maandag 21 februari 2011

Voor de vierde keer scoren Gebroeders Ko een hit dankzij een reclame

Gebroeders Ko feat. Walter & Hüber: Wunderbar! (10)

Vorige week kondigden we hem al: ‘Wunderbar!’ van de Gebroeders Ko. Het nummer is de opvolger van ‘Helicopter (2011)’, dat vorige week binnenkwam op #41 en deze week doorstijgt naar #18. Toen schreven we dat ‘Wunderbar!’ hun 29ste hit zou worden. Wat schetst onze verbazing afgelopen vrijdag, toen er een persbericht verscheen waarin de Gebroeders Ko melding maakten van hun dertigste hit. Hadden wij ze niet goed geteld of maken de broers een fout?

Geen van beide, want het is hoe je een notering (Gebroeders Ko) of hit (Megaman) opvat. ‘Wunderbar!’ is hun 29ste hit, maar 30ste notering. Het verschil zit’m in de dubbele notering in 2004 voor ‘Zonnebril/Muggen hier, muggen daar’.

In eerste instantie werd het nummer ‘Zonnebril’ uitgebracht in samenwerking met Pearle opticiens, dat op 3 juli binnenkwam op #17. Vervolgens namen de broers een Nederlandstalige versie op van ‘Dragostea din tei’, de #1-hit van O-zone, getiteld ‘Muggen hier, muggen daar’. Dat nummer werd een week later bijgeperst op ‘Zonnebril’, dat inmiddels naar de 12de plaats was gestegen. Uiteindelijk bereikte de single ‘Zonnebril/Muggen hier, muggen daar’ de vijfde plaats en was hun eerste top 10-hit.

Terug naar ‘Wunderbar!’. Eind 2010 werd het nummer van de Britse groep Tenpole tudor (#4 in 1981), gebruikt onder de radioreclame van creditcard maatschappij Maestrocard. Daarbij werd de consument opgeroepen zoveel mogelijk te pinnen tijdens de skivakantie in Oostenrijk. Het nummer sprak de broers zo aan, dat ze Maestro benaderden om het uit te brengen voor het Carnaval en de Après-ski. Maestro zag dat wel zitten en heeft de campagne nieuw leven ingeblazen, kompleet met videoclip.

weer tijd voor reclame

Het is niet de eerste keer dat de broers een hit scoren dankzij een reclame. Hun allereerste hit, ‘Boswandeling’ (#67 in 2002), ging hand in hand met een actie van een likeurtje met dezelfde naam. Twee jaar later, in 2004, kwamen ze met ‘Zonnebril’, in samenwerking met Pearle opticiens en in 2008 kwamen ze met ‘Nie prate nie & nie zinge nie’ (#7), naar aanleiding van de KPN-commercial met Albert ‘Fons’ van Benthum. ‘Wunderbar!’ is dus hun vierde hit dankzij een reclame.

De Gebroeders Ko zijn niet de eersten die een Nederlandstalige hit scoren met ‘Wunderbar’. In 1992 was zanger Bennie Jolink van Normaal, wegens een auto-ongeluk tijdelijk uitgeschakeld, en nam Willem Duyn zijn rol over. Als Willem dut Normaal nam hij samen met Normaal het nummer ‘Woenderbaar’ op en scoorde daar een #15-hit mee.

gratis

Overigens kun je op de site van Maestrocard het nummer van de Gebroeders Ko gratis downloaden. Of deze downloads ook meetellen voor de notering is ons op dit moment niet bekend.

O ja. ‘Wunderbar!’ dingt met zo’n 200 andere liedjes mee naar de Carnavalshit van 2011, een verkiezing jaarlijks georganiseerd door Giel Beelen van 3FM. Stemmen kan nog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten