maandag 26 april 2010

Rwandese Belg verdrijft Gerard Joling

Stromae: Alors on danse (1) *** eerste week op #1 ***

We hadden het vorige week al een beetje aangekondigd. Als er één bedreiging was voor ‘Ik leef mijn droom’ van Gerard Joling, dan zou dat ‘Alor on danse’ van Stromae kunnen zijn. En het is uitgekomen. Voor alsnog is het verschil tussen de oude en de nieuwe #1 erg klein, zo’n 1,5%. En zo’n klein verschil is niet meer voorgekomen sinds ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Sef & Gers op 2 januari van dit jaar. Aanstaande vrijdag, Koninginnedag, is Stromae in het land om op te treden op het podium van Radio 538 op het Museumplein in Amsterdam. Op 21 juni komt hij met z’n debuutalbum.

Belgische #1-hits

Stromae is een Belg, de 25-jarige Paul van Have uit Brussel. De voorlaatste keer dat een Belgische act op de eerste plaats stond was op 20 november 2009, K3 met ‘MaMaSé!’.

De meeste Belgen die bij ons #1 komen, zingen of in het Engels of in het Nederlands/Vlaams. En als ze wel in het Frans zingen, halen ze de eerste plaats (net) niet. Denk maar aan Sandra Kim met ‘J’aime la vie’ (#2 in 1986) en ‘Ça plane pour moi’ van Plastic Bertrand (#2 in 1978). En dus is Stromae de eerste Belg met een Franstalige #1-hit in Nederland! In september 2009 stond ‘Alors on danse’ al op de eerste plaats in Wallonië, het Franstalige gedeelte van België. Voor alsnog blijven de Vlamingen nog een beetje achter, want deze week stijgt het nummer daar ‘slechts’ van 35 naar #15.

Franstalig

Maar is ‘Alor on danse’ ook de eerste volledig in het Frans gezongen #1-hit in de Mega-geschiedenis? Eerst maar eens kijken wat de Fransen er zelf van bakken en dan blijkt dat zelfs Fransen niet altijd in hun eigen taal zingen. Zo scoorde Julien Clerc zijn enige #1-hit in 1976 met ‘This melody’, een … Engelstalig nummer, wat wel grotendeels in het Frans werd gezongen!

De enige Franse act die ook Frans zong en daarmee in 1971 een #1-scoorde, is les Poppys met ‘Non, non, rien n’a changé’. Geen Belgen, één Franse act, maar dan zijn we er nog niet. Want dichter bij huis, in eigen land, werd ook een Franstalige #1 gescoord. Dat was in 1976 door onze eigen BZN met ‘Mon amour’, waarmee ze een andere meer succesvolle weg bewandelen. Al met al vonden we er dus twee en daarmee is ‘Alor on danse’ dus de derde Franstalige #1-hit.

Let wel, we hebben alleen gekeken naar het Mega-tijdperk, dat begon op 23 mei 1969 met de start van de Hilversum III Top 30, de verre voorloper van de Single Top 100. Kijken we verder terug in de hit-historie, dan blijken er toch nog een Belg en een Française te zijn met een Franstalige #1-hit. De Belg was Adamo (Belgische zanger) met ‘Vous permettez, monsieur?’ en ‘Quand les roses’, beide in 1964. De zangeres, Edith Piaff met ‘Milord’ (in 1960) en ‘Non, je ne regrette rien’ (in 1961).

geen ongeluk

‘Alor on danse’ van Stromae stijgt in de tweede week van de dertiende naar de eerste plaats. Stromae is pas de derde act die zo’n sprong naar #1 maakte. De eerste was O.M.D. op 6 maart 1982 met ‘Maid of Orleans (The waltz Joanne of Arc)’. Alleen had dat nummer wel vier weken nodig om de eerste plaats te bereiken (40-33-13-1), tegen Stromae maar twee. En dat laatste hitfeit werd maar kort geleden ook bereikt. Op 20 februari steeg ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ van Sieneke ook vanaf de dertiende naar de eerste plaats. Sieneke hield het maar één weekje vol, en dat gaat Stromae zeker verbeteren!

3 opmerkingen:

  1. Gérard Lenorman heeft 2 franstalige #2 hits: La ballade des gens heureux et Voici les clés in Nederland. Als u heeft wel geschreven, zijn ze een aantal franstalige top 10 hits in Nederland

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...en ook BZN - Mon Amour is misschien een franstalige nr 1 in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sorry...U heeft dat al geschreven. Maar is er italiaanse belgen die ooit op nr 1 in Nederland te komen. Heeft Rocco Granata dat gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen