zondag 3 juli 2011

Nederlandse vakantiegangers waren inspiratie voor Loca people

Sak Noel: Loca people (la gente esta muy loka) (1) *** eerste week op #1 ***

In de vijfde week stijgt ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van Sak Noel naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer zou vorige week al #1 komen, ware het niet dat een sms-actie rond ‘Armen open’ van Guus Meeuwis, daar een stokje voor stak (zie onder #32). De laatste keer dat een nummer er vijf weken voor nodig had om de eerste plaats te bereiken, was op 26 december 2009: ‘Geen woorden’ van Jeroen van der Boom.

Sak Noel is een dj uit Girona, vlakbij Barcelona, en was als tiener al actief in de muziek. Hij draaide in diverse clubs, begon samen met zijn beste vriend de platenmaatschappij Moguda.com en organiseerde Moguda,com feestjes. Deze waren een succes en mondden uit in het jaarlijkse Moguda dance festival. Naast muziek, maakt Noel ook videoclips, waaronder die van ‘Loca people (la gente esta muy loka)’. De dame die daarin te zien is, is niet diezelfde die ook de teksten heeft ingesproken op het nummer.

Dat is de 20-jarige Esther Sarita uit Noord-Brabant, die om haar naam Spaans te laten klinken, een a aan haar naam vastplakte en dan krijg je Esthera Sarita. Esther werkte vorig jaar zomer twee maanden in discotheek ‘Fata’ in het plaatsje Sant pere pescador, als danseres, promotor en barmeisje. Toen ze op een dag met een collega naar Gerona ging om een liedje op te nemen voor hun baas, ontmoette ze Sak in zijn studio.

Hij was direct onder de indruk van haar stem en accent, waarop hij haar enkele teksten liet inspreken voor het nummer ‘Loca people (la gente esta muy loka)’, dat hij al had liggen. In de zomer komen veel Nederlanders naar Girona, vooral om te feesten. Dat inspireerde hem om het nummer te maken, omdat het gaat over een Nederlands meisje dat naar Spanje komt. Als zij ziet hoe Spanjaarden leven en dat ze van feesten houden, roept ze ‘la gente esta muy loka’, dat betekent ‘wat een gekke mensen’. In november rondde hij het nummer af en bracht het uit. Polen, Cyprus en Spanje gingen Nederland voor waar het nummer ook de eerste plaats haalde. In september komen de twee met een opvolger en wellicht dat Esther dan ook gaat zingen.

Spaanse #1-hits

Esther krijgt echter geen credit op het nummer en dus is ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ een Spaanse aangelegenheid. Het is pas de zesde keer dat een #1-hit afkomstig is van een Spaanse act. Hier volgen ze alle zes:
1971: Peret: Borriquito
1972: Julio Iglesias: Un conto a Galicia
1979: Julio Iglesias: Quireme mucho
1996: Los Del Rio: Macarena
2002: Las Ketchup: The ketchup song (asereje)
2011: Sak Noel: Loca people (la gente esta muy loka)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten