maandag 2 mei 2011

Jah6 brengt reggae met een traan

Jah6: Zij gelooft in mij (59)

Op 16, 17, 18 en 19 juni 2011 zal Jah6 ‘Zij gelooft in mij’ zingen in het PSV stadion in Eindhoven tijdens de ‘Groots met een zacht G’ concerten van Guus Meeuwis. Jah6 heeft dit jaar de Guus Meeuwis Coverbandfinale gewonnen, en mag tijdens de vier concerten het voorprogramma verzorgen. Volgens Guus past Jah6 ‘het beste bij de concerten’.

Voor Jah6, een gezamenlijk project van Rudi de Graaff (speelt percussie in diverse bandjes waaronder Gotcha!) en Pieter Both (zanger van Beef), begon het allemaal in 2009. Tijdens een Bob Marley jamsessie in Wijk aan Zee kwamen ze zanger Herman Havertong tegen, die het nummer ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes zong. Rudi: “We werden weggeblazen door zijn stem”. Pieter: “Het klonk zo vet, dat we meteen zijn gaan proberen of meer levensliederen in een reggaejasje passen”. Herman is van Surinaamse komaf.

De liefde voor het levenslied zat er voor Rudi en Pieter al van jongs af aan in. Rudi organiseerde in Haarlem smartlappen karaoke’s, Pieter groeide met deze muziek op in hartje Mokum. Volgens Pieter wordt in zowel reggae als het levenslied de blues bezongen. The Wailers (begeleidingsband van Bob Marley), betekent gewoon ‘De huilers’. En daarom speelt Beef ook de traditionele reggae. In die traditie vinden de twee genres elkaar.

Jah6, dat volgens Rudi staat voor ‘positiviteit, one love’, wil ‘Nederland teruggeven aan álle Nederlanders, door twee cultureel uitersten bij elkaar te brengen’. In december versterkte drummer Cyril Directie (onder andere Kane, New cool collective) de groep. De afgelopen maand heeft Jah6 een platencontract gesloten bij Top Notch. Op het eerste album zullen naast André Hazes nummers, ook covers komen van onder meer Tante Leen, Manke Nelis, Willy Alberti en Ramses Shaffy.

Behalve Rudi, Cyril, Pieter en Herman, bestaat Jay6 verder uit Twan van Gerven (gitaar), Bas van den Biggelaar (toetsen) en Patrick Kuschel (basgitaar).

cover van een cover van een cover

‘Zij gelooft in mij’ nam André Hazes in 1981 op voor het album ‘Gewoon André’, waarvan zo’n half miljoen stuks zijn verkocht. Het nummer was een vertaling van ‘She believes in me’, geschreven door Steve Gibb, die het in 1978 opnam. Het jaar daarop nam de Amerikaanse countryzanger Kenny Rogers zijn versie op en bereikte er de eerste plaats mee van de hitparade. Bij ons flopte het nummer, maar de versie van Ronan Keating kwam in maart 2004 tot #48.

postuum #1

Eind 1999 maakte John Appel de documentaire ‘Zij gelooft in mij’ dat op het IDFA, internationaal festival voor documentaires in Amsterdam, verkozen werd tot beste film. Vervolgens werd ‘Zij gelooft in mij’ alsnog op single uitgebracht, stond acht weken in de Single Top 100 en bereikte de 50ste plaats. Op 23 september 2004 overleed Hazes en werd ‘Zij gelooft in mij’ opnieuw uitgebracht. Het nummer kwam op 2 oktober 2004 binnen op de eerste plaats en hield het daar drie weken vol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten