maandag 18 oktober 2010

Lisa Lois in duet met Elvis Presley

Elvis Presley with Lisa Lois: ‘Love me tender 2010 (85)

Dit jaar zou Elvis Presley zijn 75ste verjaardag vieren, als hij niet in 1977 overleden was aan een overdosis medicijnen. Al sinds zijn overlijden wordt er meer aan hem verdiend dan toen hij nog in leven was. Sinds 19 februari 2010 draait in Las Vegas de musical ‘Viva Elvis Presley’ van Cirque du soleil, waarin alleen vrouwen zijn nummers zingen, maar wel samen met Elvis zelf. De makers van de musical stelden zich de vraag: “Hoe zou de muziek van Elvis klinken als hij nu nog zou hebben geleefd?” Daarvoor werden twaalf nummers van hem herschreven naar deze tijd, waarbij zijn stem in een nieuwe context wordt gebruikt. Erich Tourneau, de producent zegt “We willen een brug slaat tussen de toekomstige generatie van fans en de ziel en geest van Elvis Presley.” De musical van Cirque du soleil zal tien jaar te zien zijn in Las Vegas.

Na de musical is er nu ook het album ‘Viva Elvis – the album’, geïnspireerd op de musical, met nummers als ‘Blue suede shoes’, ‘That’s all right’, ‘Burning love’ en ‘Love me tender’. Het album wordt in november wereldwijd uitgebracht. In een aantal landen zal Elvis het nummer ‘Love me tender’ in een duet zingen met een lokale artiest. Voor Nederland werd Lisa Lois benaderd, vanwege haar uitvoering van ‘Halleluja’, vorig jaar in X factor. Lisa toog daarop naar Londen om haar gedeelte in te zingen. Lisa: “Ik ben een enorme bewonderaar van Elvis en voel me zeer vereerd het duet te hebben mogen doen”.

Love me tender’ had Elvis op 24 augustus ingezongen voor zijn eerste speelfilm ‘The Reno brothers’, waarvan de opnames twee dagen eerder waren begonnen. Nadat Elvis het nummer in the Ed Sullivan show had gezongen, werden er in korte tijd 1 miljoen exemplaren van besteld, goed voor goud. Daarop paste filmmaatschappij 20th century fox de titel direct aan in ‘Love me tender’. Bij ons werd het nummer pas in 1991 een hit (#57), toen meerdere singles van Elvis opnieuw werden uitgebracht.

credits

Officieel is Elvis samen met Vera Matson de schrijver van ‘Love me tender’. Maar beide hebben er niets mee te maken. De melodie van het nummer is gebaseerd op ‘Aura lee’, een folkballad uit de Amerikaanse burgeroorlog, in 1861, geschreven door George R. Poulton, de tekst was van William Fosdick. Sinds 1865 wordt het nummer gebruikt door afgestudeerden op West Point. Frances Farmer was de eerste die het nummer in 1936 opnam.


Pas twintig jaar later, in 1956, nam Elvis het nummer op voor zijn eerste film. Hal Wallis, de filmproducent, stond hem echter niet toe dat te doen met zijn ‘eigen clubje muzikanten’, bestaande uit Scotty Moore, Bill Black en DJ Fontana. Nee, Elvis moest het nummer opnemen met het Ken Darby trio. Darby schreef de huidige tekst, maar kon vanwege afspraken over royalties het niet op zijn naam zetten. Daarop gaf hij zijn vrouw Vera Matson samen met Elvis de credits, waardoor Elvis, die er geen noot of letter aan had bijgedragen, voor de helft eigenaar was van het nummer.

Na Elvis is ‘Love me tender’ diverse keren gecoverd, maar tot een hitversie kwam het bij ons nooit. Lisa is dan ook de eerste die, naast the King zelf (bij ons pas in 1991), er een hit mee scoort. Met deze uitvoering van ‘Love me tender’ scoort Elvis zijn 101de notering in de vaderlandse hitparades, gerekend vanaf 1952. In 2007 hebben we een special gewijd aan zijn honderdste notering. Vorig jaar stond Elvis Presley op de tiende plaats van de meest gedraaide nummers van buitenlandse artiesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten