vrijdag 3 september 2010

Hitflits: Ilse DeLange album overweldigend op #1 + platina uitgeleverd

De afgelopen week was Ilse DeLange veelvuldig in de media. Van maandag tot en met woensdagochtend ging Ilse bij Giel Beelen op bezoek en speelde nummers van haar album ‘Next to you’. Vervolgens schoof ze iedere avond aan in het programma de ‘MaDiWoDoVr’-show, waar ze ook een nummer liet horen. Maar al deze optredens hebben er niet voor gezorgd dat haar album ‘Next to you’ binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Want al op basis van de verkopen op vrijdag en zaterdag, stond het album al riant (verschil bijna 60%) op #1.

Het neemt natuurlijk niet weg dat de optredens in de afgelopen week wel verkopen hebben gegenereerd. Echter dan hadden we toch wel verwacht dat het uiteindelijke verschil met de #2, ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, groter zou zijn dan na het weekend. Uiteindelijke is dat overwicht op Caro bijna 56%, zo’n 4% minder dus. ‘Next to you’ is vorige week vrijdag meer dan 50.000 keer uitgeleverd. Tijdens een optreden kreeg Ilse daarvoor uit handen van Waylon, een platinaplaat uitgereikt.

‘Next to you’ is na ‘World of hurt’ (6x in 1998/1999), ‘Clean up’ (5x in 2003), ‘The great escape’ (6x in 2006), ‘Incredible’ (1x in 2008) en ‘Life in Ahoy’ (2x in 2009), haar zesde #1-album. Zowel ‘The great escape’ als ‘Live in ahoy’ kwamen net als ‘Next to you’ op #1 binnen.

We zouden bijna vergeten dat er nog een andere grote Nederlandse release was de afgelopen week. Want niemand minder dan Jacqueline Govaert, voorheen van Krezip, lanceerde haar album ‘Good life’. Dat album komt binnen op een derde plek en dat is zeer verdienstelijk gezien de top 2!

Het zijn de vrouwen die deze week de toon zetten, want na Ilse en Jacqueline, is er nog een andere vrouw die hoog binnenkomt. Op #6 dendert Katy Perry binnen met haar album ‘Teenage dream’. Dat is een stuk hoger dan ‘One of the boys’ dat in 2008 niet verder kwam dan #32! In de Amerikaanse Billboardlijst, die donderdag bekend werd, kwam ‘Teenage dream’ al op #1 binnen. En de verwachting is dat het album ook in de Britse albumlijst op #1 binnenkomt. Aanstaande zondag weten we het als de lijst bekend wordt gemaakt op de Britse popzender Radio 1.

Het restant eersteweeks noteringen:
#22 Disturbed: ‘Asylum’
#25 Tony van Boxtel: ‘De smaak van de liefde’
#47 Avenged sevenfold: ‘Nightmare’
#62 Sunsets: ‘Feest met de Sunsets’
#64 Nickelback: ‘Dark horse’
#81 Goslink: ‘Stil leven’
#86 Murderdolls: ‘Women and children last (limited edition)
#96 Siroj: ‘Goed ontmoet’

Over naar de Single Top 100, waarin Nick & Simon met ‘Een nieuwe dag’ voor de tweede week de lijst aanvoeren. Het had echter niet veel gescheeld of Bonnie St. Claire had haar eerste #1-hit te pakken met ‘Morgen wordt alles anders’, haar duet met Gerard Joling. Dat nummer stijgt na twee weken op #6 te hebben gestaan door naar de tweede plaats. En dat is mede te danken door een snel opgezette downloadactie op de site van Bonnie, om het nummer nog wat hoger te krijgen. Na het downloaden van het nummer (maximaal twee keer per dag), heb je kans om een horloge ter waarde van € 359,-- te winnen. Wij snappen echter niet wat deze loterij met het nummer te maken heeft. Overigens zullen verkopen bij dit soort acties in de toekomst niet meer meetellen voor de Single Top 100. En dus blijft ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon, met een overwicht van bijna 6%, de bestverkochte single in de Single Top 100. Het nummer is hun zevende #1 hit, maar pas de tweede die het langer dan één week volhoudt. De eerste was pas eind vorig jaar ‘Santa’s party’ gekoppeld aan ‘Het masker’, dat drie weken op #1 stond.

Al een aantal weken zit ‘Born again’ van Ricky L feat. M:ck in de lift. Twee weken geleden bereikte het de vijfde plaats, maar vorige week viel het terug naar #7. Dat blijkt nu te zijn geweest om een aanval te kunnen doen op de top-3, want deze week sprint het nummer naar de derde plaats. ‘Born again’ stamt uit Italië en werd in november 2005 uitgebracht als *****L* feat. M:ck. Daarna zijn er diverse versies verschenen, onder andere van Funkerman in 2007. Dat het nu pas een succes is, komt door de mix van Balearic soul (= Gonzalo Luis & Ramón López) uit 2009 en doordat het nummer veel werd gedraaid tijdens het dansfestijn Sensation.

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Club can’t handle me’ van Flo rida feat. David Guetta dat van 14 naar #10 stijgt. Flo rida scoort daarmee zijn tweede, David Guetta zijn vijfde top 10-hit. Of daar voor David binnenkort een zesde bijkomt, valt nog maar te bezien. ‘Commander’ van Kelly Rowload feat. David Guetta boekt deze week maar één plaatsje en stijgt naar #83.

Over naar de eersteweeks noteringen van deze week.

In de Britse hitparade zal het nummer zeker op #1 binnenkomen, maar die meten ook nog de vrijdag en zaterdagverkopen. Op basis van slechts enkele downloaddagen, komt ‘Shame’ van Robbie Williams & Gary Barlow bij ons binnen op de zeventiende plek en is daarmee de hoogste eersteweeks. De twee schijnen hun jarenlange ruzie bijgelegd te hebben en wijdden er flink over uit in het nummer. ‘Shame’ is één van de twee nieuwe nummers is op het dubbel verzamelalbum ‘In and out of consciousness: the greatest hits 1990 – 2010’ van Robbie, dat volgende maand te koop is.

De volgende eersteweeks, op #21, is afkomstig van Jamiroquai, wat betekent dat er sinds vijf jaar weer nieuw werk is van Jay Kay en zijn mannen. Op 1 november verschijnt het album ‘Rock dust light star’, waarvan ‘White knuckle ride’ de eerste single is. Het nummer was de afgelopen week de 3FM Megahit en komt nu al binnen op #21.

En dan het restant:
#45 Cee-lo Green: ‘Fuck you’, de komende week 3FM Megahit, beetje overbodig, want het was de afgelopen week al Alarmschijf op 538
#73 Rinus Ponsen: ‘Duizend keer dit gevoel’
#76 Ke$ha: ‘Take it off’
#89 DJ Silence: ‘Latin injection (2010 remixes)’, originele versie stamt uit 2009: #61
#90 R.i.o.: ‘Hot girl’
#91 Axwell feat. Errol Reid: ‘Nothing but love’
#94 Graffiti6: ‘Annie you save me’
#96 Lifehouse: ‘All in’
#98 T.I. feat. Keri Hilson: ‘Got your back’

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend melden we ons weer met alle feiten achter de hits in een nieuwe Megaman.

7 opmerkingen:

  1. En zo koop je dus gewoon je nummer 2 hit (Bonnie St. Claire). Je doet een download actie waarbij mensen een horloge kunnen winnen en dit wordt meegenomen in de positionering in de hitparade. Hoezo manipulatief.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste entry deze week is van Lifehouse,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @t de Megaman, hoeveel heeft Ilse verkocht van haar CD deze weeK? En Nick & Simon?
    Volgens mij wist jij dat ook toen je nog de Megaman op megatop100.nl maakte... vandaar dus.
    Waarom is dat eigenlijk gestopt? Ik las het elke week en op een gegeven moment was dat gestopt! (erg jammer) en kom er nu pas achter dat je hier verder bent gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem: we komen daar deze week op terug
    @Jeffrey: Op deze blog bestaat De Megaman sinds juli 2007. Je kunt de historie daarvan terugzien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. René Grotendorst5 september 2010 om 16:34

    Hoe kan het dat een single 1 staat in de Single Top 100, maar op 31 in de download Top 50 en er nagenoeg geen singles meer te koop zijn in de cd zaken. Wat maakt de single van Nick en Simon dan nummer 1? Is het de airplay?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @René: voor de Single Top 100 wordt geen airplay meegenomen. Daarvoor moet je zijn bij de airplaylijsten van de Top 40 en de 3FM Top 50.

    Van Nederlandstalige singles worden juist nog wel (veel) fysieke cd-singles verkocht. Je krijgt dan vaak wat extra, zoals een videoclip. Voer voor de fans dus! En daar moeten deze artiesten het vaak van hebben. Vooral de Music Store verkoopt nog cd-singles. Bij de Free Record Store loopt de komende week een actie rond de cd-single van Nick & Simon

    BeantwoordenVerwijderen
  7. t's such a great site. cool, very interesting!!!

    -------

    [url=http://oponymozgowe.pl]Opony[/url]
    [url=http://pozycjonowanie.lagata.pl]Pozycjonowanie[/url]

    [url=http://oponymozgowe.pl]opony[/url]

    BeantwoordenVerwijderen