vrijdag 14 januari 2011

Hitflits: dertiende #1 voor Jan Smit is al goud, Album Marco Borsato terug naar #1

Begin deze week leek het er even op dat Adele met ‘Rolling in the deep’ haar eerste plaats zou terug pakken. Maar dinsdag bleek dat ‘Niemand zo trots als wij’ van Jan Smit, de nieuwe #1 zou worden in de Single Top 100. Niets is dit keer aan het toeval overgelaten, want het nummer, dat gaat over zijn dochter Emma, is maar liefst op drie cd-singles verkrijgbaar. Elke cd-single heeft extra live-nummers.
Tel daarbij op dat het zingen over dochters (kijk naar ‘Dochters’ van Marco Borsato) veel mensen aanspreekt en de dertiende #1-hit kon Jan niet meer ontgaan. Het overwicht van ‘Niemand zo trots als wij’ op Adele is ruim 40%. Afgelopen dinsdag kreeg Jan een gouden single voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren. Vanavond treedt Jan op tijdens de halve finale van The voice of Holland en zondag in ‘Live4you’.

In tegenstelling tot de verwachting is geen enkel nummer uit de zevende live how van The voice of Holland een bedreiging geweest voor de #1-positie. Sterker nog, niet eens voor de volledig top 5, want pas op #6 treffen we ‘I heard it through the grapevine’, de vijfde hit van Ben Saunders aan. Ook alle andere nummers uit de kwart finale, hebben een notering gekregen. Shary-An Nivalac met ‘Ain’t got no’ op #16, Leonie Meijer met ‘Just hold me’ op #27, Kim de Boer met haar versie van de hit van Adele op #28, Lenny Keylard met ‘I want you back’ op #38 en ‘Mesmerized’ van Pearl Josefzoon op #92.

Even leek het er nog op dat ‘I can make you love me’ van Bonnie Raitt, in de live show vertolkt door Jennifer Ewbank, ook de Single Top 100 zou halen. Maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn. Vanavond is de halve finale, waarin de vier finalisten hun eigen single presenteren, die direct kan worden gedownload. Dat wordt volgende week nog een hele dobber voor Jan Smit om zijn #1-positie te behouden!

Ook nieuw bij de bovenste tien zijn ‘Hey (nah neh nah)’ van Milk & sugar vs Vaya con dios (op #5 van 14 ) en ‘Limit to your love’ van James Blake (op #7 van 18), dat de komende week de 3FM Megahit is.

grootste zevers

Vorige week nog gestegen van #47 naar #8, maar deze week nergens meer te bekennen in de Single Top 100, is ‘Happy new year’ van ABBA. Toch is het nummer niet de grootste zever aller tijden. Nog een grotere klap maakte ‘Bloed, zweet en tranen (EK versie)’ van René Froger op 5 juli 2008. De week daarvoor was het nummer nog naar de tweede plaats gestegen, maar toen het EK voorbij was, verdween het nummer per direct uit de hitparade, waarmee het de grootste zever aller tijden is.

Nemen we echter ook nog de Bubbling under Top 100 in de vergelijking mee, dan is ‘Happy new year’ wel de grootste zakker, het nummer zakt namelijk van 8 naar #190 (verschil: 182 plaatsen). ‘Bloed, zweet en tranen (EK versie)’ knalde ‘slechts’ van 2 naar #126 (verschil: 124). Daar tussenin komt dan nog ‘Zwaard van Damocles’ van Sef Thissen & Lange Frans, dat op 21 juli 2007 vanaf de tiende plaats naar #175 zakte, een verschil van 165 plaatsen.

(bovenstaand stukje is herschreven op 16 januari 2011, naar aanleiding van de opmerking van een bezoeker, waarvoor dank)

Het laatste hitfeit van Britney Spears dateert van eind 2009, toen ‘3’ niet verder kwam dan de 57ste plaats. En ook de twee hits daarvoor deden geen potten breken. Dat gaat wel weer gebeuren met ‘Hold it against me’, dat op basis van slechts van drie dagen binnenkomt op de 20ste plaats. Het nummer is de voorloper van haar zevende studioalbum dat op 15 maart verschijnt.

De kersthits zijn allemaal verdwenen, waardoor er schoon schip is gemaakt in de lijst van deze week. Er zijn niet minder dan negentien binnenkomers, waarvan zeventien eersteweeks noteringen, waaronder zes nummers uit The Voice of Holland. Resteren er dus nog negen, die krijg je hierbij:
#11 Enrique Iglesias feat. Ludacris ~& DJ Franke: Tonight (I’m fuckin’ you)
#23 Regi feat. Kaya Jones: Take it off
#52 Sieneke: Doe dat nooit meer
#54 Taio Cruz feat. Kylie Minogue: Higher
#76 Kings of Leon: Pyro
#82 Eric Prydz: Niton
#90 Eliza Doolittle: Skinny genes
#97 the Script: Nothing
#98 Avril Lavigne: What the hell

Speciale vermelding geldt voor ‘A night like this’ van Caro Emerald op #64. Het nummer kwam op 19 december 2009 de Single Top 100 binnen op #51 en bereikte in zes weken de eerste plaats. Daarna bleef het nog achttien weken bij de bovenste tien staan. Op 20 november leek het er op dat het gedaan was, want de week daarop verdween het nummer. Maar dankzij de concerten en alle publiciteit, ging het nummer op 1 januari op herhaling en houdt het nu al weer drie weken vol en in totaal 52 weken.

Voor Caro Emerald is 52 weken een nieuwe mijlpaal. Maar dat aantal verbleekt als je het vergelijkt met ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas, dat al 81 weken onafgebroken (!) genoteerd staat en deze week van 19 naar #24 zakt. Het zou toch mooi zijn als het nummer het nog negentien weken volhoudt en de honderd weken haalt.

Gordon en zijn mannen van Los Angeles, the voices hebben maar kort kunnen genieten van hun eerste plaats. Al na één week zakt het album ‘Los Angeles’ naar de derde plaats. Vervolgens leek het er op dat Caro Emerald, die vorige week moest wijken, de eerste plaats zou terugkapen. Tot donderdag was dat inderdaad het geval.

Maar je weet hoe dat gaat, als twee albums vechten om de eerste plaats, dan gaat de derde er mee aan de haal. En dus moet Caro genoegen nemen met de tweede plaats, want Marco Borsato stijgt terug naar de eerste plaats. Zijn album ‘Dromen durven delen’ staat nu voor de vijfde week bovenaan Album Top 100, verdeeld over
drie sessies: 3,1,1.

Na veertien weken heeft ‘Philharmonics’ van Agnes Obel de top 10 bereikt. Mede dankzij de single ‘Just so’, dat niet verder kwam dan #87, stijgt het album van 28 naar #9.

Ook deze week is het aantal eersteweeks noteringen op één hand te tellen. Na twee weken achter elkaar met drie noteringen, zijn het er deze week slechts twee en beide komen uit Nederland. Op #27 komt de Limburgse bluesrockband DeWolff binnen met hun tweede album ‘Orchards/Lupine’ en op #47 ‘De koek’ van singer-songwriter Eefje de Visser.

Eefje de Visser is een 24-jarige zangeres uit Gouda, die in 2009 de Grote prijs van Nederland won in de categorie ‘singer-songwriter’. Ze komt uit een muzikale familie. Haar ouders leerden elkaar kennen via de muziek, moeder zingt, vader is bassist en stemarrangeur. Haar broer Paul heeft een eigen studio waar ze haar eerste liedjes opnam. Eerst nog in het Engels. Ze heeft een tijdje gestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg. Ze zong mee op de cd van Skiggy rapz, oftewel Marcel Tegelaar die inmiddels haar vriend is. Het album ‘De koek’ werd door hem geproduceerd en wordt op 27 januari officieel gereleased in Paradiso in Amsterdam.

Weinig opschudding dus in de Album Top 100, maar in de nieuwe Single Top 100 des te meer. Na het weekend lees je er alles over in een nieuwe Megaman.

2 opmerkingen:

  1. René Froger met "Bloed, zweet en tranen (EK Versie)" verdween in 2008 vanaf nummer 2 uit de lijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je Anoniem, we hebben het aangepast

    BeantwoordenVerwijderen