zondag 19 september 2010

Solomon Burke zingt nummers van en mét de Dijk

Solomon Burke & de Dijk featuring Jules Holland on piano: What a woman (42)

Singlehits scoort de Dijk al jaren niet meer. Het voorlaatste hitfeit dateert uit 2005, toen ‘Zullen we dansen / Kom blauwe regen’ de 32ste plaats bereikte. Maar op albumgebied laten ze regelmatig van zich horen. In 2006 met ‘We beginnen pas’ (#7) en twee jaar later met ‘Brussel’ (#2). Daarnaast verscheen vorig jaar ‘Niemand in de stad (deluxe edition)’, naar aanleiding van de twintigjarige verjaardag van het album, waarmee de band van Huub van der Lubbe destijds doorbrak. ‘What a woman’ is niet alleen hun dertigste notering, maar ook nog eens een nummer dat ze maakten met twee buitenlandse muzikanten.

rock & soul

De eerste is Solomon Burke (Philadelphia, Pennsylvania, 21 maart 1940). Zijn naam zal je wellicht niet zoveel zeggen, maar zijn composities des te meer. Hij schreef in 1964 mee aan ‘Everybody needs somebody to love’, dat vooral in de uitvoering van the Blues brothers bekend werd, dankzij hun bijdrage aan de gelijknamige film in 1980. Solomon, begonnen in het kerkkoor, werd in 1960 ontdekt door Jerry Wexler (één van de componisten van ‘Everybody needs somebody to love’). Burke zingt zowel rock als soul, dat hem de bijnamen ‘King of rock and soul’ respectievelijk ‘The bishop of soul’ opleverde.

de Dijk rocks!

De oorsprong van de samenwerking met de Dijk ligt in 2007. Op 7 juli van dat jaar sluit de Dijk hun clubtournee, die in het kader stond van hun 25-jarig jubileum, af met een optreden in de Heineken Music Hall in Amsterdam, Tot ieders verrassing staat ineens Solomon Burke op het podium en zingt twee nummers. Die avond was een gepland concert van hem niet doorgegaan en had hij het management van de Dijk gebeld met de vraag of hij mocht komen zingen. Na afloop bleek Burke zeer enthousiast over de samenwerking en zei: “we’re gonna make an album together, de Dijk rocks!” In 2008 leidde dat al tot het nummer ‘Het moet en het zal (Enough is enough)’, dat op single werd uitgebracht. Vorig jaar stonden ze weer samen op het podium, op een festival in Den Haag en ook nu riep Solomon Burke na afloop dat hij graag samen met de Dijk een album wilde opnemen. Daarop neemt de groep het initiatief en komt met het idee om nummers van de Dijk te vertalen en die door Burke te laten zingen. Burke reageert met “I think it’s a great plan!’en in oktober 2009 vinden in de ICPstudio’s in Brussel in zes dagen tijd de opnames plaats voor het album ‘Hold on tight’. Dat nummer is een vertaling van ‘Hou me vast’, door Wouter Planteijdt, die ook de andere liedjes voor zijn rekening neemt. ‘What a woman’ heet oorspronkelijk ‘Wat een vrouw’, b-kant van ‘Mag het licht uit’ (#26 in 1987) en in 1989 zelfstandig op single uitgebracht (#55).

Op het album ‘Hold on tight’, dat op 1 oktober verschijnt, staat ook een nieuw liedje: ‘Text me’, geschreven door Burke en de Dijk samen. Elf dagen later, op 12 oktober, staan ze met z’n allen in Paradiso Amsterdam. Bespaar je de moeite voor een kaartje, want het is stijf uitverkocht.

piano

En last but not least, Jools Holland, de tweede buitenlandse artiest op ‘What a woman’. Je kunt hem elke dinsdagavond rond een uur of elf zien op BBC-2, in zijn eigen muziekprogramma ‘Later live … with Jools Holland. Aanstaande dinsdag ontvangt hij onder anderen Scissor sisters, Grinderman en Brandon Flowers. Julian Miles ‘Jools’ Holland (Londen, 24 januari 1958), was de oprichter van de Britse groep Squeeze. Toen Holland in 1980 de groep verliet, werd hij opgevolgd door Paul Carrack. Zelf scoorde Jools geen hits, maar hij is wel op die van anderen te horen. De pianosolo op ‘Uncertain smile’ van the The (#31 in 1984) is bijvoorbeeld van hem. Holland werkte met diverse muzikanten samen en heeft sinds 1987 zijn eigen big band, the Rhythm & blues orchestra, waarmee hij rondtoert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten