zondag 17 juli 2011

Dubbelhit voor Lucenzo

Lucenzo feat. Don Omar: Danza Kuduro / feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (2)

Hè, staat Lucenzo ineens met twee nummers genoteerd? Jazeker, want sinds deze week worden de verkopen van beide nummers bij elkaar geteld. En ook al wordt het nergens vermeld, wij noemen ze wel. ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali kwam vorige week binnen op #12, maar is qua verkopen ingehaald door ‘Danza Kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar. Eigenlijk had ‘Vem dançar kuduro’ een aparte notering moeten hebben, maar platenmaatschappij Universal, die beide nummers uitbrengt, besloot anders. Maar waarom? De versie met Don Omar is populairder, dus die red het ook wel op eigen kracht. De iTuneslijst, waarin beide uitvoeringen wel apart staan genoteerd, wijst dit al de hele week uit.

Lucenzo vs Damaru

De gang van zaken rond Lucenzo lijkt een beetje op die van ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit in 2009. Eerst was er de versie van Damaru waarmee hij op eigen kracht de zevende plaats bereikte. Vervolgens nam hij het nummer nog een keer op, nu met Jan Smit, waardoor ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ naar #1 steeg. Ook toen werden beide versies bij elkaar geteld, omdat GfK Dutch Charts van mening was dat het om een remix ging.

In 2009 was echter ook een cd-single uitgebracht waarop beide versies stonden, in tegenstelling tot nu, twee verschillende downloads. Je zou dus juist nu verwachten dat beide uitvoeringen een notering krijgen.

Daarnaast is er nog een verschil met toen, en dat is dat beide versies van Lucenzo al eerder uit waren en niet zoals in 2009 een week na elkaar. Het laatste verschil spreekt voor zich en dat is dat de versies van Lucenzo zodanig van elkaar verschillen, dat er geen sprake kan zijn van een remix. Luister zelf! Hoe kijk jij hier tegenaan? Laat het ons weten.

cover haalt origineel in

In januari 2010 verscheen ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en bereikte zelfs de tweede plaats van de Franse hitparade. Voor de Latijns-Amerikaanse landen werd een Spaanstalige versie van het nummer opgenomen, met Don Omar dat de titel ‘Danza Kuduro’ meekreeg. Die versie verscheen in augustus 2010 en blijkt nu populairder te zijn dan het origineel, waarmee het origineel dus is ingehaald door de cover! Als de cover naar #1 stijgt, wat wel de verwachting is, komen we daar zeker op terug.

3 opmerkingen:

  1. Belachelijk dat 2 totaal verschillende versies van hetzelfde liedje bij elkaar worden opgeteld. Ze klinken anders en worden bovendien door andere artiesten uitgevoerd. Slechte zaak als dit een nummer 1-hit oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik deel de kritiek. Bij elkaar optellen mag alleen als het gaat om dezelfde song van dezelfde act. Hier is m.i. sprake van (een zeer andere versie van) dezelfde song, maar verschillen de uitvoerende artiesten. Grotendeels vergelijkbaar met Higher door Taio Cruz & Travie McCoy c.q. Taio Cruz & Kylie. Die uitvoeringen werden voor zover mij bekend niet opgeteld. GfK zou zich hier beter op moeten bezinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beide bedankt voor jullie reactie, voor nog meer reacties, zie de Megaman van deze week.

    @mafe: de versie van Taio Cruz met Kylie Minogue is hier nooit officieel uitgebracht. Alleen die met Travie McCoy heeft een notering behaald.

    BeantwoordenVerwijderen