maandag 2 mei 2011

Alexis Jordan heeft geen instore nodig

Alexis Jordan: Happiness (1) *** terug op #1 / tweede week op #1 ***

Vorige week pakte ze net niet de eerste plaats terug (het scheelde nog geen 2%), maar deze week deelt ze een flinke douw uit en toont wie de baas is in de Single Top 100. ‘Happiness’ van Alexis Jordan is met een voorsprong van bijna 54% op de #2, ‘Afscheid’ van Glennis Grace, de onbetwiste #1. Drie weken geleden waren de rollen omgedraaid en had Glennis een overwicht van ruim 51% op Alexis.

Vorige week was ‘Morgen is pas morgen’ van Frans Duijts net iets sterker dan ‘Happiness’ van Alexis Jordan. We schreven al dat Frans zijn eerste #1-hit dankte aan de fysieke cd-single. Als je tegenwoordig nog veel singles wilt verkopen, moet je er voor zorgen dat deze aantrekkelijk wordt voor de fans. En dus kwamen er op de cd-single als extra drie live nummers, opgenomen tijdens het voorprogramma van Jan Smit, dus de fans kregen waar voor hun geld.

‘Morgen is pas morgen’ is bedoeld als opwarmertje voor het Waalkade concert van Frans Duijts op 28 mei in Tiel. Alle fans die zich daarvoor hadden aangemeld werden aangeschreven en kregen het aanbod om de cd-single te bestellen. De fans die dat deden, kregen het schijfje mét handtekening van Frans op de dag van release thuisgestuurd.

instores

Daarnaast gaf Frans vijf instores, waarbij zo’n 3.000 exemplaren van ‘Morgen is pas morgen’ zijn verkocht. Alles bij elkaar was dat net genoeg om te voorkomen dat ‘Happiness’ van Alexis Jordan terug naar #1 steeg. De afgelopen week zijn er geen instores geweest en dus maakt ‘Morgen is pas morgen’, zoals verwacht, een flinke val en zakt naar de zesde plaats. Het is dat het nummer nog aardig wordt gedownload (het blijft op #7 staan in de Download Top 50), anders was de val nog veel groter geweest.

Als er de komende weken geen andere Nederlandse artiest is die veel instores doet, blijft ‘Happiness’ nog wel even op #1 staan, want Alexis Jordan heeft daar geen instores voor nodig!

5 opmerkingen:

  1. Muziekliefhebber3 mei 2011 om 10:57

    3000 exemplaren verkocht bij 5 instores?
    Dat zijn 600 st. per store. Bij de kassa, zeg, 1 single per minuut. Dan zou dat 5x een instore van 10 uur zijn.
    Of hebben ze zelf een paar dozen afgenomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. is de top 100 een steekproef van de markt of de hele. Dus als de instore bij de verkeerde winkel dan geen hulp in de top 100.
    Ook zijn cijfers van de uitverkoop in de top 100?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Muziekliefhebber4 mei 2011 om 11:07

    Een instore in een verkeerde winkel telt niet mee.
    Eerst uitzoeken dus welke meetelt voor de top 100.
    De winkel vraagt wel een omzet garantie, anders hoeft de artiest niet te komen. Tenzij het een artiest van grote naam is natuurlijk.
    Er bestaat(bestond?)een regel dat er maar 80 st. per instore worden meegeteld. Dus dat verhaal van die 3000 exemplaren is dubieus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Even een kleine correctie op het bericht. De 3.000 exemplaren zijn niet alleen verkocht tijdens de 5 instores. Een (belangrijk) deel daarvan was al verkocht aan de fans die de cd-single hadden besteld.

    Wat de vraag van Rogueactuary betreft: de Single Top 100 is niet gebaseerd op een steekproef, maar beslaat de volledige entertainment markt. Dus geen verkopen bij Blokker, Drogisterijen en benzinepompen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. uitverkoopcijfers tellen niet mee als de PPD (inkoopprijs voor de winkelier) onder een bepaalde waarde komt.

    BeantwoordenVerwijderen