zondag 17 juli 2011

Brooke Fraser zet zich in voor kinderen

Brooke Fraser: Something in the water (40)

In de tiende week stijgt ‘Welcome home’ van Radical face, dat gebruikt wordt in de Nikon-reclame, van 39 naar #31. Het nummer is deze week de 3FM Megahit en vertoont overeenkomsten met ‘Something in the water’ van Brooke Fraser.

Brooke Gabrielle Fraser (Wellington, Nieuw-Zeeland, 15 december 1983) is sinds 2008 getrouwd met Scott Ligertwood, met wie ze samen ‘Something in the water’ schreef. Op haar tweede speelde ze ‘Do-re-mi’ uit The sound of Music op de piano. Haar moeder hoorde dat en zorgde er voor dat Brooke volop de gelegenheid kreeg om met muziek bezig te zijn. Vanaf haar zevende volgde ze pianoles en op haar twaalfde begon ze liedjes te schrijven, nadat een leraar gevraagd had om een origineel kerstliedje te componeren. Drie jaar later leerde ze zichzelf gitaar spelen. Brooke groeide op met de muziek van James Taylor, Carole King, Joni Mitchell en Paula Cole.
In 2000 gaf ze een optreden op ‘Parachute’, een Christelijk muziekfestival, dat haar doorbraak betekende. Twee jaar later verhuisde ze naar Auckland, waar ze in contact kwam met producer Matty J, die nu nog haar manager is. Hij zorgde dat ze uit vijf aanbiedingen kon kiezen, waarbij de keuze uiteindelijk op platenmaatschappij SONY viel. Daar verscheen in 2003 haar album ‘What to do with daylight’, waarvan in Nieuw Zeeland meer dan 120.000 stuks werden verkocht, goed voor acht keer platina. Na dit succes vertrok ze naar Sydney in Australië, waar ze trouwde met Scott Ligertwood.

In 2008 verscheen haar tweede album ‘Albertine’, vernoemd naar een wees uit Rwanda, die ze in 2005 leerde kennen tijdens een trip naar het land, elf jaar na de genocide. Albertine vertrouwde haar het verhaal van wat ze had meegemaakt. Sowieso zet Brooke zich in voor goede doelen. Ze zamelde geld in voor waterprojecten in Ethiopië en bezocht kinderprojecten in Cambodja, Tanzania en Rwanda.

Na een zeer intensieve tournee, nam ze een klein jaar rust en vertrok naar Los Angeles, waar ze inspiratie opdeed voor het album ‘Flags’. “Het was de beste beslissing die ik ooit nam”, vertelde ze in 2010 bij het uitkomen van het album dat ze zelf produceerde, ‘één van de engste dingen die ik ooit heb gedaan’.

Mama appelsap

Twee weken geleden was er een luisteraar op 3FM die een ‘Mama appelsap’ meende te horen in het nummer. Een ‘Mama appelsap’ staat voor een andere tekst dan dat er wordt gezongen. Betreffende persoon meende ‘bamiliefde’ te horen in de zin ‘Reclined in a hammock on a balmy evening’. Nu weet je wat ze echt zingt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten