vrijdag 13 augustus 2010

Hitflits: wens Dries Roelvink gaat in vervulling; Caro Emerald een half jaar op #1

De afgelopen weken heeft Dries Roelvink er alles aan gedaan om zijn single ‘Alleen door jou’ onder de aandacht te krijgen, met het doel: één keer in zijn leven op #1 staan. Nadat hij vorige week donderdagavond in zijn gele zwemslip de Amsterdamse Gay Pride opende, is het nummer flink gedownload. Genoeg om deze week binnen te komen op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee is ‘Alleen door jou’ na ‘Zou zo graag’ van Jurk! de tweede single die na een oproep op Twitter de eerste plaats bereikt. Jurk! bereikt in januari de eerste plaats na een oproep op Twitter om het nummer te downloaden, met als beloning een gratis concert. Toen Dries het nieuws hoorde van zijn #1-hit, is hij direct met kleren en al het zwembad in St. Tropez, waar hij verblijft, gesprongen. Dries: “Nooit meer kan iemand zeggen dat ik een B-artiest ben. Hier heb ik het 26 jaar lang voor gedaan!”. Proficiat Dries!

airplay belangrijker dan verkoop

Overigens hoef je niet te verwachten dat ‘Alleen door jou’ ook in de andere Nederlandse hitlijsten (3FM Top 50 en Top 40) op #1 zal komen. Hoewel het nummer een hoge notering kreeg in de door velen bejubelende Ituneslijst, en er meer dan 3.000 stuks van verkocht zijn, is dat voor die lijsten niet voldoende. Je moet namelijk ook flink gedraaid worden op deze zenders, waar de airplay belangrijker is dan de verkoop. Tja, en dan delf je als Nederlandstalige artiest al snel het onderspit.

‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup zakt naar de tweede plaats en levert ruim 30% in. Maar volgende week pakt het nummer de eerste plaats zeker weer terug en vervolgt dan in ieder geval voor één week de zegetocht. Tenzij een ander nummer het overneemt van Dries Roelvink. Dat zou wellicht ‘Morgen wordt alles anders’ van Bonnie & Gerard kunnen zijn, dat deze week van 19 naar #5 stijgt. Voor Gerard is het al zijn derde top 10-hit dit jaar, voor Bonnie St. Claire een weerzien met de top 10 sinds dertig jaar! Haar voorlaatste top 10-hit was ‘Pierrot’ uit 1980, dat de achtste plaats bereikte.

Geen #1-kandidaat, maar inmiddels wel een top 10-notering voor een nummer waarvan de basis in 2005 ligt: ‘Born again (Balearic Soul Mix)’ van Ricky L. feat. M:ck, dat in de achtste week van 13 naar #6 stijgt. In 2005 werd het uitgebracht als *****L* feat. M:ck. Daarna is het nummer door menig dj/remixer onderhanden genomen, waaronder Funkerman in 2007. En (eindelijk) in 2010 zorgt de mix van Balearic soul (= Gonzalo Luis & Ramón López) uit 2009, voor een notering. De basis is nog steeds dezelfde als in 2005, gelegd door de Italiaan Ricky L, die volledig Riccardo Luchini heet. Mick heet volledig Michele Coletti en is ook afkomstig uit Italië.

Over naar de andere elf binnenkomers:
#28 Mohombi: ‘Bumpy ride’
#42 die Twa: ‘Het gaat zoals het gaat’
#45 Rob Ronalds: ‘Op de camping’
#61 Stefan & Patrick Dano: ‘Onbereikbaar’
#69 Remco van Veld: ‘Papa’
#79 Franky Falcon: ‘Jij alleen’
#89 Jordy van Loon: ‘Ik ben Jordy van Loon’
#90 Taio Cruz feat. Ke$ha: ‘Dirty picture’
#91 Bobby Hebb: ‘Sunny’ (overleed op 3 augustus, 72 jaar oud, ‘Sunny’ schreef hij in 1963 en nam het in 1966 op. In 1977 scoorde Boney M. er een #1-hit mee)
#94 Bob Offenberg: ‘Lied voor alle moeders’
#96 Handsome poets: ‘Blinded’

Niet alleen Dries Roelvink schrijft deze week hitgeschiedenis, ook Caro Emerald doet dat. Haar debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ heeft al diverse records gebroken: langstgenoteerde #1 voor een Nederlandse artiest en een buitenlandse artiest. En deze week komt daar nog een mijlpaal bij, want het album staat nu 28 weken genoteerd, waarvan 26 weken, een halfjaar (!) op #1 van de Album Top 100. Een hitfeit dat in de geschiedenis van de (Mega) Album Top 100 nog niet eerder is voorgekomen. Het vorige record, ‘slechts’ 20 weken (incl. de kerstweek) stond tot zes weken geleden nog op naam van ‘Strauss & Co’ van André Rieu. En het eind is nog niet inzicht, want grote releases blijven nog steeds uit. Het album, dat al drie keer platina is, zal dan ook nog wel enige tijd op #1 blijven staan. Afgelopen week verbleef ze in Londen om daar tijdens twee showcases, de Britse muziekwereld van haar kwaliteiten te overtuigen. Morgen, zaterdag, treedt ze op in ‘Cappuccino – Zomerfestival’, dat tussen 9 – 12 uur wordt uitgezonden op Radio 2.

‘Thriller’

Volgens andere albumlijsten stond ‘Thriller’ van Michael Jackson in 1983, 26 weken op de eerste plaats. Wij refereren hier echter aan de toenmalige Nationale Hitparade Elpee Top 50, de voorloper van de huidige Album Top 100, waarin ‘Thriller’ in totaal 15 weken op #1 stond. Dat was voor het eerst op 21 mei 1983, en pas in de 22ste week. Het album bleef 6 weken bovenaan en werd op 2 juli voor één week verdrongen door BZN met ’28 golden hits’. Na weer een week op #1, namen de Star sisters met ‘Tonight at 20.00 hrs’ die positie voor twee weken van Michael over. Daarna stond ‘Thriller’ zeven weken achtereen bovenaan.

Vervolgens was het Berdien Stenberg met ‘Rondo russo’ op 17 september dat ‘Thriller’ definitief van de eerste plaats verdreef. Toen ‘Rondo russo’ op 8 oktober naar de vijfde plaats zakte, was ‘Thriller’ al een plaats lager uitgekomen. Pas op 14 januari 1984 steeg ‘Thriller’ in de 57ste week, voor de vierde en laatste keer naar de eerste plaats, waarmee het totaal op 15 uitkomt. Overigens was ‘Thriller’ volgens beide albumlijsten wel de #1 van het jaar.

Dan nog het restant eersteweeks noteringen van deze week:
#29 My favorite scar: ‘My favorite scar’, Nederlandse band met onder andere oud-Within Temptation drummer Stephen van Haestregt, die zichzelf persoonlijk én muzikaal beter thuis voelt bij My Favorite Scar.
#41 Djumbo: ‘Chase’, vierde album
#80 Black crowes: ‘Croweology’, acoustisch album met 20 tracks van hun albums tussen 1990 – 2001
#81 Eliza Doolittle: ‘Eliza Doolittle’
#88 OneRepublic: ‘Waking up’
#92 Original soundtrack: ‘Step up 3D’

Zo dat was me een Hitflits, met twee persoonlijke records. Meer daarover in de Megaman, die je, gewoontegetrouw, weer na het weekend kunt verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten