zondag 4 juli 2010

Herhalingsoefening voor Hugh Masekela dankzij WK 2010

Hugh Masekela: Don’t go lose it baby (48) *** hit op herhaling ***

Hugh Ramopolo Masekela (Witbank, Zuid-Afrika, 4 april 1939) begon op zijn veertiende trompet te spelen na het zien van de film ‘Young man with a horn’, waarin Kirk Douglas de Amerikaanse jazztrompettist Bix Beiderbecke speelde. De beginselen van de trompet werden Hugh bijgebracht door Uncle Sauda, de leider van Native Municipal Brass Band uit Johannesburg. Hugh speelde in diverse orkesten en is te horen op albums van onder andere the Byrds en toerde met Paul Simon. Behalve trompet speelt Hugh ook piano en flugelhorn. Hij is enige tijd getrouwd geweest met de Zuid-Afrikaanse zangeres en activiste Miriam Makeba.

mobiele studio

Nadat Hugh een tijd had gewoond en gewerkt in New York, keerde hij in 1980 terug naar Afrika. Hij vestigde zich in Gaborone in Botswana en liet een mobiele opnamestudio overkomen uit Californië. Daar nam hij het album ‘Techno bush’ mee op, waar ook ‘Don’t go lose it baby’ staat. De zangeressen op het nummer zijn Mandisa Dlanga en Stella Khumalo.

Op 4 juni 1984 verkoos de AVRO het nummer tot haar Radio- en Televisie Tip. Vier weken later, op 30 juni 1984, kwam het nummer binnen op #34 van de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, de voorloper van de huidige Single Top 100. Vervolgens zakte het nummer via 40 naar 43 en was het alweer voorbij voor ‘Don’t go lose it baby’. Dankzij ING, hoofdsponsor van het WK 2010 in Zuid-Afrika, die het nummer in haar reclamespot gebruikt, dat elke avond wel een paar keer te zien is, gaat het deze week op herhaling op #48.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten