vrijdag 10 december 2010

Hitflits: Adele pakt de eerste plaats

‘Make you feel my love’ had er vorig jaar 22 weken voor nodig om de eerste plaats te bereiken. ‘Rolling in the deep’ doet het in slechts 2 weken en daarmee scoort de Britse zangeres Adele haar tweede #1-hit in de Single Top 100.

Maar of ze het langer dan één week zal volhouden, is de grote vraag. Want vandaag is ‘Kerstfeest’, de eerste kerstsingle van Marco Borsato uitgekomen en het moet wel raar lopen wil hij die #1 niet pakken. Of pakt Ben Saunders ons vanavond weer allemaal in tijdens The voice of Holland met een onvergetelijke cover en komt hij daar volgende week weer mee binnen op de eerste plaats? Volgende week weten we het.

Want vanavond moet/mag Ben weer aan de bak tijdens de vijfde live show. De kans dat we dit jaar een Benloze hitweek krijgen, is vrij klein. In deze lijst staat hij met nog twee nummers genoteerd. ‘I’m in love with a girl’ zakt in de derde week van 19 naar #66. Zijn uitvoering van het nummer ‘If you don’t know me by now’ zakt van de eerste naar de derde plaats.

Nog even een korte update van de andere hits uit The voice of Holland, met tussen haakjes de live show waarin het nummer werd gezongen
# Kim de Boer: Cry me a river (2)
# Lenny Keylard: Could you be loved (1)
# Esther Nijhove: Stop (3)
Geen enkele van de vier nummers uit de vierde live show hebben de Single Top 100 gehaald.

De invloed van The voice werkt ook door op andere nummers. Cee-lo Green tradt afgelopen vrijdag op en opende samen met Shary-Ann Nevallic en Charlotte ten Brink de show met ‘F**k you’. Het gevolg: het nummer stijgt in de vijftiende week van 55 naar #20. En ook the Baseballs die met Bart van Overbeek en Ray Klaassen hun hit ‘Umbrella’ brachten, spinnen daar garen bij. Het nummer gaat in de 25ste week op herhaling op #61.
Bart reikte het Duitse drietal een platina plak uit voor de verkoop van meer dan 50.000 exemplaren van hun album ‘Strike!’. Hun album ‘Strike back’ stijgt in de vierde week van 99 naar #43. Daarentegen kan het effect van een optreden in The voice ook snel uitgewerkt zijn. Dat merkt Take that, die twee weken geleden te gast waren, deze week. Hun single ‘The flood’, vorige week van 35 naar #3, zakt nu naar #13.

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Christmas lights’ van Coldplay, dat van 15 naar #2 stijgt. Het is bijna vijf jaar geleden dat ze zo hoog stonden. Dat was met ‘Talk’, hun eerste en tot nu toe enige #1-hit uit 2005/2006. Het verschil tussen ‘Christmas lights’ en ‘Rolling in the deep’ van Adele is aanzienlijk. Adele verkoopt zo’n 1/3 meer dan de Coldplay. Dus het het is nog maar de vraag of die kerst #1 er voor Coldplay inzit.

Over kerst gesproken. Het aantal kersthits, vorige week nog vijf, komt deze week uit op elf! En het is niet alleen ouwe meuk, maar er zitten ook nummers uit 2010 bij. Alle kerstbinnenkomers op een rijtje:

#16 Django Wagner: Ik kom naar huis (met kerstmis), en tevens de hoogste eersteweeks. Het origineel is ‘My special prayer’ van Percy Sledge. Overigens verdwijnt zijn vorige hit ‘Ik geniet zo van het leven’ deze week
#36 Wesley Klein: Een vrolijk kerstfeest
#57 Wham!: Last Christmas, nu voor dertiende keer, en in totaal voor de 61ste week!
#80 Chris Rea: Driving home for Christmas, voor de derde keer
#85 the Killers: Boots
#90 Band aid: Do they know it’s Christmas?, voor de vijfde keer

En natuurlijk de gewone eersteweeks noteringen:
#21 Martin Solveig feat. Dragonette: Hello
#41 Rihanna feat. Drake: What’s my name?
#50 Krystl: Golden days
#72 de Sjonnies: Hallo hallo
#73 Rob van Daal feat. Ivan: Leef en geniet
#87 Wesley Ponsen: Leven zonder jou
#89 Nadia Ali: Rapture
#96 Jaap de Bok: Vrouwen
#97 VanVelzen: Take me in

In de Album Top 100 is de #1 nog dezelfde als vorige week. ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato staat nu voor de derde week bovenaan. De afgelopen week is het 150.000ste exemplaar van het album uitgeleverd, waarmee het album drie keer de platina status heeft bereikt. In België staat het album ook drie weken op de eerste plaats en vorig weekend kreeg Marco uit handen van Peter van de Veire in zijn programma ‘Peter live’ een gouden plaat.

Bij ons is het overwicht van ‘Dromen durven delen’ op de #2 nog steeds aanzienlijk: bijna 60% (vorige week ruim 78%). En die #2 is nog steeds ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, die daarvoor afgelopen week een vierde platina plaat kreeg uitgereikt, wat staat voor meer dan 200.000 exemplaren! En dat in deze tijd. Daar komen nog wel een paar duizend bij, want binnenkort staat Caro drie keer in de Heineken Music Hall. Voor alle drie de concerten zijn nog extra kaartjes, die morgen, zaterdag, in de voorverkoop gaan.

De eersteweeks noteringen op een rij:
#32 Peter Beense: ’N rondje van mij
#61 Stef Bos: Is dit nu later 20 jaar
#68 the Priests: Noël
#86 Deadmau5: 4x4=12
#88 Karin Bloemen: Licht
#89 Scrum: Killing time
#93 Glee-cast: The power of Madonna

Tot zover deze hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

1 opmerking:

  1. Goed om te zien dat de Megaman wel de eerste notering van Last Christmas (Wham!) meerekent bij het totaal. MegaCharts claimt dat de eerste keer Everything she wants de A-kant was. Ik kan me uit die tijd en de single in mijn hand houdend toch andere dingen herinneren.... Nog een jaartje of 10 en Wham! zit aan de 100 weken.

    BeantwoordenVerwijderen