zondag 29 mei 2011

‘I gotta feeling’ boekt nationaal en internationaal record

Black eyed peas: I gotta feeling (57) *** HONDERD WEKEN GENOTEERD ***

Geen downloadactie’s, geen instores of andere slimme actie’s zijn debet aan het succes van ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas, dat deze week 100 WEKEN genoteerd staat. Natuurlijk, doordat honderd exemplaren al voldoende zijn voor een notering in de Single Top 100, is de drempel om een hit te scoren erg laag komen te liggen. Het nummer is echter nog zeer populair in de clubs en wordt op sommige radiostations nog regelmatig gedraaid. Na het weekend vind elke keer een opleving plaats in het aantal downloads. Afgelopen vrijdag zong Rochelle Perts het nummer in de live show van X-factor en ook dat zorgt er voor dat het weer meer gedownload wordt.

geen randnotering

Het opmerkelijke aan de notering van ‘I gotta feeling’ is dat het nummer in al die weken nooit beneden de 74ste plaats gekomen is; de hoogste plaats was #3 (vier keer in augustus en september 2009), de laagste #74 (twee keer in maart en april 2011). Daarnaast is het nummer slechts 17 keer onder de 50 gezakt. Dus als we alleen zouden kijken naar de Top 50, dan blijkt dat het daar niet minder dan 83 weken in heeft gestaan. Ook een record.
Dat ‘I gotta feeling’ nationaal voor een record zorgt is wel duidelijk. Eigenlijk al sinds 9 oktober 2010, toen het nummer de 68ste week in ging. Dat was eentje meer dan ‘No one but you’ van B-yentl en twee weken meer dan ‘Kabouterdans’ van Kabouter Plop (dat is inclusief twee kerstweken). En nu 32 weken later (!) staat ‘I gotta feeling’ nog steeds genoteerd, voor de honderdste week inmiddels. Die 100 weken strekken zich uit over drie jaren. Op 4 juli 2009 kwam het nummer binnen op de 55ste plaats en bereikte vijf weken later de derde plek. In het jaaroverzicht 2009 stond het op #6 en vorig jaar op #7. Voor 2011 verwachten we een positie in de onderste helft.

wereldrecord

Nederland is het eerste en enige land waar ‘I gotta feeling’ 100 weken staat genoteerd. In de Australische hitparade (een Top 50) stond het 47 weken, in de Amerikaanse 56 weken, de Canadese 76 weken, de Duitse 88 (allen een Top 100). Wat het Verenigd Koninkrijk betreft, net als bij ons wordt daar wekelijks een Top 200 samengesteld, waarvan de bovenste 100 worden gepubliceerd. Maar voor de statistieken worden alleen de bovenste 75 meegeteld en dan blijkt dat het nummer 76 weken genoteerd stond. Ter info: het nummer stond 99 weken in de Top 100 en 103 weken in de Top 200.

hoelang nog?

Er zijn mensen die het als één grote stunt zien en verwachten dat het nummer nu snel uit de Single Top 100 zal verdwijnen. Immers het resultaat (een mijlpaal) is bereikt? In het begin van dit stukje hebben we al uitgelegd dat er geen sprake is van een stunt. Want zeg nou zelf, dan zou dat toch flink gebruikt worden? Heb jij met uitzondering van de Megaman en een enkele andere site, ergens anders gelezen van die 100 weken? Mits GfK Dutch Charts dat de Single Top 100 samenstelt, de regels niet aanpast binnenkort, verwachten wij dat ‘I gotta feeling’ het nog wel eens langer zal volhouden dan menigeen verwacht. Door X-factor verwachten we zelfs dat het nummer de komende week weer boven de 50 uitkomt. We houden het voor je in de gaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten