maandag 1 november 2010

Gebroeders Ko spelen een spelletje

Gebroeders Ko: Doe de daeloring (44)

Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd! De ‘daeloring’ wordt één van de hebbedingetjes dit najaar … tenminste dat wil het bedrijf Dael ‘o rings. De introductie vond plaats op 7 oktober, waarbij de Gebroeders Ko, in de trein, Daeloring puzzels uitdeelden en het nummer ‘Doe de daeloring’ brachten. Tijdens het komende Sinterklaasfeest, dat uitgezonden wordt door kinderzender Nickelodeon, zullen de broers het nummer, hun 27ste notering, en het speeltje volop onder de aandacht brengen, zodat niemand er meer onderuit kan.

Maar waar hebben we het eigenlijk over?
De daeloring is een puzzelspelletje. Het betreft een stokje met een puntje en een ring met een verborgen doolhof. Je speelt het spel door op gevoel de ring rond de stok te draaien en te schuiven, net zolang tot het lukt de twee van elkaar te scheiden. Oorspronkelijk is de doolhof-cilinder bedoeld voor sloten op kinderspeelgoed en spaarvarkens. Maar als spel bleek het makkelijker te maken.

productiefout

De oorsprong van het speeltje, dat te koop is bij Blokker en Bart Smit, ligt in de ‘Dool ‘o rinth’ dat in 1996 werd geïntroduceerd. Na een succesperiode met een verkoop van 5 miljoen exemplaren in Europa, eindigde het succes. De ring kon namelijk niet weer, vanwege een productiefout, op de stok worden geklikt en dat was nou net het spelelement. Anno 2010 komen de bedenker Cor Vissers en zijn zakenpartner Gert Santman, met een vernieuwde versie van het spel. De deal ‘o ring heet het, vernoemd naar de oud Griekse architect Daedalus, die als eerste een gebouw in de vorm van een labyrint ontwierp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten