zondag 7 februari 2010

Popzanger en striptekenaar komen met nieuw album

Gorillaz feat. Bobby Womack & Mos Def: Stylo (72)

Stylo’ is deze week de 3FM Megahit en we moeten zeggen dat 3FM daarmee wel een gewaagde keuze heeft gedaan. Het nummer is namelijk niet geheel ‘radiovriendelijk’, en een Megahit wordt overdag wel zo’n vijf keer gedraaid. Liefhebbers zijn er wel van het nummer, want het komt nu al binnen op #72. Van de eerste twee albums van Gorillaz gingen wereldwijd zo’n vijftien miljoen over de toonbank. Dat mag wel bijzonder heten, want Gorillaz bestaat helemaal niet! Het is een virtuele band, in 1998 bedacht door Damon Albarn van Blur en striptekenaar Jamie Hewlett, medebedenker van de strip ‘Tank girl’. Diverse artiesten verleenden bijdragen aan hun nummers, waaronder Ibrahim Ferrer, Neneh Cherry, Ike Turner en Tina Weymouth. Op 8 maart verschijnt het derde album ‘Plastic beach’ en ook daarop zijn weer grote namen te horen zoals Snoop Dogg, De la soul, Mos Def en Bobby Womack. In november 2007 zijn Damon en Jamie al aan de gang gegaan met het schrijven van nummers voor het album. De opnames startten in juni 2008.

Mos Def (=Dante Terrell Smith-Bey, Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, New York City, 11 december 1973) werkte mee aan albums van De la soul. Met Talib Kweli vormde hij het duo Black star, dat eerste successen boekte voor ‘Rawkus’, het Amerikaanse hiphop label. Mos maakte diverse films en vier albums. ‘The ecstatic’, zijn vierde, verscheen vorig jaar. In 2000 scoorde hij zijn enige hit ‘Ms. fat booty’ (#84).

Robert Dwayne ‘Bobby’ Womack (Cleveland, Ohio, 4 maart 1944) vormde met zijn drie broers de gospelformatie the Womack brothers. Ze kregen een platencontract, nadat zanger Sam Cooke hen had zien optreden. Om de gospelmuziek te verlaten werd voor een andere naam gekozen, the Valentinos, waar Bobby de leadzanger van werd. Tevens werd hij de backing gitarist van Sam Cooke. Bobby Womack heeft diverse nummers geschreven, waaronder ‘It's all over now’, dat hij opnam met the Valentino’s, maar pas echt een succes werd toen the Rolling stones het opnamen.

In maart 1965, drie maanden nadat Sam Cooke was vermoord, trouwde Bobby met Barbara Campbell, de weduwe van Sam. Er ontstond een schandaal toen zijn broer Cecil trouwde met Linda, de dochter van Sam Cooke. Formeel scoorde Bobby bij ons geen enkele hit. Hij is echter wel te horen op ‘Teardrops’ uit 1988, de #1-hit van Womack & Womack, de groep van zijn broer Cecil en diens vrouw Linda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten