zondag 26 juni 2011

Bruno Mars verrast Eminem

Bad meets evil feat. Bruno Mars: Lighters (66)

Bad meets evil bestaat uit de twee rappers Royce Da 5'9" en Eminem. De twee werkten al in 1998 samen, schreven nummers en traden onder de naam Bad meets evil op. Het jaar daarop verscheen ‘The Slim Shady LP’, waarop de twee te horen zijn in het nummer ‘Bad meets evil’. Ook op het album ‘Eminem is back’ van Eminem uit 2004, werkten de twee samen in ‘She’s the one’. In 2006 gingen de twee uit elkaar, toen Royce Da 5'9" het niet goed kon vinden met leden van D12, de hiphopgroep van Eminem. Maar sinds 2010 werken de twee weer samen en dat leidde vorige week tot het album ‘Hell: the sequel’, bij ons op #25 (van 73), in de Amerikaanse albumlijst binnen op de eerste plaats.Eminem (=Marshall Bruce Mathers III, geboren in Saint Joseph, Missouri, 17 oktober 1972) kennen we wel. Royce da 5'9" daar en tegen niet.

Ondanks dat hij al vier albums heeft uitbracht, beleeft hij nu pas zijn debuut in Nederland. Zijn volledige naam luidt Ryan Montgomery, geboren in Detroit, Michigan, op 5 juli 1977. Op zijn achttiende begon hij met rappen en drie jaar later, in 1998, had hij zijn eerste platencontract op zak. De naam Royce da 5'9" kreeg hij op school, waar hij rondliep met een ketting met een R dat Rolls Royce voorstelde. Het tweede deel ‘da 5’9” slaat op zijn lengte (1.75 meter), toen hij deel uitmaakte van het basketbalteam.

In 1997 zag hij een optreden van Eminem, waarop Roy zijn manager, hem bij Eminem introduceerde. Daaruit ontstond het rapduo Boy meets evil. De ruzie met D12-lid Proof liep in 2005 hoog op, toen beide rappers gesnapt werden tijdens een vuurgevecht en de gevangenis in moesten. Begin 2008 legde Royce het misverstand over D12 met Eminem bij, waarop de twee weer samen gingen schrijven, waarvan we het resultaat inmiddels kennen. Ook Royce ging verder met opnemen en eind augustus kunnen we ‘Success is certain’, zijn vijfde soloalbum verwachten. Naast zijn solowerk, maakt Royce ook nog deel uit van de groep Slaughterhouse.


Op ‘Lighters’ doet een oude bekende mee: Bruno Mars. Aanvankelijk was het nummer zonder hem bedoeld en was zijn huidige bijdrage, een heftig rapstuk van Bad meets evil zelf op een andere beat. Vervolgens werd Bruno benaderd, die veranderingen doorvoerde in het nummer en zijn eigen deel invulde met een kort couplet. Daar was Eminem zeer van onder de indruk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten