maandag 9 augustus 2010

Yolanda be cool feat. Dcup plakt er nog een weekje aan vast

Yolanda be cool feat. Dcup: We no speak Americano (1) *** zevende week op #1 ***

Deze Single Top 100 is een dag eerder gepubliceerd dan normaal. Hierdoor mist de single ‘Alleen door jou’ van Dries Roelvink, die afgelopen donderdag uitkwam, een hoge binnenkomst. Afgezien van alle publiciteit voor het nummer, wat hem zijn eerste #1-hit moet opleveren, was het nummer echter (nog) niet op #1 binnengekomen. En dus staat ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup terecht een zevende week op de eerste plaats. Het nummer verkoopt een derde meer dan ‘Waka waka (this time for Africa)’ van Shakira feat. Freshlyground.

De laatste keer dat een nummer minimaal zeven weken bovenaan stond, was vorig jaar met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Zij hadden daar echter wel drie sessies voor nodig: 4+1+2. Voor een act die minimaal zeven weken achtereen op de eerste plaats stond, moeten we verder terug. In datzelfde jaar was het Lisa die met ‘Halleluja’ tien weken achtereen bovenaan stond. Waarschijnlijk zal ‘We no speak Americano’ dat aantal net niet redden, omdat over twee weken ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon verschijnt.

3FM leest mee

Natuurlijk zijn wij blij als onze bijdragen door anderen worden gebruikt. Dat mag, heel graag zelfs, en dan het liefst met bronvermelding, de Megaman dus. De afgelopen week waren we tot twee keer toe verrast om op 3FM te worden citeert. 3FM-dj Michiel Veenstra, haalde tot twee keer toe (maandagavond en dinsdagmorgen) het stukje over ‘We no speak Americano’ aan, waarin we meldden dat ‘We no speak Americano’ zes weken bovenaan stond, ééntje meer dan ‘Alors on danse’ van Stromae, dat nog het bestverkochte nummer van 2010 is. Nou zal dat wel vaker worden geroepen, dachten we nog. Maar toen diezelfde Michiel het ook nog eens had over de meest succesvolle hit door een Australische act, wisten we het zeker. Leuk dat je de Megaman volgt Michiel! Overigens moeten we wel één aanmerking maken op je verhaal. Niet het aantal weken op #1 bepaalt of een nummer de hit van het jaar wordt, maar het aantal verkochte exemplaren. Want bij de jaarlijst van de Single Top 100 gaat het niet om het aantal punten, maar gewoon om het meest aantal verkochte exemplaren. Dit in tegenstelling tot andere lijsten, waaronder de 3FM Top 50. Maar ook daar zit, in punten, er nog een groot gat tussen beide nummers. Van ‘Alors on danse’ zijn meer 20.000 stuks verkocht, wat Stromae eind juni een platinaplaat opleverde. Wekelijks komen daar zo’n 1000 – 1500 bij tegenover 4000 – 4500 voor ‘We no speak Americano’. Dus het wordt nog spannend!

1 opmerking: