maandag 22 november 2010

The voice of Holland levert eerste hits

The voice of Holland – the liveshows (1)

Sinds 17 september is een groot deel van Nederland in de ban van de nieuwste talentenjacht The voice of Holland. Wekelijks kijken er een kleine drie miljoen mensen naar. Het concept: houdt geen (lachwekkende) audities, maar selecteer alleen kandidaten die al kunnen zingen. Of zoals John de Mol het formuleerde: ‘breng geen afzeik-tv meer, zoals in Popstars en X-factor’.

John de Mol was het, die zijn idee voor The voice of Holland voorlegde aan de coaches Jeroen van der Boom, Angela Groothuizen (Trijntje Oosterhuis had vanwege drukke werkzaamheden geen tijd, Anouk geen interesse), Nick & Simon en Roel van Velzen. Daarop kwam Roel met de opmerking ‘als het om de stem gaan, wil ik ze ook niet zien’, waarmee het idee van de draaibare stoelen ontstond. Spannend voor de coaches en vermakelijk voor het publiek, maar zenuwslopend voor de kandidaten: zullen ze wel of niet omkeren? Na de blind auditions kwamen de battles, waarbij leden van een team het tegen elkaar op moesten nemen. Uiteindelijk bleven er 24 talenten over, die sinds vrijdag 12 november deelnemen aan de live-shows.

Twaalf kandidaten, zes uit elk team, moeten nu ten overstaan van een publiek van zo’n 1500 mensen, echt laten horen én zien wat ze kunnen. Van zes kandidaten zijn de volledige versies van hun nummers eerder opgenomen en kunnen tijdens de uitzending worden gedownload via Downloadmusic.nl, en daarna via iTunes. De afgelopen week is dat veelvuldig gedaan, met als resultaat dat drie daarvan deze week binnenkomen. Daarmee is het voor het eerst dat een talentenjacht, nog voordat de winnaar bekend is, hits oplevert.

Ben Saunders: In love with a girl (#32)

Ben Sauders, geboren in 1981 in het Verenigd Koninkrijk en al sinds zijn tweede wonend in Hoorn, scoort met ‘I’m in love with a girl’ op #32, een grotere hit dan het origineel van Gavin DeGraw, want die kwam er in 2008 mee tot #40. Ben Saunders veroverde de harten van alle coaches toen hij tijdens de blind auditions het nummer ‘Use somebody’ van Kings of Leon zong. Hij had de keuze uit alle coaches, en koos voor Van Velzen. Ben heeft sinds zijn zestiende zijn eigen Tatooshop ‘Lucky 6 tattoo’ in Hoorn, is mixed martial arts – vechter en zingt in een soulband bij dinnershows. Hij kwam bij The voice doordat zijn broer Jamie hen beide daarvoor had opgegeven. Jamie haalde het niet, Ben is nu de grote favoriet, die het tijdens de battle op moest nemen tegen Yvette Keizers.

Joan Franka: Foolish games (42)

Joan Franka komt uit Nieuwerkerk aan den IJssel, waar ze is geboren op 2 april 1990. Op haar zesde besloot de dat ze de muziek in wilde. Maar het zou nog tot haar zeventiende duren eer ze haar eerste optreden gaf. School was niet aan haar besteed, alle tijd ging in de muziek zitten, waarbij ze zichzelf gitaar leerde spelen. Joan zong tijdens de blind auditions ‘How you remind me’ van Nickelback en had de keuze tussen Van Velzen en Jeroen van der Boom, waarbij ze voor Van Velzen koos. Na de battle, die ze glansrijk won van Yvette de Bie, stelde haar coach haar vrij, na het zingen van ‘Foolish games’, een #10-hit voor Jewel in 1997.

Lenny Keylard: Could you be loved (62)

De laatste kandidaat uit The voice die een hit scoort, is Lenny Keylard. Lenny Rylan Keylard kreeg tijdens de blind auditions eerst de zaal en vervolgens alle coaches op zijn hand na het zingen van de Bob Marley & the Wailers klassieker ‘No woman no cry’. Niet zozeer vanwege zijn goede stem, maar meer vanwege de keuze van het repertoire (reggae) en de sfeer die zijn optreden opriep. Muziek maken doet Lenny sinds zijn achtste en dat heeft hij van zijn familie. Zowel zijn vader, ooms als opa spelen gitaar. Het was dan ook zijn opa die hem iedere zondagmiddag gitaar leerde spelen.

Lenny Keylard groeide op met muziek van Eric Clapton, de Eagles, Soul en Blues. Maar zijn grote voorbeeld is Bob Marley, omdat hij zijn boodschap met liefde overbrengt en zingt over belangrijke dingen in de wereld. Lenny’s boodschap is dan ook: ‘spreading the words of Jah…Rastafari’, jongeren bekend maken met reggae. De battle tegen William Finta overleefde hij zonder kleerscheuren. Tijdens de live show bracht hij, hoe kan het ook anders, een andere Bob Marley & the Wailers hit: ‘Could you be loved’ (#4 in 1980). In 1997 scoorde Joe Cocker er ook een hit mee (#88).

Volgende week zullen we zien wat de tweede live show aan hits heeft opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten