maandag 9 augustus 2010

Franse zanger moest naam veranderen van rijstfabrikant

Ben l’oncle soul: Seven nation army (69)

‘7 nation army’ betekende in 2003 de doorbraak van the White stripes; het nummer bereikte de 42ste plaats. Nu, zeven jaar later wordt het nummer opnieuw een hit, gespeld als ‘Seven nation army’, maar dan in de uitvoering van een Franse soulzanger, Ben l’oncle soul. Zijn echte naam is Benjamin Duterde, geboren in 1984 in het plaatsje Tours, dat ligt aan de rivier de Loire. Zijn moeder komt uit Parijs en had een passie voor soulmuziek. Zij voedde hem op met de muziek van Otis Redding en Aretha Franklin, waarna hij zelf Ray Charles, Sam Cooke, Donny Hattaway en Marvin Gaye ontdekte. Benjamin was een tijdje zanger van het Fitiavana gospel choir en trad daar veel mee op. Inmiddels was hij ook al bezig met eigen nummers.

grap

In 2008 zette hij voor de grap wat van zijn eigen muziek op zijn MySpace pagina en deed dat onder de naam l’Uncle Ben, naar l'Uncle Ben, de fictieve oudere Afro-Amerikaanse man, gekleed in een strik, die fungeert als het imago van Uncle Ben’s rijst. Daar was echter de fabrikant niet zo blij mee en om schadeclaims te voorkomen veranderde hij de naam in Ben l’oncle soul.

Inmiddels had ook de platenindustrie hem ontdekt, waarop de Franse afdeling van Motown bood hem een contract aanbood. Dat resulteerde eind 2009 in de EP ‘Soul wash’, met covers van Gnarls Barkley, Spice Girls, Aqua, Pink Martini en Katy Perry in een eigentijdse soulversie. Ook ‘Seven nation army’ stond daarop en dat nummer ging al snel de wereld rond. Vervolgens mocht hij een heel album opnemen, dat werd ‘Ben l’oncle soul’, waar zowel Franse als Engelstalige nummers opstaan, dertien in totaal. ‘Seven nation army’ is de enige cover. Vreemd genoeg bevat de Europese release van het album alleen Engelstalige nummers. Dan kunnen ze hem beter Ben uncle soul noemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten