zondag 9 januari 2011

James Blake: belofte of gruwel voor 2011

James Blake: Limit to your love (18)

Je vind het niets of je vind het mooi. Een tussenweg lijkt er niet te zijn voor ‘Limit to your love’ van James Blake. Het nummer roept de sfeer op van de muziek van Anthony & the Johnsons en ook wel een beetje Portishead. Wat zeer intrigerend is zijn de stiltes in het nummer, een gruwel voor dj’s! Maar waarom moeten we altijd vergelijkingen maken? Ga er gewoon van genieten of je ergeren …

Verantwoordelijk voor alle commotie is de Britse zanger James Blake, geboren in 1988 in Deptford, Londen. Hij groeide op in Noord Londen, als enig kind van een muzikant en grafisch designer. Zij brachten hem bij de dingen te doen op je eigen manier en voor jezelf. Op zijn zesde zat hij al achter de piano, waarin hij zich later in zou bekwamen. Niet dat hij het erg leuk vond zo jong, maar hij zag het belang er van in.

In zijn tienerjaren zong James graag mee met oude Motown hits van onder andere Otis Redding. Hij studeerde populaire muziek aan de universiteit van Goldmsmith. Maar het was niet die muziek daar die hem overhaalde om ook zelf muziek te gaan maken. Dat gebeurde pas nadat hij in 2007 een bezoekje had gebracht aan de Londense club ‘FWD’ (= forward). Daarna wilde hij niets anders meer dan net als de dj’s daar, ook achter de draaitafels staan. Later ging hij met behulp van computerprogramma’s ook zelf muziek maken.

Vorig jaar resulteerde dat in zijn eerste single ‘Air and lack thereof’. In oktober 2010 verscheen zijn vierde EP ‘Klavierwerke’, de derde dat jaar. In veel nummers samplet hij andere nummers. Maar op ‘Limit to your love’ zingt James voor het eerst zelf. Hij nam het nummer al in 2009 op.

Eind december 2010 bereikte ‘Limit to your love’ de derde plaats van de Deense hitparade. Een notering die er bij ons wellicht ook wel inzit. Toch is het geen nummer van hemzelf, maar van de Amerikaanse zangeres Feist, die je wellicht nog kent van de hit ‘1,2,3,4’ (#97 in 2007).

Leslie Feist schreef ‘The limit to your love’ (dus met de toevoeging the), samen met Jason Charles Beck, beter bekend als de Franse producer Gonzales en nam het in 2007 op voor haar derde album ‘The reminder’. Feist schrijft ook nummers voor anderen, waaronder Mocky en Jamie Lidell. ‘Another day’, een #16-hit in 2008 voor Jamie Lidell, was niet van haar hand, maar werd wel mede geproduceerd door Gonzales.

Naast zijn eigen muziek is James ook nog zanger bij Mount Kimbie. Onder de naam Harmonimix maakt hij remixen van nummers van onder anderen Snoop dogg, Lil’ Wayne en Destiny’s child. Volgende maand verschijnt ‘James Blake’, het eerste volledige album, waarvoor hij de meeste nummers geschreven heeft in New Cross en Deptford. James komt ook naar Nederland, in maart naar ’5 days off’, en aanstaande donderdag naar Eurosonic. De Britse popzender BBC radio 1, heeft James Blake uitgeroepen tot één van de beloftes voor 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten