maandag 26 april 2010

Megaman bij week 17 – 24 april 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Rwandese Belg Gerard Joling verdrijft, the Rolling stones in een oude bezetting scoren, Kelis nummer schrijft voor haar zoon, Cheryl Cole nummer van Taio Cruz afsloeg, Monks avenue geen covers meer wilde spelen en de Dikdakkers naar Zuid-Afrika gaan. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Rwandese Belg verdrijft Gerard Joling

Stromae: Alors on danse (1) *** eerste week op #1 ***

We hadden het vorige week al een beetje aangekondigd. Als er één bedreiging was voor ‘Ik leef mijn droom’ van Gerard Joling, dan zou dat ‘Alor on danse’ van Stromae kunnen zijn. En het is uitgekomen. Voor alsnog is het verschil tussen de oude en de nieuwe #1 erg klein, zo’n 1,5%. En zo’n klein verschil is niet meer voorgekomen sinds ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Sef & Gers op 2 januari van dit jaar. Aanstaande vrijdag, Koninginnedag, is Stromae in het land om op te treden op het podium van Radio 538 op het Museumplein in Amsterdam. Op 21 juni komt hij met z’n debuutalbum.

Belgische #1-hits

Stromae is een Belg, de 25-jarige Paul van Have uit Brussel. De voorlaatste keer dat een Belgische act op de eerste plaats stond was op 20 november 2009, K3 met ‘MaMaSé!’.

De meeste Belgen die bij ons #1 komen, zingen of in het Engels of in het Nederlands/Vlaams. En als ze wel in het Frans zingen, halen ze de eerste plaats (net) niet. Denk maar aan Sandra Kim met ‘J’aime la vie’ (#2 in 1986) en ‘Ça plane pour moi’ van Plastic Bertrand (#2 in 1978). En dus is Stromae de eerste Belg met een Franstalige #1-hit in Nederland! In september 2009 stond ‘Alors on danse’ al op de eerste plaats in Wallonië, het Franstalige gedeelte van België. Voor alsnog blijven de Vlamingen nog een beetje achter, want deze week stijgt het nummer daar ‘slechts’ van 35 naar #15.

Franstalig

Maar is ‘Alor on danse’ ook de eerste volledig in het Frans gezongen #1-hit in de Mega-geschiedenis? Eerst maar eens kijken wat de Fransen er zelf van bakken en dan blijkt dat zelfs Fransen niet altijd in hun eigen taal zingen. Zo scoorde Julien Clerc zijn enige #1-hit in 1976 met ‘This melody’, een … Engelstalig nummer, wat wel grotendeels in het Frans werd gezongen!

De enige Franse act die ook Frans zong en daarmee in 1971 een #1-scoorde, is les Poppys met ‘Non, non, rien n’a changé’. Geen Belgen, één Franse act, maar dan zijn we er nog niet. Want dichter bij huis, in eigen land, werd ook een Franstalige #1 gescoord. Dat was in 1976 door onze eigen BZN met ‘Mon amour’, waarmee ze een andere meer succesvolle weg bewandelen. Al met al vonden we er dus twee en daarmee is ‘Alor on danse’ dus de derde Franstalige #1-hit.

Let wel, we hebben alleen gekeken naar het Mega-tijdperk, dat begon op 23 mei 1969 met de start van de Hilversum III Top 30, de verre voorloper van de Single Top 100. Kijken we verder terug in de hit-historie, dan blijken er toch nog een Belg en een Française te zijn met een Franstalige #1-hit. De Belg was Adamo (Belgische zanger) met ‘Vous permettez, monsieur?’ en ‘Quand les roses’, beide in 1964. De zangeres, Edith Piaff met ‘Milord’ (in 1960) en ‘Non, je ne regrette rien’ (in 1961).

geen ongeluk

‘Alor on danse’ van Stromae stijgt in de tweede week van de dertiende naar de eerste plaats. Stromae is pas de derde act die zo’n sprong naar #1 maakte. De eerste was O.M.D. op 6 maart 1982 met ‘Maid of Orleans (The waltz Joanne of Arc)’. Alleen had dat nummer wel vier weken nodig om de eerste plaats te bereiken (40-33-13-1), tegen Stromae maar twee. En dat laatste hitfeit werd maar kort geleden ook bereikt. Op 20 februari steeg ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ van Sieneke ook vanaf de dertiende naar de eerste plaats. Sieneke hield het maar één weekje vol, en dat gaat Stromae zeker verbeteren!

Rolling stones scoren in oude bezetting

the Rolling stones: Plundered my soul (3) *** hoogste eersteweeks ***

Een hitparade is een lijstje dat de populariteit weergeeft van een liedje, in ons geval gebaseerd op verkochte aantallen. Daar kan van alles tussen staan, maar het zullen bijna altijd vrij recente liedjes betreffen. Af en toe is daar een uitzondering op, zoals deze week. Want ‘Plundered my soul’, de hoogste eersteweeks op #3, is een nummer uit 1972!

Plundered my soul’ was in 1972 bestemd voor het tiende studioalbum ‘Exile on Main St’. De opnamesessies namen zo’n vier jaar in beslag, en vonden voor het overgrote deel plaats in villa Nellcôte aan de Franse Côte d’Azur. Daarnaast werden er nummers in Los Angeles opgenomen. Maar niet alle opgenomen nummers belandden op het album. ‘Plundered my soul’ is daar eentje van en werd ontdekt toen ze bezig waren met een heruitgave van het album. Tijdens de wereldwijde Record store day op zaterdag 17 april, was een exclusieve vinyl-single verkrijgbaar, met op de b-kant een gemasterde versie van ‘All down the line’.

heruitgaven

Op 18 mei moet die heruitgave in de winkels liggen, met niet minder dan tien ‘nieuwe’ nummers. En dan hebben de fans een ruime keuze, want het komt in niet minder dan vier configuraties uit: een gewone cd, een deluxe edition, op dubbel vinyl en een super deluxe edition. We komen daar zeker op terug als de heruitgave de Album Top 100 instormt, wat zeker gaat gebeuren!

oude bezetting

Het bijzondere aan ‘Plundered my soul’ is, dat op het nummer voormalige Stones-leden te horen zijn, als Mick Taylor op elektrische gitaar (verliet de Stones in 1974), pianist Nicky Hopkins (overleed in 1994) en bassist Bill Wyman (verliet in 1994 de groep). Overigens is het nummer wel wat opgepoetst. In maart heeft Mick Taylor gitaarpartijen opnieuw ingespeeld en heeft Mick Jagger nieuwe zangpartijen ingezongen. In de Amerikaanse Billboard Singles Sales chart kwam ‘Plundered my soul’ op een tweede plaats binnen. Bij ons knalt het binnen op #3 en is de eerste top 10-hit voor the Stones sinds ‘Streets of love’ uit 2005, dat #5 kwam. Het is twintig jaar geleden dat de Stones zo hoog stonden. Dat was ook al met een oudje, ‘Paint it black’, dat #1 kwam. Dat nummer werd heruitgebracht naar aanleiding van het succes van de tv-serie ‘Tour of duty’, waarin het nummer was te horen.

Kelis schreef nummer over haar zoon

Kelis: Acapella (13)

De carrière van Kelis is er eentje van toppen en dalen. In 2000 begon het voor haar direct goed met een #4-notering voor ‘Caught out there’. Vervolgens werden de hits kleiner en kleiner, tot 2004 toen ze drie top 10-hits achter elkaar scoorde, waarvan ‘Trick me’ ook de vierde plaats wist te bereiken. De vier hits daarna kwamen echter niet hoger dan #37. Maar met ‘Acapella’, binnen op #13, lijkt het tij te keren voor Kelis Rogers (Manhattan, New York City, 21 augustus 1979). En waar dankt ze die opleving nu iedere keer aan? De eerste keer, in 2004, waren het Pharrell Williams en Chad Hugo, the Neptunes dus, die ‘Milkshake’ schreven, waarmee ze haar grootste hit in de Amerikaanse hitparade scoorde. Zij waren het ook waarmee haar carrière in 200 begon; ‘Caught out there’ is ook van hen. Ook de single ‘Trick me’, geschreven door Dallas Austin, bereikte wereldwijd de top 10. Het album ‘Tasty’ kon toen dus al niet meer stuk.

Dit keer is het de Franse dj/producer David Guetta die mee heeft geholpen aan het succes van ‘Acapella’. Als producer van het nummer, was hij degene die bepaalde hoe het nummer moest klinken. ‘Acapella’, haar dertiende notering, is de voorloper van het album ‘Flesh tone’, dat in mei uitkomt.

Overigens is ‘Acapella’ mede van haar hand. Ze was vier jaar getrouwd met rapper Nas (Rogers) en vlak voor haar scheiding beviel ze van haar zoon Knight. ‘Acapella’ is een lied over hem. “voordat ik jou had, was mijn leven leeg. Nu jij er bent, is het leven weer een feest!” Aanvankelijk heette het nummer ‘Majestic’, maar Kelis stond er op dat het ‘Acapella’ moest worden.

Dus in feite is het Kelis zelf die zorgde voor de opleving door telkens te kiezen voor een andere richting en andere mensen. Iets wat niet altijd succes oplevert. Maar niet geschoten is altijd mis!

K’ naan hield rap voor UNHCR

Keane feat. K’ naan: Stop for a minute (35)

We moeten toegeven dat het Britse Keane ons elke keer weer verrast. De meeste bandjes hebben een gitaarsectie. Keane niet, die gebruikt een synthesizer en een piano voor het geluid van een gitaar. Aan ‘Stop for a minute’, hun elfde hitsingle, werkt de Somalische rapper K’naan mee. Bovendien komen ze in mei met de EP ‘Nighttrain’, waarop acht nummers staan, met naast de Somalische rapper ook nog een Japanse MC, Tigarah. Op dat nummer ‘Ishin denshin (you’ve got to help yourself)’ is de zang van Tim-Rice Oxley, die normaal de achtergrondzang doet, want Tom Chaplin is de leadzanger van Keane. Kortom, Keane blijft ons verrassen!

K’naan, volledige naam: Keinan Abdi Warsame (Mogadishu, 30 mei 1978) komt uit een artistieke familie. Zijn tante Magool was één van de bekendste zangeressen in Somalië en Haji Mohammed, zijn opa, was dichter. Zijn vader die Somalië al had verlaten vanwege de heersende burgeroorlog, stuurde regelmatig vanuit Amerika hip-hop albums naar zijn zoon. In 1991 verliet K’naan met de rest van de familie Somalië, woonde een tijdje bij familie in New York en trok van daaruit naar Toronto in Canada. Daar leerde hij Engels, deels door de hip hop albums van Nas en Rakim. Engels spreken was moeilijker, maar dat leerde hij zichzelf door de woorden fonetisch op te schrijven. In die tijd begon hij ook met rappen.

rap voor vluchtelingen

In Canada raakte hij bevriend met de Canadese promotor Sol Guy, die er voor zorgde dat hij in 1999 een kritisch woord kon richten aan de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen (UNHCR), over de mislukte hulp aan Somalië. De Senegalese zanger Youssou n’Dour was één van de toehoorders en was zeer onder de indruk van zijn toespraak. Youssou vroeg hem om mee te werken aan zijn project ‘Building bridges’, waardoor K’naan de gelegenheid om de wereld rond te reizen. Hierdoor kwam hij in contact met anderen die hem hielpen aan een platencontract. In 2004 nam hij in eigen beheer het album ‘My life is a movie’ op. In 2005 verscheen ‘The dusty foot philosopher’, zijn eerste album bij een grote maatschappij. Het leverde hem een Juno award op voor ‘beste rapalbum’. Vorig jaar bracht K’naan het album‘Troubadour’ uit, waaraan onder andere Mos Def en Damian Marley meewerkten.

WK themalied

Voor het WK voetbal 2010, dat zwaar gesponsord wordt door Coca Cola, levert K’naan het officiële themalied. ‘Wavin’ flag’, een nummer van zijn album ‘Troubadour’, is voor het WK opnieuw opgenomen. K’naan zingt het Engelse gedeelte, de Spaanse zanger David Bisbal het Spaanse gedeelte. In de videoclip zijn diverse voetbalfans te zien in de kleuren van hun land. Maar het Oranjelegioen hebben wij (nog) niet kunnen ontdekken!

Helemaal Hollands al tien jaar samen

Helemaal Hollands: Ben je vergeten (37)

Aanstaande zaterdag, 1 mei 2010, bestaat Helemaal Hollands precies vier jaar. Daarvoor noemden Carlo Rijsdijk en Leo Langstraat zich Move-it! en scoorden vijf coverhits. De twee kennen elkaar sinds 1999 toen ze deelnamen aan de Hennie Huisman Soundmixshow. Het jaar daarop zijn ze gaan samenwerken onder de naam Move-it! Dat betekent dus dat ze dit jaar al tien jaar lang samen optreden. Voor ‘Ben je vergeten’, in totaal hun zeventiende notering, en de elfde als Helemaal Hollands, namen ze op de melodie van ‘Make me an Island’ van Joe Dolan (#11 in 1969), het nummer ‘Ben je vergeten’ op. In het najaar komen de twee met hun derde album en volgend jaar met een medley-album.

Cheryl Cole sloeg nummer Taio Cruz af

Taio Cruz feat. Ludacris: Break your heart (40)

Taio Cruz (echte naam Cruz Adetayo Ayowale Onile-Ere) werd geboren op 23 april 1983 in Londen. Zijn vader komt uit Nigeria, zijn moeder uit Brazilië. Hij werkte met diverse artiesten en schreef en produceerde nummers voor onder anderen Justin Timberlake, the Pussycat Dolls, Britney Spears, Ke$ha, Sugababes en Alexandra Burke. Je zou denken met zo’n staat van dienst, wil wel iedereen een nummer van hem opnemen. Hoe kan het dan dat Cheryl Cole, waarvoor Fraser T. Smith en Cruz zelf, ‘Break your heart’ hadden geschreven, afwees?

Volgens Smith wilde Ferdy Unger-Hamilton, de baas van Polydor, het label van Cheryl, het nummer niet uitbrengen, omdat het teveel zou lijken op ‘Heartbreaker’, een ander nummer door Cruz geschreven, wat Cole in 2009 had opgenomen. Maar officieel liet men niets van zich horen. Daarop nam Cruz zijn nummer ‘Break your heart’ terug, herschreef het naar een man en nam het vervolgens zelf op. Dat was geen slechte zet, want het nummer stond in 2009 drie weken bovenaan de Britse hitparade.

Voor de Amerikaanse markt werd een remix gemaakt met rapper Ludacris. En ook daar viel men voor het nummer, dat in twee weken tijd de eerste plaats haalde van de Amerikaanse Billboard Hot 100 en voor Ludacris zijn vijfde #1 was. Beide versies zijn bij ons uitgebracht, en leveren Taio Cruz hier zijn eerste hitnotering op.

Eerste succes voor Dennis Franke

Dennis Franke featering Twister crew: Volg je hart (42)

Dennis Franke is de man achter ondermeer ‘Ik ben de zon’ van Jop (#1 in 2000) en ‘Het vliegerlied’ door Café the Block (#71 in 2009). Maar zelf heeft hij nog nooit in de hitparade gestaan, tot deze week, want met ‘Volg je hart’ scoort Dennis zijn eerste hit, waarmee proficiat!

Danny Franke is in 1969 in Groningen geboren en woont sinds 1978 in Eelde in Drenthe. Hij deed veel aan sport, waaronder schaatsen, wielrennen en turnen, maakte deel uit van de nationale jeugd turnselectie en werd tweede op het nationaal jeugdkampioenschap. Als veertienjarige dj stond hij achter de draaitafels in discotheek ‘De oude snik’ in de Punt. En tot zijn achttiende trok hij met zijn eigen discoshow door het land. Daarnaast trad hij ook op als zanger en begon in 1990 de feestband Dennis Franke en de Golfbrekers. In 1993 namen ze het nummer ‘Jij bent de zon’ op van de Belgische Bart van den Bossche. Zeven jaar later zou Jop uit ‘de Bus’ er een #1-hit mee scoren, dankzij het initiatief van Dennis Franke. In 2002 stopte Dennis met de Golfbrekers en startte Tof!, een nieuwe feestband. Daarnaast begon hij met zijn broer Wim, Franke & Franke Showprodukties, een artiestenmanagement, boekingskantoor en opnamestudio in Eelde. Tja en dan de Twister crew. Een beetje feestganger in het noorden van het land kent ze. Ze werken namelijk in Twister en dat is een nieuwe uitgaansgelegenheid in de Poelestraat van Groningen. Nou ja nieuw, sinds 22 juli 2009, dus bijna een jaar jong.

Monks avenue wilde geen covers meer spelen

Monks avenue: The rain (48)

Monks avenue, uit Hoogeloon, een dorp onder de rook van Eindhoven, is ontstaan uit een clubje vrienden die allen van dezelfde soort muziek hielden. Het begon met het spelen van covers op zolder en al snel traden ze op onder de naam Funky monks. Maar het naspelen van nummers gaf zanger Arthur Wils, drummer Bas Soetens, broer en bassist Stein Soetens en de gitaristen Harm Tielemans en Steef van Sambeeck, minder artistieke voldoening. En dus schakelden ze over op eigen nummers, waarbij Bas het voortouw nam. Vervolgens gingen Harm, Steef en Stein er mee aan de gang, en kwam Arthur met de songteksten. Dat kan allemaal erg leuk zijn, maar als niemand het opmerkt, dan blijft het tot een kleine schare beperkt. In 2008 veranderde dat toen de Vlaamse producer Werner Pensaert (bekend van zijn werk voor K’s choice en Stevie Ann, maar ook U2 en Live), er lucht van kreeg. Hij nam met het vijftal een album op met elf nummers, waaronder de single ‘The rain’. Inmiddels hebben ook de media de oren op de juiste plek, want afgelopen maand was Monks avenue 3FM Serious Talent.

Inmiddels hebben een aantal jongens van de band ook oor en oog voor andere muzikanten. Zo is Bas, die gestudeerd heeft aan de Rockacademie in Tilburg, ook inzetbaar als docent muziek. En zanger Arthur is benaderd om bands te coachen, beide doen dat bij Podium 10 in Eindhoven.

Ernest helpt andere artiesten

Ernest: Vrij zijn (71)

Al in september 2009 tijdens het Jordaanfestival zong Ernest het nummer ‘Vrij zijn’. Ernest van Hartingsveldt (Amsterdam, 7 maart 1975) zong op zijn negende de liedjes van René Froger naast die van Tom Jones en Michael Jackson. Later kwamen daar de nummers van Marco Borsato bij. Op zijn twintigste mocht hij van een barkeeper een liedje van René zingen en zingen in het openbaar is Ernest blijven doen.

Vervolgens deed hij mee aan diverse talentenjachten die hij de een na de ander won. Daarmee raakte zijn naam meer en meer bekend en werd hij voor allerlei feesten en partijen gevraagd. En dat allemaal naast zijn werk als barkeeper. Eind 2006 werd hij door zanger/uitbater Peter Beense benaderd om te komen zingen in zijn café op het Rembrandtplein.

In juli 2007 startte Ernest zijn eigen boekings- en entertainmentbureau Party Sound Productions, dat artiestengala’s organiseert en artiesten begeleidt. Twee jaar geleden, in april 2008, ging een lang gekoesterde wens in vervulling, met het uitbrengen van zijn eerste single ‘Hoe kan ik van je houden’. ‘Vrij zijn’ uit 2009 is inmiddels Ernest zijn vierde single. Samen met Starkoo XL, Cooldown café, DJ Jurgen en Albert van Benthum (daar heb je ‘m weer!) trekt Ernest door het land met de ‘Feest in je moerstaal’ show.

Paultje Poets neemt ‘Lijn 10’

Paultje Poets: Lijn 10 (72)

In 1983 was ‘Lijn 10’ de zesde hitsingle voor Drukwerk. Het was niet een erg grote hit voor de Amsterdamse groep (#33), maar daarmee lieten ze wel horen ook serieuze liedjes te kunnen brengen, buiten de protestliederen waarmee de groep in 1978 begon. Zanger Harry Slinger treedt nog steeds op met zijn karakteristieke rode petje.


Anno 2010 is ‘Lijn 10’, na ‘Als we straks op vakantie gaan’ (#100 in 2009) en ‘Als we straks naar Tirol gaan!’ (#56 eerder dit jaar), de derde hitsingle voor Paultje Poets . ‘Lijn 10’ werd geproduceerd door Frank Verkooyen, die momenteel ook zelf een hit heeft in de Single Top 100, ‘Dans de hele nacht met mij’ staat op #57. Drukwerk kwam met ‘Lijn 10’ tot #33, maar we verwachten niet dat de versie van Paultje Poets (Ochten, 14 februari 1979) die notering zal evenaren.

Paultje Poets is de tweede artiest die een hit scoort met een nummer van Drukwerk. In 1995 nam Flair het nummer ‘Oh middernacht’ op en kwam er mee tot de veertiende plaats. Drukwerk had het nummer in 1982 opgenomen als ‘Schijn ’n lichtje op mij’ (#5), dat echter ook niet van hen was, maar van Dave Cutrell & McGinty's Oklahoma cowboy band met de titel: 'Midnight special blues' uit 1926.

Scouting for girls zijn geen padvinders

Scouting for girls: This ain’t a love song (74)

Met titels als ‘Elvis ain’t dad’ (#8 in 2007) en ‘I wish I was James Bond’ (#40), wist Scouting for girls zich al aardig in de kijker te spelen in thuisland, het Verenigd Koninkrijk. Ook de naam Scouting for girls, door drie jongens, roept een glimlach op. Die naam is een woordspeling op ‘Scouting for boys’ van Robert Baden-Powell, het eerste scoutinghandboek uit 1908, waarin instructies staan voor goed burgerschap. De jongens kozen daarop voor Scouting for girls waarmee ze aangaven niet op te willen groeien.


Scouting for girls werd in 2005 opgericht door Roy Stride (leadzang, gitaar en keyboards), Greg Churchouse (bas, achtergrondzang) en Pete Ellard (drums en percussie). Roy en Greg kenden elkaar al van school en tijdens hun studie aan de universiteit zaten ze in Cape, een ander bandje. Roy en Pete ontmoetten elkaar op padvinderskamp. Voordat de drie in september 2007 hun titelloze debuutalbum uitbrachten bij SONY BMG, hadden ze al via hun MySpace pagina een grote schare fans opgebouwd. In eerste instantie kwam het album niet verder dan de twaalfde plaats, maar na het succes van de single ‘Elvis ain’t dead’, ging het album op herhaling en bereikte in januari 2008 de eerste plaats. De single ‘This ain’t a love song’ stond de afgelopen maand zelfs twee weken op de eerste plaats. Het tweede album ‘Everybody wants to be on tv’ kwam vorige week binnen op #2 en zakt deze week naar #5.

En nu we het toch over de Britse hitparade hebben, even een kort uitstapje. ‘Until you were gone’ van Chipmunk feat. Esmée Denters kwam afgelopen zondag binnen op de derde plaats van de Britse hitparade. Dankzij een verkoopaantal van 57.537 exemplaren. Daarmee scoort Esmée een grotere hit dan met haar eigen single ‘Outta here’, dat vorig jaar november niet verder dan de zevende plaats kwam. De nieuwe #1 in de Britse hitparade is ‘Once’ van Diana Vicker, die in 2008 vierde werd bij the X-factor. En tenslotte AC/DC, zij scoren met het album ‘Iron man 2’ hun derde #1 daar. En nu weer terug naar Nederland!

Henk Damen viert cd-presentatie met andere hitmakers

Henk Damen: Leef jij je eigen leven maar! (76)

De cd-presentatie van ‘Leef jij je eigen leven maar’, de nieuwe single van Henk Damen, is op 7 mei 2010 in Café ’t Zonneke in Oosterhout. Samen met Henk treden daar nog negen andere artiesten met Nederlandstalige repertoire op. Daaronder zitten nog twee andere Single Top 100 acts, te weten Jettie Pallettie (op #91) en Albert van Benthum (op #97). Voor een tientje ben er bij, en dat is inclusief ‘Leef jij je eigen leven maar!’, de veertiende hitsingle van Henk Damen.

Pure addicted heeft belangrijke vrienden

Pure addicted: It’s on tonight (81)

Als je Sabrina Starke, Fedde le Grand en Pete Philly & Perquisite tot je vrienden mag rekenen op je ‘MySpace pagina’, dan moet je wel bijzonder zijn, toch? En we moeten zeggen dat de groove in ‘It’s on tonight’ wel erg aanstekelijk klinkt en doet denken aan nummers van Timbaland. Verantwoordelijk daarvoor is Pure addicted uit Den Haag. Pure addicted bestaat zo’n vier jaar en bestaat uit Christian, Eric en Elisa. Christian en Eric kennen elkaar al sinds 2000 toen ze beide dezelfde opleiding Marketing volgden. In 2005 begonnen de twee met zingen en al snel voegde zangeres Elisa zich bij het tweetal, dat op 25 oktober leidde tot de start van Pure addicted.

Dikdakkers naar Zuid-Afrika

Dikdakkers: Ons Oranje (84)

“Dit nummer straalt een onoverwinnelijkheidsgevoel uit”, aldus Anton Geerts, één van de twee Dikdakkers, de andere is Hans Voogd. “We hopen het publiek ermee op te zwepen als we naar Zuid-Afrika gaan om op te treden op de Oranjecampings. We hebben er ontzettend veel zin in”. De Dikdakkers zullen niet de enige Nederlandse artiesten zijn die zullen proberen de stemming er in te houden in het Nederlandse kamp. Verwacht worden onder anderen Gebroeders Ko, Jan Smit en natuurlijk Wolter Kroes.


Voor ‘Ons Oranje’ hebben de Dikdakkers gebruik gemaakt van de melodie van ‘M’n opa m’n opa’ van Leen Jongewaard en Hetty Blok uit de tv-serie ‘Ja zuster nee zuster’ uit 1966. Het is de tweede keer dat een nummer uit deze tv-serie in een andere uitvoering een hit wordt. Vorig jaar stond ‘Het sprookjesbos’ van Maarten een weekje op #91. Dat betrof een single met vier nummers, waaronder ‘Wie wil er een plant’, dat de melodie leende van ‘Wil u een stekkie?’ in 1966 gezongen door Hetty Blok en Leen Jongewaard met koor en orkest onder leiding van Harry Bannink.

Oranjedag

Het zal niet de verdienste van de Dikdakkers zijn, maar de KNVB houdt op 4 juni, voor het eerst in haar geschiedenis de ‘OnsOranje’ fandag. Deze vindt plaats op het terrein van de Amsterdam ArenA. De dag daarop speelt het Nederlands elftal de laatste oefeninterland voor het WK tegen Hongarije.

Al een handvol hits voor Jettie Pallettie

Jettie Pallettie: Ben jij de man (91)

Begin dit jaar verscheen ‘Tutti spagghettie’, het eerste album van Jettie Pallettie, een typetje van Jet Westerhuis uit Amstelveen. ‘Ben jij de man’, met Waylon van de Heijde alias DJ Goldfinger op accordeon, is de vijfde single van het album en tevens vijfde hit. In de clip is een rol weggelegd voor Eddy Wally, de Vlaamse troubadour/hartenbreker.

Jeroen Spierenburg is geen komkommerteler meer

Jeroen Spierenburg: Want als de zon (92)

Jeroen Spierenburg (Etten-Leur, 22 maart 1976) is al zo’n tien jaar bezig met muziek. Hij deed mee aan diverse talentenjachten, waaronder ‘Gaan of staan’, ‘de Soundmixshow’ en ‘Idols’. In 2003 kwam hij in contact met Kees Verlee, oftewel Johnny Gold van het duo Rob & John. Het jaar daarop nam Jeroen samen met Kees een mini-cd op met zes covers. In 2005 sloot Jeroen een contract met VNC producties, wat hem zijn eerste single ‘Een mooie zomernacht’ opleverde. Er volgden meerdere singles en vorig jaar kreeg hij een notering met ‘In dit café’, een weekje op #92.

Op diezelfde positie komt ‘Want als de zon’ binnen, een cover van Andy de Witt uit 2007. Ook de tweede track op Jeroen zijn single is een cover: de Nederlandstalige versie van ‘Needles and pins’, een hit van the Searchers, maar origineel van Jackie DeShannon. Sinds kort is Jeroen fulltime zanger en heeft hij zijn baan als komkommerteler opgegeven. En nu maar hopen dat deze single niet de notering van ‘In dit café’ volgt!

Albert blijft zich Casanova noemen

Albert ‘Casanova’ van Benthum: Als de trommel roept (97)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen ‘Lijn 10’ van Paultje Poets (binnen op #72) en ‘Als de trommel roept’ van Albert ‘Casanova’ van Benthum (binnen op #97)? Antwoord: het zijn beide covers én ‘Als de trommel roept’ werd in 2005 al opgenomen door Paultje Poets en was destijds zijn eerste single die landelijk werd uitgebracht.

Albert ‘Casanova’ van Benthum werd bekend als Fons in de spotjes van KPN. Maar de naam Fons en het liedje ‘Viva Casablanca’ mocht hij contactueel niet gebruiken. Dus bracht hij het liedje onder de naam Albert ‘Casanova’ van Benthum uit met de titel ‘Viva viva Casanova’ (#13 in 2009). De toevoeging ‘Casanova’ heeft hij behouden, zodat iedereen weet wie Albert is. Albert is een Amsterdammer en hoopt op 28 mei, 37 jaar te worden. Hij is acteur en vervulde gastrollen in onder andere ‘GTST’ en ‘ONM’. ‘Als de trommel roept’ is zijn vierde hit onder die naam.

Italianen lopen weg met Frans liedje

Riva Starr feat. Nõze: I was drunk (100)

Net binnen op #100, maar binnen is binnen, is ‘I was drunk’ van Riva Starr feat. Nõze. De basis van het nummer ligt in het nummer ‘No comment’ van vier muzikanten uit Parijs die in 2001 de groep Beltuner begonnen. In 2007 namen ze ‘No comment’ op en het bleek direct een favoriet dansnummer te zijn tijdens hun concerten.


Vorig jaar nam Riva Starr (= de Italiaanse producer Stefano Miele) in Londen het nummer ‘I was drunk’ op waarin hij ‘No comment’ van Beltuner gebruikte. De zang liet hij over aan Nõze, dat zijn de Italianen Nicolas Sfintescu en Ezéchiel Pailhès. Hun versie blijkt ook aan te slaan op (dans) feesten. Wij prefereren echter het origineel van Beltuner.