zondag 3 april 2011

Alexis Jordan wil af van vrouwonvriendelijke videoclips

Alexis Jordan: Happiness (1) *** eerste week op #1 ***

In acht weken tijd verovert de Amerikaanse zangeres Alexis Jordan met ‘Happiness’ de eerste plaats van de Single Top 100. En dan te bedenken dat het in eerste instantie helemaal niet zo vlot ging. Het nummer kwam op 12 februari 2011 binnen op #70, maar steeg de week daarop slechts zeven plaatsen naar #63. Vervolgens sprintte het twee weken flink door, via 29 en #11. Daarna steeg het naar #10, twee weken geleden naar #6, vorige week naar #3 en deze week naar #1.

De laatste keer dat een #1-hit er minimaal acht weken voor nodig had om voor het eerst zover te komen, is meer dan een half jaar geleden. Op 11 september 2010 steeg ‘Born again (Balearic soul mix)’ van Ricky L feat. M:ck in de twaalfde week van de derde naar de eerste plaats. Dat nummer stond slechts één week bovenaan. Wellicht dat ‘Happiness’ van Alexis Jordan het langer volhoudt dan in de afgelopen elf weken.

jonge zangeres

Aanstaande donderdag, 7 april, wordt Alexis Jordan 19 jaar. Met haar bijna 19 jaar (18,9 jaar), is Alexis de jongste zangeres met een #1-hit op zak sinds ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ van Sieneke op 20 februari 2010, die op dat moment 17,9 jaar jong was. De allerjongste zangeres van een #1-hit, is Barbara Ann (Barby) van de Kelly family. Ten tijde van de #1-hit ‘David’s song’ op 12 januari 1980, was zij slechts 4,71 jaar! De volledige top 4 van jongste zanger(e)s(sen) bestaat zelfs uit alleen maar leden van de Kelly family! De jongste ‘solozangeres’ staat op #5: Joy Grutmann oftewel Schnappi was 9,18 jaar, op 12 februari 2005 toen ‘Das kleine Krokodil’ #1 kwam.

geen sex

Happiness’ gaat over het leren liefhebben van jezelf, alvorens je iemand anders gaat lief hebben. Oftewel hoe kan je van iemand anders houden, als je niet van jezelf houdt? Alexis ziet in dat ze voor veel tienermeisjes een rolmodel is. Ze wil dan ook geenszins sex gebruiken om haar liedjes te verkopen. Ze wil die mensen aanspreken die het net als haar, ook gehad hebben met de ranzige muziekwereld, waar de vrouwen als het ware voor het oprapen liggen, zoals menige videoclip wil doen geloven.

2 opmerkingen:

  1. Het was niet "Barbra Streisand" dat vorig jaar in de twaalfde week van 3 naar 1 steeg (die steeg, weliswaar op 6 november, al in de 4e week van 2 naar 1), maar "Born again" van Ricky L feat. M:ck. Dit gebeurde echter al op 11 september. (dat is dus al langer dan een half jaar geleden)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Peter: klopt! We haalden twee nummers door elkaar en hebben de verkeerde vermeld. Dank voor je opmerking, we hebben het aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen