donderdag 10 juni 2010

Lena bezorgt Duitsland tweede overwinning

Lena: Satellite (5)

Duitsland behoort samen met Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk tot de vier landen die jaarlijks geen halve finale meer hoeven door te worstelen om aan de finale van het Eurovisie Songfestival mee te doen. Samen met Italië, dragen deze vier landen het meeste bij aan het festival en zijn daarmee altijd zeker van een finaleplaats. Hoewel Italië al niet meer meedoet sinds 1998, betalen ze nog wel altijd mee aan het festival. Maar ondanks hun ‘status’ lukte het de grote vier sinds 2000 niet meer om hoog te eindigen. Die trend is dit jaar doorbroken door Duitsland, dankzij ‘Satellite’ van Lena, waarmee ze het festival won. Het is na ‘Ein bisschen Frieden’ van Nicole uit 1982, pas de tweede keer dat Duitsland het festival won.

geen zangervaring

Lena Meyer-Landrut (Hanover, 23 mei 1991), was al vanaf haar deelname aan ‘Unser Star für Oslo’, de nationale Duitse finale, georganiseerd door ARD, ProSieben en Stefan Raab, de grote favoriet van de jury. Hoewel Lena helemaal geen professionele zangervaring had, meldde ze zich toch aan voor de Duitse voorrondes. Omdat ze ‘zichzelf graag test en wilde weten hoe ze overkomt en wat kenners uit het vak van haar vonden’. Ze was één van de meer dan 4500 deelnemers en werd uiteindelijk één van de 20 die mee mocht doen. Tijdens de voorrondes zong ze liedjes van onder anderen Kate Nash, Paolo Nutini en Adele. In de finale op 12 maart 2010 zong ze drie liedjes: ‘Bee’, ‘Satellite’ en ‘Love me’, waarna het publiek koos voor ‘Satellite’. Vervolgens werd ze van de resterende drie kandidaten ook nog gekozen om Duitsland te vertegenwoordigen. De week na de finale stonden alle drie liedjes in de Duitse hitparade, met ‘Satellite’ op #1, dat daar vijf weken bleef staan. Ook haar album ‘My cassette player’ bereikte daar de eerste plaats.

2011 weer?

Lena groeide op als enig kind en begon op haar vijfde met ballet. Later beoefende ze meer moderne dansstijlen, waaronder hip-hop en jazz dance. Hoewel ze dol op zingen is, heeft ze nooit zangles gehad. Ze was te zien in een paar Duitse tv-series. Tussen de voorrondes door bereidde ze zich voor op haar schoolexamen, dat ze na de finale op 12 maart haalde. Lena zou graag gitaar of piano spelen om zichzelf te kunnen begeleiden. Als het aan Stefan Raab, initiatiefnemer tot de Duitse voorrondes en juryvoorzitter, ligt, dan doet Lena volgend jaar weer mee aan het Eurovisie Songfestival, dat dan gehouden zal worden in Berlijn, om de titel te verdedigen!

Eurovisiehits

Sinds vorig jaar gooit het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival weer hoge ogen. In 2009 was het Alexander Ryback met ‘Fairytale’ die won voor Noorwegen en direct na zijn overwinning binnendenderde op een tweede plaats. Daarvoor was het sinds 1986 niet meer voortgekomen dat een Eurovisiewinnaar zo’n grote hit scoorde: ‘J’aime la vie’ van Sandra Kim, winnares voor België in 1986 (#2). Nu is het dus Lena met ‘Satellite’, binnen op een vijfde plaats, die een grote Eurovisiehit scoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten