits Spits, René Froger en Gerard Joling, volgden de ‘tweet’. Voor Jeroen was het een grap, om te kijken wat zo’n oproep zou opleveren. Maar inmiddels laat hij weten compleet overdonderd te zijn. “Ik ben niet vaak sprakeloos maar weet niet goed wat ik moet zeggen”. Maar even later vult hij aan met “Laat die sterallures maar komen, want we zijn nu popsterren!”. Uiteraard gaan we het beloofde concert met veel plezier organiseren.” Ook Dennis van de Ven is verrast door het succes, maar gooit het niet op de ludieke actie, maar het nummer zelf. “Ik ben heel blij dat onze muziek zo wordt gewaardeerd door het publiek. We kijken erg uit naar de theatertour waarin we alle nummers live kunnen gaan spelen”. Die theatertournee is getiteld ‘Jurk!’, start op 28 januari in Arnhem en wordt op 1 april (geen grap, hoewel, je weet het nooit) afgesloten in Rotterdam. Dan spelen de heren nummers van het album ‘Avondjurk’ dat afgelopen vrijdag is uitgekomen.

Jurk! levert te weinig op

Jurk! is het theaterproject van Jeroen Bernardus Jozef Nicolaas van Koningsbrugge (Roosendaal en Nispen, 3 september 1973) en Dennis van de Ven (Weert, 28 januari 1973), die zich nu vooral laten gelden als de mensen van ‘Draadstaal’, dat wekelijks bij de VPRO is te zien. Jurk! is echter niet de opvolger van ‘Draadstaal’, maar de voorloper! Al in 2000 zijn de twee onder de naam Jurk! een samenwerking aangegaan. Hun cabaretprogramma, met Dennis aan de piano, bevatte veel serieuze liefdesliedjes. Toch zou het nog tot eind 2008 duren dat ze begonnen aan de opname van twaalf liedjes voor een cd (‘Avondjurk’); de tijd ontbrak hen er gewoon voor. Wel zorgen de drukke werkzaamheden van de afgelopen tijd voor een financiële basis voor Jurk! Want van de aankomende theatertournee kunnen ze niet leven.

nieuwe Acda en de Munnik?

De liedjes van Jurk! worden al vergeleken met die van Veldhuis & Kemper en vooral Acda en de Munnik. Toch zegt Jeroen daar niet door geïnspireerd te zijn. Wel deed hij in 2000 auditie voor de Kleinkunstacademie met het liedje ‘Als het vuur gedoofd is’ van Acda en de Munnik.

What’s in a name!

De naam Jurk! ontleenden ze aan de oma van Jeroen, die leidde aan aversie (niet meer de zaken kunnen benoemen), en zo’n beetje overal jurk van maakte. Een actnaam met een ! (uitroepteken) in de naam, is geen unicum. Wij vonden er ruim 30. Denk maar aan Altijd Lazerus! (dat zich tegenwoordig het Feestteam noemt, zie onder #100), de band krijgt kinderen!, Bis!, Bobbysocks!, Is ook schitterend!, P!nk, Sash! en Volumia! Ook is Jurk! niet de eerste act met een ! in de naam, dat een #1-hit scoort. Denk maar aan Wham!, Snap! en Ch!pz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten