zondag 29 mei 2011

Nederlandse bands geven eerbetoon aan Eric Corton

de Staat: Ah, I see / Death letters: Your heart upside down (Salute to Corton) (69)

Afgelopen donderdag nam 3FM dj Eric Corton afscheid van het programma ‘3 voor 12 radio’, dat hij zo’n 3,5 jaar gepresenteerd had. De reden van zijn vertrek, is dat hij opgroeiende kinderen heeft, die hij door zijn avondwerk erg weinig ziet. Tot na de zomer zal het programma worden waargenomen door Roosmarijn Reimer en Rudy Mackay.

Eric Corton was de eerste die ‘Sex on fire’ van Kings of Leon draaide en direct 6x in één uitzending! De afgelopen jaren heeft Eric, zelf muzikant, veel Nederlandse bandjes gesteund. Hij heeft zijn voorliefde voor de Staat nooit onder stoelen en banken gestoken. En dus was het niet meer dan logisch dat deze groep de laatste uitzending zou opluisteren. Helaas hadden ze donderdagavond andere verplichtingen en kwamen ze afgelopen maandag alvast afscheid nemen.

Natuurlijk hoorde daar een cadeau bij en dat was de aankondiging van de cd-single ‘Salute to Corton’, met twee tracks: ‘Your heart upside down’ van Death letters en ‘Ah, I see’ door de Staat. Death letters uit Dordrecht, bestaande uit Duende Ariza Lora (zang/gitaar) en Victor Brandt (drums) kwamen de dag daarop langs om hun nummer in te spelen.

De single was een bedankje van VPRO’s ‘3 voor 12’ en 3FM voor zijn jarenlange gepassioneerde inzet en werk. Eindredacteur Willem van Zeeland meldde dat ze er alles zouden doen om de single op #1 te krijgen. Het duurde echter tot donderdagmiddag 4 uur dat beide nummers beschikbaar kwamen via iTunes. Toen Corton donderdagnacht rond 1 uur zijn laatste plaat instartte, ‘Let it die’ van de Foo fighters, stond de track van de Staat op de tweede plaats. Een paar honderd fans hadden de moeite genomen om het nummer te downloaden.

De opbrengst van beide nummers gaat naar het Rode Kruis, het favoriete goede doel van Eric, waarvan hij ook ambassadeur is. Eric blijft daarvoor actief en zal ook dit jaar rapportages maken voor Serious Request. Daarnaast blijft hij op zaterdagavond ‘That’s live’ presenteren. Eric is dus (nog lang) niet weg bij 3FM!

Aanvulling op 31 mei 2010

In bovenstaand artikel zijn wij er van uitgegaan dat ‘Ah, I see’ van de Staat gelijknamig een notering krijgt met ‘Your heart upside down’ van Death letters. Dit nu is niet juist gebleken. GfK Dutch Charts, samensteller van de Single Top 100, liet ons weten dat alleen het nummer van Death letters een notering krijgt. Meer daarover in de Megaman van volgende week wanneer de Staat alsnog een notering krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten