maandag 2 mei 2011

(nog) Geen live versie van ‘Someone like you’

Adele: Someone like you (27)

‘Set fire to the rain’ van Adele is nog steeds het meest gedraaide nummer op de Nederlandse rtv-stations. ‘Rolling in the deep’ staat op de zevende plaats en het is een kwestie van tijd of ‘Someone like you’ zal ook de top 10 halen. Zeker nu het de derde single is geworden van het album ‘21’. Dit in navolging van het Verenigd Koninkrijk, waar eerst de track van het album uitkwam en na haar optreden tijdens de BRIT awards de live versie, die direct naar de eerste plaats van de Britse hitparade steeg.

Maar het eerste optreden waar Adele ‘Someone like you’ zong, was al in november 2010 in het beste live muziekprogramma op de tv, ‘Later live with Jools Holland’, twee maanden voordat haar album ‘21’ verscheen.

De versie van de BRIT awards is (nog) niet bij ons uitgebracht en dus moeten wij het doen met de albumtrack, hetgeen zeker geen straf is. Maar waarom wordt de versie die Adele op 8 april zong tijdens het intieme concert in Paradiso in Amsterdam niet uitgebracht?

Afgelopen donderdagavond zond 3FM het concert integraal uit. Jammer alleen van die jingles. Die zijn er anders ook niet uit als een concert van een andere artiest wordt uitgezonden. Waarom dan nu wel? Zal wel weer iets met rechten te maken hebben of de angst van de platenmaatschappij dat het concert binnenkort op een cd’tje te koop is, voordat zij het uitbrengen. Tja, als je dat voor wil zijn, moet je het zelf uitbrengen. Binnenkort wellicht alsnog op een DVD, als extra bij de cd, waar al meer dan 200.000 stuks van verkocht zijn.

drie op een rij

Adele staat deze week met drie nummers in de Single Top 100. ‘Set fire to the rain’ (van 6 naar #5), ‘Rolling in the deep’ (op #10 blijven staan en 22 weken in de top 10) en ‘Someone like you’ (binnen op #27). Nou gebeurt dat wel vaker, en vanwege de lengte van de hitlijst kan dat ook. Maar drie hits bij de bovenste 50 is niet iets wat we vaak tegenkomen.

De voorlaatste keer was van 11 tot en met 25 december 2010 toen Rihanna niet alleen gedurende de eerste twee weken drie Top 50 hits had, maar ook nog eentje in de onderste regionen, totaal vier hits dus! Dat waren, met de standen:
‘Only girl in the world’: 10, 22, 20
‘Whose that chick?’, David Guetta feat. Rihanna: 29, 39, 44
‘What’s my name’, Rihanna feat. Drake: 41,38,36
‘Love the way you lie’, Eminem feat. Rihanna: 64,77, geen
Aan de standen zie je al dat Adele het met haar drie hits veel beter doet en bovendien helemaal in haar eentje. En dat blijft nog wel een paar weken zo!

baas boven baas

Zowel Adele als Rihanna haalden dus (nog) geen vier hits bij de bovenste 50. Maar er is één artiest die dat wel lukte! In 1985 was Bruce Springsteen ongekend populair en stond drie weken lang zelfs met vier nummers genoteerd in de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, de voorloper van de huidige Single Top 100. Dat waren, met de standen:
‘I’m on fire’: 1,1,2
‘Dancing in the dark’: 3.5.8
‘Born in the USA’: 21,6,5
‘Cover me’: 30,40,41
Hieruit blijkt dat Bruce zelfs twee weken achter elkaar met drie nummers in de top 10 stond. Daar kan Adele (nog lang) niet aan tippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten