vrijdag 17 december 2010

Hitflits: Tweede #1-hit voor Ben Saunders in drie weken

Nog maar twee weken geleden scoorde Ben Sauders een #1-hit met ‘If you don’t know me by now’, dat vorige week naar de tweede plaats zakte. Maar deze week pakt Ben opnieuw de eerste plaats, nu met ‘When a man loves a woman’. Daarmee scoort hij als zanger een uniek hitfeit, door binnen drie weken met twee verschillende nummers op de eerste plaats te komen.
Daarnaast staat ‘If you don't know me by now’ op de zesde plaats en komt ‘Dancing in the street’, zijn duet met Alain Clark, binnen op #28. Maar Ben is niet langer de enige favoriet voor The voice of Holland. Ook Lenny Keylard weet een groter publiek aan zich te binden. Zijn eerste hit ‘Could you be loved’ staat deze week op #35 en op #3 komt zijn volgende al weer binnen: ‘Stand by me’.

En dan zijn we er nog niet wat The voice betreft. Pearl Jozefzoon scoort op #32 haar eerste hit met ‘Vision of love’. Joan Franka boekte een tweede notering met ‘Promise me’ op #45 en ook Johnny Rosenberg scoort met ‘I kissed a girl’ op #96 een tweede hit. Voor beide is het de laatste … als kandidaat van The voice, want afgelopen vrijdag kozen hun coaches, Roel van Velzen en Nick & Simon, niet voor hen, maar voor Esther, respectievelijk Nigel. Jennifer Ewbank bleek weer de lieveling te zijn van het publiek dat haar beloont met ‘What the world needs now’ op #47. En tenslottte doet Kim de boer er weer twee weken over met ‘Roxanne’, dat ze twee weken geleden zong, maar nu pas binnenkomt op #92. In totaal staan er twaalf (!) nummers uit The voice genoteerd.

Daarnaast hebben de artiesten die optreden daar ook profijt van. Naast Alain Clark (die ook nog platina kreeg voor zijn album ‘Colorblind’), was James Blunt van de partij, met als gevolg dat zijn single ‘Stay the night’ in de dertiende week van 42 naar #13 stijgt. Zijn album ‘Back to Bedlam’ gaat in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums op herhaling op #18.

Door al dit ‘Voice-geweld’ moet Adele al na één week met ‘Rolling in the deep’ afstand nemen van de eerste plaats. (Maar of dat definitief is?) En mist Marco Borsato vooralsnog zijn zeventiende #1-hit met ‘Kerstmis’, zijn allereerste kerstsingle, dat binnenkomt op de vijfde plaats. Het is één van de dertien kersthits deze week, waarvan er twee op herhaling gaan: ‘Happy Xmas (war is over)’ van John Lennon, Yoko One, the Plastic ono band and the Harlem community choir (op #69) en ‘Why couldn’t it be Christmas everyday?’ van Bianca Ryan (op #93).

Nieuw bij de bovenste tien is Martin Solveig feat. Dragonette met ‘Hello’, dat van 21 naar #10 stijgt.

Het restant ‘gewone’ eersteweeks noteringen:
#23 Train: Shake up Christmas
#62 Alain Clark feat. Diane Birch: Too soon to end
#75 Henk Dissel: Ik geloof nog steeds in jou
#80 Ronnie Ruysdael: Lenie van het eetcafé
#91 Danny Panadero: Fuk joe

Ook de Album Top 100 kent een nieuwe #1. Gisteravond kreeg hij in Pauw & Witteman nog een derde platinaplak voor meer dan 150.000 exemplaren van ‘Dromen durven delen’, toch moet Marco Borsato (tijdelijk) afstand doen van de eerste plaats ten bate van ‘Michael’, het eerste echte postume album van Michael Jackson.

Volgens kenners, zijn de tracks op het album allen afkomstig van Michael zelf, dat wil zeggen dat hij in alle nummers is te horen en niet een stand-in, waar veel over gespeculeerd is. Hoe dan ook, dankzij alle publiciteit van te voren, zijn er al meer dan 30.000 stuks van voorgenoteerd, waarmee het album direct bij uitlevering goud was. Het overwicht op de #2 is ruim 27%.

‘Michael’ is het negende #1-album van Michael Jackson.
- ‘Thriller’ (15x in 1983/1984)
- ‘Bad’ (6x in 1987)
- ‘Dangerous’ (3x in 1991)
- ‘History – past, present and future – book 1’ (3x in 1995)
- ‘Blood on the dancefloor – history in de mix’ (1x in 1997)
- ‘Invincible’ (2x in 2001)
- ‘King of Pop – the Dutch collection’ (6x in 2009)
- ‘This is it’ (2x in 2009)
Met uitzondering van ‘Thriller’ en ‘Blood on the dancefloor’ kwamen al zijn #1-albums vanuit niets op #1. ‘Michael’ is zijn tiende top 10-album; ‘Off the wall’ bereikte in 1979 de achtste plaats.

Als gevolg van alle aandacht stijgt zijn album ‘King of pop’ in de Backcatalog Top 50 naar de eerste plaats. En gaat zijn single ‘Hold my hand’feat. Akon op herhaling op #27.

In deze tijd worden er naast kerstalbums, vooral veel verzamelalbums/best of albums uitgebracht, omdat nieuwe albums toch niet veel aandacht krijgen. Onder de twaalf albums die binnen komen, zitten zeven eersteweeks noteringen en echt nieuw zijn ze allemaal niet. Michael had je al, hier zijn de overige zes:
#34 Kandidaten uit The voice of Holland: The songs
#35 Original soundtrack: Turbo
#50 Wim Sonneveld: Zijn 100 beste liedjes
#83 Daft punk: Tron legacy –original soundtrack
#90 Annie Lennox: A Christmas cornucopia
#95 Tokio hotel: Best of

In tegenstelling tot een eerdere melding deze middag, verschijnt er na het weekend geen gewone Megaman. In plaats daarvan krijg je een dag later, op dinsdag, de Megajaarflits, met aandacht voor de jaarlijsten, die dan door GfK Dutch Charts, de instantie die de hitlijsten samenstelt, bekend worden gemaakt. Dus tot dan!

2 opmerkingen:

  1. Nummer 6 is "If You Don't Know Me By Now" niet "I'm In Love With A Girl", deze staat op 44.

    BeantwoordenVerwijderen