maandag 21 februari 2011

Rosamunde is van alle jaren

Ali B, Yes-R, Brownie Dutch: Rosamunde 2011

Woensdag 9 februari 2011 gaat de boeken in als de dag van ‘Rosamunde 2011’. In het programma ‘Ali B op volle toeren’, dat toen werd uitgezonden, brachten Ali B, Yes-R & Brownie Dutch, een eigentijdse versie van ‘Rosamunde’, #2-hit voor Dennie Christian in 1975. Sinds ‘Groupie love’ (#3 in 2007) feat. Yes-R, Gio & Darryl hebben zowel Ali B als Yes-R niet meer zo’n grote hit gescoord.

In hitparadetermen mag Brownie Dutch een onbekende zijn, omdat hij vooral iemand is die op de achtergrond actief is. Zo deed hij achtergrond zang bij Oscar Harris, zingt mee op de nieuwste track van Def rhymz, schreef muziek voor reclames (onder ander Douwe Egberts), maakte jingles, podcast, en schrijft ook eigen nummers.
In 2009 werkte hij samen met Ali B aan diens theatervoorstelling ‘Wie Ali zegt, moet B zeggen’. Daarnaast is hij voor alle producties van de rappers in het programma ‘Ali B op volle toeren’ verantwoordelijk. En met Marcus Wudz vormt Brownie Dutch het productieteam Fucc u pay me. Het is echter op ‘Rosamunde 2011’ dat hij voor het eerst ook vóór het voetlicht treedt en met succes.

En wat vind Dennie Christian van ‘Rosamunde 2011’? Dennie: “Al bij de eerste tonen raakte deze versie mij midden in het hart”. Zelf spint hij ook garen aan het tv-programma, want de schlagerversie van ‘Uit elkaar’ van Yes-R, getiteld ‘Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar)’ stijgt naar de twaalfde plaats. Zo hoog is Dennie niet meer geweest sinds 1983. Dat was met ‘Schlagerfestival’, samen met Roy Black, dat ook de twaalfde plaats bereikte.

‘Rosamunde’ is van alle jaren (en talen)

Oorspronkelijk was ‘Rosamunde’ een polka uit Tsjecho-Slowakije, ‘Modranská polka’, geschreven door Jaromír Vejvoda en in 1928 uitgevoerd door Benesova Dechová Hudba. Het jaar daarop voegde Vejvoda de karakteristieke baslijn er aan toe en werd het in Duitsland snel bekend als de Bohemische polka. Pas in 1936 maakte Klaus Richter er een Duitse tekst op ‘Rosamunde’ en voerde Will Glahé het voor het eerst uit. Drie jaar later kreeg het ook een Engelse tekst ‘Beer beer polka (roll out the barrel)’. In datzelfde jaar verscheen ook de eerste Nederlandstalige versie door Bob Scholte: ‘Rats, kuch en bonen’.

Behalve Dennie Christian en Ali B, Yes-R & Brownie Dutch, zijn er ook hitversies van deze polka door Mooi wark (‘Schijt aan regels’,#45 in 2008) en twintig jaar daarvoor door Barry Hughes (‘Beer barrel polka’ als onderdeel van de medley ‘Happy with Barry’, #44 in 1988).

2 opmerkingen:

  1. Brownie Dutch is niet alleen verantwoordelijk voor de productie van RosaMunde 2011: hij heeft deze remix samen geproduceerd met Pablo Penton en Pablo Minoli.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je dat even meldt. Weet je toevallig ook de echte naam van Brownie Dutch?

    BeantwoordenVerwijderen