maandag 26 april 2010

Rolling stones scoren in oude bezetting

the Rolling stones: Plundered my soul (3) *** hoogste eersteweeks ***

Een hitparade is een lijstje dat de populariteit weergeeft van een liedje, in ons geval gebaseerd op verkochte aantallen. Daar kan van alles tussen staan, maar het zullen bijna altijd vrij recente liedjes betreffen. Af en toe is daar een uitzondering op, zoals deze week. Want ‘Plundered my soul’, de hoogste eersteweeks op #3, is een nummer uit 1972!

Plundered my soul’ was in 1972 bestemd voor het tiende studioalbum ‘Exile on Main St’. De opnamesessies namen zo’n vier jaar in beslag, en vonden voor het overgrote deel plaats in villa Nellcôte aan de Franse Côte d’Azur. Daarnaast werden er nummers in Los Angeles opgenomen. Maar niet alle opgenomen nummers belandden op het album. ‘Plundered my soul’ is daar eentje van en werd ontdekt toen ze bezig waren met een heruitgave van het album. Tijdens de wereldwijde Record store day op zaterdag 17 april, was een exclusieve vinyl-single verkrijgbaar, met op de b-kant een gemasterde versie van ‘All down the line’.

heruitgaven

Op 18 mei moet die heruitgave in de winkels liggen, met niet minder dan tien ‘nieuwe’ nummers. En dan hebben de fans een ruime keuze, want het komt in niet minder dan vier configuraties uit: een gewone cd, een deluxe edition, op dubbel vinyl en een super deluxe edition. We komen daar zeker op terug als de heruitgave de Album Top 100 instormt, wat zeker gaat gebeuren!

oude bezetting

Het bijzondere aan ‘Plundered my soul’ is, dat op het nummer voormalige Stones-leden te horen zijn, als Mick Taylor op elektrische gitaar (verliet de Stones in 1974), pianist Nicky Hopkins (overleed in 1994) en bassist Bill Wyman (verliet in 1994 de groep). Overigens is het nummer wel wat opgepoetst. In maart heeft Mick Taylor gitaarpartijen opnieuw ingespeeld en heeft Mick Jagger nieuwe zangpartijen ingezongen. In de Amerikaanse Billboard Singles Sales chart kwam ‘Plundered my soul’ op een tweede plaats binnen. Bij ons knalt het binnen op #3 en is de eerste top 10-hit voor the Stones sinds ‘Streets of love’ uit 2005, dat #5 kwam. Het is twintig jaar geleden dat de Stones zo hoog stonden. Dat was ook al met een oudje, ‘Paint it black’, dat #1 kwam. Dat nummer werd heruitgebracht naar aanleiding van het succes van de tv-serie ‘Tour of duty’, waarin het nummer was te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten