vrijdag 8 oktober 2010

Hitflits: Hero (Antonie Kamerling) massaal gedownload

De afgelopen week wisselden twee nummers elkaar af aan de kop van de voorlopige Single Top 100. De strijd ging tussen De Swedish house mafia & Tinie Tempah met ‘Miami 2 Ibiza’ en Bruno Mars met ‘Just the way you are’, die opging voor een tweede week bovenaan. Tot en met de lijst van donderdag (met de verkopen tot en met woensdag) was nog onzeker wie deze strijd zou winnen.

En toen kwam op donderdagmorgen het bericht van de zelfmoord van Antonie Kamerling. Het gevolg was dat ‘Toen ik je zag’, zijn #1-hit uit 1997 als Hero, massaal is gedownload, maar niet genoeg voor de eerste plaats. De notering van ‘Toen ik je zag’ komt van slechts één downloaddag, de donderdag. Dit in tegenstelling tot de andere nummers die de gehele week gedownload zijn. Hierdoor gaat ‘Toen ik je zag’ op herhaling op een derde plek met een verschil van bijna 15% op de #1. Dat is niet meer ‘Just the way you are’ van Bruno Mars, die al na één week bovenaan naar de tweede plaats zakt. En dus is de nieuwe #1: ‘Miami 2 Ibiza’ van de Swedish house mafia & Tinie Tempah met een verschil van ruim 1% (!) op Bruno Mars!

Na een aantal weken betrekkelijke rust (zo’n 10 eersteweeks), gaan we deze week weer flink los met 16 nieuwe noteringen. Behalve de nieuwe #1 zijn dat volgende:
#17 Taio Cruz: ‘Dynamite’
#35 Willem Barth: ‘Lieve Heer, heb medelij’, cover van Rocco Granata uit 1973
#43 Nelson: ‘She’s gone’
#47 Rob van Daal: ‘Ik ga leven’
#71 Angela Groothuizen: ‘Niets blijft’
#78 Destine: ‘Down’
#83 Mon amour: ‘Take this chance’
#86 Nick Només: ‘Jij en ik’
#90 de Mannen van Brabant: ‘Ik heb je lief’
#91 Harten 10: ‘Ik wil je niet kwijt’
#92 Marlous: ‘De waarheid’
#94 Alain Clark: ‘Good days’
#95 Arcade fire: ‘We used to wait’
#96 Alex Gaudio: ‘I;m in love (I wanna do it)’
#100 Joly & Terry West: ‘Als een engel’

In de Album Top 100 boeken Nick & Simon met ‘Fier’ hun derde #1-album. ‘Fier’ (let op de spelling!) is echter hun vierde album, ‘Nick & Simon’ kwam in 2007 niet verder dan de zesde plaats. ‘Fier’ werd vorige vrijdag meer dan 50.000 keer uitgeleverd, wat hen een platinaplak oplevert. Het duo kreeg de onderscheiding een dag eerder uitgereikt uit handen van Albert Verlinde in zijn programma RTL Bouleveard.

Daarmee schaart het duo zich bij Jan Smit (‘Leef’) en Ilse DeLange (‘Next to me’), wiens album dit jaar ook platina werd uitgeleverd. Het album van Jan Smit is inmiddels het bestverkochte Nederlandstalige album van 2010. Zover zullen Nick & Simon met ‘Fier’ niet meer komen. Wel gaat album dezelfde weg, binnenkomen op #1, als ‘Vandaag’ (in 2007 en destijds goud uitgeleverd) en Luister’ (in 2009 en ook platina uitgeleverd).

‘Fier’ is pas het zevende album dit jaar dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd al op elf stuks en kwam het totaal over 2009 uit op vijftien albums die op #1 binnenkwamen. Met nog zo’n tien weken te gaan, verwachten we dat aantal dit jaar niet meer te halen, ondanks een aantal zeer sterke releases de komende tijd. ‘Dromen durven delen’, het nieuwe album van Marco Borsato dat in november verschijnt, zal het zeker een aantal weken op #1 volhouden, waardoor de kans op acht nieuwe #1-albums kleiner wordt. Het album van Marco zal op 22 oktober vooraf worden gegaan door de single ‘Waterkant’, die vanaf de komende week te horen zal zijn op de diverse zenders.

Ook op #2 komt een album binnen: ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk. Het relatieve verschil met ‘Fier’ is echter gigantisch: bijna 74%. Dat betekent dat er op elke 100 albums van ‘Fier’ er ‘maar 25 van ‘Hold on tight’ zijn verkocht. Op ‘Hold on tight’ zingt Solomon Burke nummers van de Dijk, die door Wouter Planteijdt in het Engels zijn vertaald. Naast deze ‘covers’ staat er ook één nieuw nummer op het album: ‘Text me’, geschreven door Burke. Aanstaande dinsdag, 12 oktober, geven de artiesten een eenmalig concert in Paradiso in Amsterdam.

In november geeft Beth Hart zeven optredens in Nederland en dan is het wel handig als je iets nieuws kan laten horen, en dat kan ze! ‘My California’ is haar meest persoonlijke album geworden van de zes studioalbums die ze heeft uitgebracht. De elf nummers op het album werden meteen na het schrijven opgenomen, waardoor de liedjes de pure vorm behouden waarin ze geschreven zijn. Tot deze week was ‘37 days’ uit 2007, haar succesvolste album met een veertiende plek. ‘My California’ weet dat te overtreffen, door binnen te komen op #12.

Morgen, zaterdag 9 oktober, is het zeventigste geboortedag van John Winston Ono Lennon, die zoals je weet op 8 december 1980 werd doodgeschoten voor zijn appartement in New York door Mark David Chapman. Tevens is het dit jaar 50 jaar geleden dat the Beatles werden opgericht.

In het kader van deze data vinden er in Liverpool, maar ook daarbuiten speciale festiviteiten plaats, zoals de onthulling van het John Lennon peace monument (in Liverpool) en the musical ‘the Beatles: here, there and everywhere’ (in het hele land). Daarnaast worden er ook cd’s en DVD’s uitgebracht. In de Album Top 100 komen twee daarvan binnen: ‘Power to the people’ (op #85) met zijn grootste hits en ‘Signature box’ (op #88) met elf cd’s met geremasterde versies van alle Lennon-albums, waaronder een cd met niet eerder uitgebrachte opnames.

De andere eersteweeks noteringen:
#32 Joe Satriani: ‘Black swans and wormhole wizzards’
#37 Alex Roeka: ‘Zachtaardig vergooid’
#43 Cecilia Bartoli: ‘Sospiri’
#48 Joe Jackson: ‘Collected’
#52 Joe Cocker: ‘Hard knocks’
#75 Gregory Page: ‘Promise of a dream’
#94 Youri Egorov: ‘The master pianist limited edition’
#96 A-ha: ‘25’
#99 Deerhunter: ‘Halcyon digest’

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten