zondag 10 juli 2011

Lucenzo feat. Big Ali laten ons de ‘harde kont’ dansen

Lucenzo feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (12) *** hoogste eersteweeks ***

Danza Kuduro’ van Don Omar & Lucenzo was in augustus 2010 vooral in de Latijns-Amerikaanse landen een grote hit. Het nummer is min of meer de Spaanstalige versie van ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali, dat tweetalig is, Portugees en Engels, en al in januari 2010 verscheen. Alleen Frankrijk ging vorig jaar voor het nummer, waar het de tweede plaats bereikte. Nu, ruim een jaar later is de rest van Europa aan de beurt!

Verantwoordelijk voor beide nummers is Lucenzo, dat is het alter ego van de Franse Filipe Oliveira (Bordeaux, 27 mei 1983). Op zijn zesde leerde hij piano spelen en toen hij vijftien was, zette hij de eerste schreden in de hiphop. Hij nam een album op, dat vanwege geldgebrek nooit is uitgebracht. Beter verging het Lucenzo vanaf 2007, toen er wel geld genoeg was om ‘Emigrante del mundo’ zijn eerste single, uit te brengen. Met de opvolger ‘Dame reggaeton’ kreeg hij erkenning in Reggaeton latin hoek. Zijn grote doorbraak kwam vorig jaar met het eerder genoemde ‘Danza Kuduro’, samen met Omar. Met ‘Vem dançar kuduro’ wordt dat succes nog groter. En daarna volgt ‘Baila morena’.

Vem dançar kuduro’ maakte Lucenzo niet alleen, maar samen met producer Faouze Barkati en Big Ali, die ons, vanwege zijn schreeuwen, doet denken aan Fatman Scoop. Niet verwonderlijk dus dat de twee met elkaar bevriend zijn! Big Ali is een MC, geboren in Queens in New York, dat volgens hem de hiphopstad van de wereld is. Al op zijn achtste schreef hij zijn eerste teksten. Met vier andere dj’s vormt hij The World famous vinyl squad. En sinds 2001 woont hij in Parijs en werkt samen met onder andere Bob Sinclar. Je zou Big Ali dan ook al kunnen kennen van de #12-hit ‘Rock this party (everybody dance now)’ uit 2006, van Bob Sinclar & Cutee-B feat. Dollarman & Big Ali & Makedah. Daarnaast is hij ook te horen (wat zeg je???, je schreeuwt zo!) op nummers van onder anderen Kat Deluna en Beenie Man.

dans

Op ‘Vem dançar kuduro’ wordt iedereen opgeroepen om de Kuduro te dansen. Van oorsprong is Kuduro een muziekstroming afkomstig uit Angola in Afrika in de jaren ’80. Producers uit Luanda, mixten samples van Afrikaanse ritmes met calypso en soca ritmes en noemden het Batida. Toen ook in Angola de Europese en Amerikaanse elektronische muziek zijn intrede deed, mixten de muzikanten dat met hun eigen muziekstijl. Kuduro, dat letterlijk ‘harde kont’ betekent in het Kimbunda, de meest gesproken taal in Angola, waaide over naar Portugal en sindsdien hebben de Portugezen het geclaimd en behoort het tot de Portugese traditie.

Nu ‘Vem dançar kuduro’ ook doorbreekt in Nederland, is er snel een Nederlandstalige versie van gemaakt door Dennis Bax feat. Def Rhymz, getiteld ‘Fiësta Holanda (Oy Oy Oy)’. Daarover volgende week meer (als het nummer binnenkomt natuurlijk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten