vrijdag 22 april 2011

Hitflits: Frans Duijts scoort met tiende notering zijn eerste #1-hit

De hele week leek het er op dat Alexis Jordan met ‘Happiness’ de eerste plaats zou terugpakken van Glennis Grace, die met ‘Afscheid’ de afgelopen twee weken de lijst aanvoerde, maar deze week naar de derde plaats zakt. Maar het venijn zit in de staart, want op de laatste dag haalt een andere artiest Alexis in.

Met nog geen 2% verschil op ‘Happiness’ knalt ‘Morgen is pas morgen’ van Frans Duijts binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Tot deze week was ‘Ik mis je’ zijn grootste hit (#4 in 2010), maar daar gaat hij nu flink overheen. ‘Morgen is pas morgen’, zijn tiende hit, is geschreven door Nick Schilder en Roel van Velzen.

Hoewel het nummer flink gedownload is (#7 in de Download Top 50), dankt Frans zijn #1-hit aan de fysieke cd-single, want ‘Happiness’ van Alexis Jordan is het meest gedownload de afgelopen week. Lang zal Frans niet van zijn eerste plaats kunnen genieten, want volgende week neemt Ben Saunders het over met zijn nieuwe single ‘Dry your eyes’ die vanaf vandaag te koop is. Aanstaande dinsdag is Ben met zijn band bij Giel Beelen op 3FM. Alexis Jordan treedt vanavond op in ‘X-factor’.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Judas’ van Lady Gaga (op #5). ‘Mr. saxobeat’ van Alexandra Stan stijgt van 12 naar #7. Terug bij de bovenste tien is ‘Price tag’ van Jesse J feat. B.o.b., dat van 16 naar #9 gaat. Drie weken geleden stond het nummer een weekje op de achtste plaats. ‘Dit lied’ van Guus Meeuwis, vorige week binnen op de achtste plaats, maakt een vrije val en komt uit op #35.

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#15 Monique Smit & Tim Douwsma: Een zomeravond met jou
#38 R. Kelly: When a woman loves
#42 Chris Brown & Benny Benassi: Beautiful people
#60 Beyoncé: Run the world (girls)
#76 Jacky: Leven op het plein
#77 Krystl: Bottles
#78 Moke: Grace of God
#79 Tim Knol: Gonna get there
#80 Pascal de Vormer: Drink rode wijn
#82 Frank Verkooyen: Ze zeggen
#86 Sander Kwarten: Hart van steen
#92 Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer: Give me everything
#96 Beastie boys: Make some noise

In de Album Top 100 is de #1 nog steeds dezelfde, oftewel ‘21’ van Adele staat voor de twaalfde week bovenaan, waarvan de laatste zeven weken achtereen. Maar het zal (voorlopig) wel de laatste week zijn voor ‘21’, want vanaf vandaag ligt het album ‘You thought you knew me by now’ van Ben Saunders in de winkel. Hij heeft er op voorhand 3500 stuks gesigneerd, dus die zullen de komende week hun weg naar de fans wel vinden. En wat Adele betreft, aanstaande donderdag zendt de NPS in ‘Met Michiel’ op 3FM, het concert uit dat ze onlangs gaf in Paradiso in Amsterdam.
Terwijl ‘21’ van Adele bij ons de laatste week ingaat op #1, ziet het er in de Britse albumlijst beter voor haar uit. Vorige week moest het album het afleggen tegen ‘Wasting light’ van Foo fighters. Het verschil tussen beide albums was vorige week slechts 7149 stuks; van ‘21’ werden er 107.408 stuks verkocht, van ‘Wasting light’ 114.557. Maar de terugval was van tijdelijke aard, want komende zondag zal ‘21’ weer terugstijgen naar de eerste plaats van de Britse albumlijst, waar het dan net als bij ons, twaalf weken bovenaan staat. Daarmee evenaart ‘21’ de albums ‘Legend’ van Bob Marley & the Wailers (in 1984) en ‘Kings of the wild frontier’ van Adam Ant (in 1981), die beide ook twaalf weken #1 stonden. Alleen deed ‘Legend’ dat wel in één chartrun.

In de Amerikaanse albumlijst is het net andersom. Daar komt ‘Wasting light’ van Foo fighters binnen op de eerste plaats, waarmee de groep hun eerste #1-album scoort. Van het album werden in de eerste week 234.527 stuks verkocht, meer dan genoeg om #1 te komen. Daarmee moet Adele voor de derde keer haar eerste plaats opgeven, maar vast niet definitief. Van ‘21’ gingen er in de achtste week ‘slechts’ 92.536 over de toonbank, waarmee het totaal op 1.122.462 stuks komt.

Terug naar onze eigen albumlijst, waar veel liefhebbers ‘Grote liefde’, het nieuwe album van Jeroen van der Boom aanschaften, dat binnenkomt op de tweede plaats. Maar het waren er veel te weinig om ‘21’ van Adele van de eerste plaats te verdrijven, want het verschil tussen beide albums is bijna 74%! Na ‘Jij bent zo’ (#2 in 2008) en ‘Verder’ (#10 in 2009), is het Jeroen zijn derde Nederlandstalige album. De titel slaat natuurlijk op Dany de Wit, zijn vriendin, waarmee hij op 10 juli in het huwelijksboot stapt in Castell d'Empordà,een kasteel in de Spaanse stad Gerona.

Ook Marianne Weber zet naar zegetocht van top 10-albums voort met ‘Jouw lach’ dat binnenkomt op de derde plaats. Dat album is in totaal haar negende top 10-notering, waarvan ze er drie scoorde met Frans Bauer.

Alvorens we de andere binnenkomers noemen, eerst aandacht voor de debutanten, acts die nog nooit eerder genoteerd hebben gestaan in hetzij de single hetzij de albumlijst. Het zijn er drie en ze komen allen uit Nederland.

Jochem Jonkman (zang), Barry van Esbroek (drums) en Willem VanderBuyst (gitaar) vormen sinds drie jaar de band VanderBuyst. Willem zat in de band Powervice en toen die uit elkaar viel, is hij in zijn eentje gaan reizen, maar wel met zijn akoestische gitaar. Dat leverde een aantal liedjes op. Willem: “Het liedje is altijd mijn prioriteit. Ik merk ook dat veel metalliefhebbers een beetje klaar zijn met complexe ritmes en meer behoefte hebben aan refreinen die je mee kunt zingen.” De naam VanderBuyst is een knipoog naar de grote rockhelden uit de jaren zestig en zeventig, zoals VanHalen en Vandenberg.
Naast rockmuziek, houdt Willem ook van klassieke muziek. “De manier waarop Bach themaatjes omgekeerd terug laat komen, vind ik prachtig. In mijn solo’s speel ik wel eens klassieke toonladders. Als je het maar genoeg overstuurt, heeft niemand het door.” En wellicht tref je daar wel een voorbeeld van aan op het album ‘VanderBuyst’, dat al in oktober 2010 uitkwam, maar nu pas binnenkomt op #67.

Tien jaar geleden kwam Ziggi Ricardo van St. Eustatius naar Nederland om te studeren. Maar al snel besteedde hij meer tijd aan reggae muziek dan aan studeren. Als Ziggi deed een tournee met Gentleman en bracht twee albums uit. In 2010 tourde hij langs de Amerikaanse westkust en dreigde Ziggy Marley (zoon van Bob Marley) met juridische stappen; de namen kwamen teveel overeen en dat wekte verwarring. Daarop veranderde Ziggi zijn naam in Ziggi Recado; Op St. Eustatius wordt zijn naam Ricardo uitgesproken als Recado.

Nu komt Ziggi met het album ‘Ziggi Recado’, dat binnenkomt op #74. Het album is uitgebracht op het beroemde reggaeplatenlabel VP records, waarmee hij de eerste niet-Jamaicaanse artiest is die een album op dat label uitbrengt. Het grootste gedeelte van het album heeft Ziggi zelf geproduceerd met zijn Renaissance band. Aan het album werken nationale (Pete Philly, Maikal X, Royston Williams en Mr Probz) en internationale (Omar Perry, Tippa Irie en Etana) artiesten mee. Ben je een liefhebber van reggae muziek, luister dan aanstaande maandag naar FunX, dat dan de reggae top 100 uitzend. Ideaal met dit lome weer!

De laatste debutant uit eigen land is Jungle by night dat op #93 debuteert met het gelijknamige album. Jungle by night is een instrumentale afrobeatgroep die inmiddels bestaat uit negen muzikanten, broers, neefjes en vrienden uit Amsterdam. De start was in september 2009 met Sonny Groeneveld (drums), Gino Groeneveld en Tienson Smeets (beide percussie) en Younes Toll (bas). Naderhand voegden Bo Floor (trompet), Pieter van Exter (tenor saxofoon), Ko Zandvliet (trombone), Jac van Exter (gitaar en broer van Pieter) en Pyke Pasman (toetsen) zich bij de vier. Vorig jaar mochten ze voorprogramma verzorgen van John Legend & the Roots en begin dit jaar stonden ze op Noorderslag. Het jongste bandlid is zestien, de oudste tweeëntwintig.

De overige eersteweeks noteringen in onze Album Top 100 volgen nu:
#11 Django Wagner: Mijn gevoel, zijn album ‘Kali’ zakt van 69 naar #82 en staat in totaal voor de 50ste week genoteerd
#21 Gorillaz: The fall
#40 Jamie Woon: Mirrorwriting
#45 Snoop dogg: Doggumentary
#51 Foo fighters: Medium rare, geen nieuwe nummers, maar dertien covers van onder andere Gerry Rafferty (‘Baker street’) en Wings (‘Band on the run’). Op twee nummers na, ‘Bad reputation’ (Thin lizzy) en ‘This will be our year’ (Zombies), betreffen het nummers die al op verzamelalbums en b-kantjes stonden
#77 Steve Miller band: Let your hair hang down
#86 Ian Matthews: Collected

En tot zover deze Hitflits. Ergens dit paasweekend melden we ons weer met een verse Megaman. Fijne paasdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten