maandag 30 augustus 2010

Nu ook Nederlandse versie van ‘Wake up everybody’

John Legend & the Roots feat. Common & Melanie Fiona: Wake up everybody (28)

Al op 26 februari speelden John Legend & the Roots het nummer ‘Wake up everybody’ voor het eerst live. Dat was tijdens de uitreiking van de NAACP image awards, een jaarlijkse onderscheiding voor niet-blanke mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van film, tv, muziek en literatuur. Tijdens zijn optreden met The Roots maakte John tevens bekend dit najaar met een album te komen getiteld ‘Wake up!’. Een tijdje later bleek dat er nog meer mensen meedoen op ‘Wake up everybody’, rapper Common en zangeres Melanie Fiona. Legend, the Roots en Common zijn geen onbekenden meer in Megaland, Melanie wel, dus tijd voor een korte kennismaking.

De ouders van Melanie Fiona Hallim (Toronto, Canada, 4 juli 1983) zijn afkomstig uit Guyana, een voormalige Britse kolonie. Ze groeide op in Toronto en had alle dagen muziek om zich heen. Haar vader was naast conciërge ook gitarist in een band, waardoor ze vaak bij zijn optredens aanwezig was. Haar moeder draaide allerlei muziek van the Ronettes tot Whitney Houston. In zo’n omgeving kan het bijna niet anders, of je gaat ook wat met muziek doen. Zo ook Melanie die al op haar zestiende liedjes begon te schrijven.

Ze zat in diverse groepen, reisde in 2005 af naar Los Angeles in de hoop een platencontract te scoren. Maar omdat de platenbazen haar in een bepaald keurslijf wilden persen, bedankte ze daarvoor en ging verder met het schrijven van nummers voor onder andere Rihanna en Kardinal Offshall. In 2007 werd ze wel serieus genomen, kreeg een contract bij Universal Motown en ging op tournee met Kanye West. In 2009 verscheen haar debuutalbum ‘The bridge’, waarvoor ze in 2010 een Poolse onderscheiding kreeg. Later dit jaar komt Melanie met haar tweede album ‘The MF life’.

‘Wake up everybody’ is origineel van Harold Melvin & the Blue notes die het in 1975 opnamen en daarmee de eerste plaats bereikten van de Amerikaanse Hot Soul Singles. Twintig jaar later werd het nummer gecoverd door de Britse zangeres Sonia en negen jaar later, in 2004, werd het nog eens overgedaan door een groot aantal artiesten voor de presidentsverkiezingen.

Nederlandse versie

En sinds vorige week is er ook een Nederlandse versie van ‘Wake up everybody’. Afgelopen donderdag, 26 augustus, werd er door de publieke en commerciële omroepen actie gevoerd voor Pakistan. Diverse, voornamelijk particuliere, initiatieven zorgden voor een tijdelijke opbrengst van ruim € 17 miljoen. 3FM dj Giel Beelen wist die ochtend een scala van Nederlandse artiesten te bewegen om een speciale versie van ‘Wake up everybody’ te brengen, die gratis te downloaden is via de 3FM site. Bedoeling is natuurlijk wel dat je dan ook nog even wat geld stort op giro 555, dat ook na de actie van donderdag open blijft voor Pakistan. Medewerkenden aan de Nederlandse versie waren: Roel VanVelzen, Bertolf, Stevie Ann, Alain Clark met zijn band, Miss Montreal, Trijntje Oosterhuis en Lange Frans.

1 opmerking:

  1. als ik betaalde mijn radio djvrienden om mijn platen te draaien dan misschien een goede hitparade met airplay zal niet de cdsingle/liedje hebben. Maar wel de 3fm actie (zoals die van Edwin Evers) moet een problem voor de objectiviteit en betrouwbaarheid van nederlandsehitparades. Goed dat de top 100 is puur verkoop! Wat zijn de regels van de top100 over promotie/reklame van singles?

    BeantwoordenVerwijderen