zondag 31 juli 2011

Stef Ekkel zingt een oud gezang

Stef Ekkel: Waarheen, waarvoor (21)

Jongstleden 10 maart, nam de 76-jarige Maria Berendina Johanna Telgenkamp, beter bekend als Mieke Telkamp, afscheid van het Nederlandse publiek in het programma ‘Tijd voor Max’ bij omroep MAX. Mieke houdt niet meer van aandacht, ze geniet vooral van de ‘gewone dingen’ in het leven, zoals boodschappen doen en het huishouden in Zeist. In de jaren ’50 was ze een tieneridool, en scoorde vooral hits in Duitsland. In ons land is ze vooral bekend geworden door het nummer ‘Waarheen, waarvoor’, dat ze in 1971 opnam met de Hi-five. Het nummer bereikte de negende plaats en er werden meer dan 100.000 stuks van verkocht.

‘Waarheen waarvoor’ wordt door velen geassocieerd met de dood. Het nummer stond dan ook jarenlang in de begrafenis top 10, nummers die veel worden gedraaid tijdens begrafenissen. Tegenwoordig zijn dat vooral de artiesten van nu, zoals Marco Borsato (‘Afscheid nemen bestaat niet’), Guus Meeuwis (‘De weg’) en Robbie Williams (‘Angels’).

We hadden al de parodie van Annie de Rooy ( b-kant van ‘Ik wil niet dat je liegt’ van Paul de Leeuw, #1 in 1993) en de feestversie van One two trio (#96 in 2000), uitvoeringen van ‘Waarheen waarvoor’, die ver liggen van die door Mieke Telkamp. En daar komt deze week die van Stef Ekkel bij, binnen op #21.

In alle gevallen is de melodie een paar honderd jaar oud. In de zeventiende eeuw werden de Schotse folksong ‘Loch Lomond’ en ‘Todlen Hame’, een Engels gezang, door John Newton (van kapitein op een slavenschip tot pastor), van een tekst voorzien en omgedoopt tot ‘Amazing grace’. Hij publiceerde het als onderdeel van The Olney Hymns in 1779.

De eerste versie van ‘Amazing grace’ stamt uit 1922 en is van het Sacred harp choir. In 1971 scoorde Judy Collins er een hitje mee (#26). Het jaar daarop kwam de instrumentale versie van Military band of the Royal Scots dragoon guards tot #15.

De versie van Judy Collins inspireerde Karel Hille, perschef van platenmaatschappij Bovema, tijdens zijn vakantie op de Canarische eilanden, tot het schrijven van de Nederlandse tekst ‘Waarheen waarvoor’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten