dinsdag 24 augustus 2010

B-yentl is #1-postie kwijt

Black eyed peas: I gotta feeling (34)

Bij het opmaken van de Hitflits, afgelopen vrijdag, was het ons ontschoten, maar gelukkig Noel niet, die ons er op attent maakte. ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas (BEP) staat namelijk 60 weken genoteerd en is nu één van drie nummers dat 60 weken of langer genoteerd stond. De eerste was ‘Kabouter dans’ van Kabouter Plop (66 weken in 2000-2002, incl. 2 kerstweken), de tweede ‘No one but you’ van B-yentl (67 weken in 2008-2009, in twee sessies). Ondanks dat BEP ‘nog maar’ 60 weken genoteerd staat, heeft ‘I gotta feeling’ meer punten vergaard en staat daardoor op de eerste plaats in de Top Aller Tijden op de site van Dutch Charts. Het is van de drie ook het nummer dat het verst kwam: #3, tegenover #8 voor B-yentl en #10 voor Kabouter Plop.

Dat nummers nu langer aanhouden dan vier jaar geleden, komt door de download. Een nummer blijft onder de aandacht vanwege airplay, een concert of een nieuwe track van een album. Voorbeelden van zulke volhouders zijn onder anderen ‘Chasing cars’ van Snow patrol en ‘Rood’ van Marco Borsato. Maar aangezien het aantal verkochte exemplaren beduidend lager liggen dan een jaar of tien geleden, zegt zo’n positie dus niets over de verkochte exemplaren. Kijk naar de andere nummers in de top 3 Aller Tijden.

Voor de jaarlijsten wordt geen puntensysteem gehanteerd, maar wordt gekeken naar de werkelijke verkopen. In de lijst over 2009 kwam BEP uit op #6 en met de relatieve verkopen van dit jaar (plek #13) zou het nummer waarschijnlijk een vierde plaats veroveren. Eind dit jaar zullen we zien hoe hoog ze werkelijk eindigen in de jaarlijst. Maar die eerste plek in de Aller tijden lijst zal niemand hen voorlopig afnemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten