zondag 10 juli 2011

Wolter Kroes maakt een nieuwe start

Wolter Kroes: Laat de zomer in je hart (33)

Na ‘Ik ben je prooi 2010’ (#10 in april 2010), is er van Wolter Kroes geen nieuw werk meer verschenen. Natuurlijk was er nog de voetbalhit ‘Viva Hollandia WK 2010’ dat de derde plaats bereikte, maar ook dat was geen nieuw nummer. De reden van het uitblijven van nieuw werk van Wolter, is dat hij van label is verhuisd. Niet langer Red Bullet brengt zijn nummers uit, maar Tribe Music. ‘Laat de zomer in je hart’ is het eerste nieuwe werk (ook al is het een cover) en de voorloper van een nieuw album dat op 2 september verschijnt. Wolter is daarvoor een samenwerking aangegaan met de Duitse producer/componist Ralf Ralle Rudnik, die ook ‘Viva Hollandia’ (#1 in 2008) schreef. Op 17 december geeft Wolter een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

 ‘Laat de zomer in je hart’ is de 28ste notering voor Wolter, die in 1995 zijn eerste succes boekte met ‘Laat me los’ dat tot #35 kwam. Pas in 2007 scoorde hij met ‘Een heerlijke dag’ zijn eerste top 10-notering: #7. Er zouden er nog vijf volgen, waaronder een #1-hit voor ‘Viva Hollandia’, naar aanleiding van het EK 2008. Al zijn hits zijn terug te vinden op ‘Feest met Wolter’, een box met 3 cd’s + 2 DVD’s, uitgebracht door zijn oude platenmaatschappij Red Bullet.

Onder die 28 hits zitten een aantal covers. Direct zijn eerste hit ‘Laat me los’ was een cover van ‘Nella fantasia’ van Ennio Morricone, waarbij Theun de Winter de Nederlandse tekst schreef. En ook ‘Laat de zomer in je hart’ is een cover, van het Duitstalige ‘Lass die Sonne in dein Herz’ van de groep Wind (#26 in 1987), dat tweede werd op het Eurovisie Songfestival na Johnny Logan met ‘Hold me now’. Wolter schreef zelf de tekst van ‘Laat de zomer in je hart’. Nou ja, schreef, er zijn delen letterlijk vertaald en daarnaast heeft hij er een eigen draai aangegeven.

Wolter is niet de eerste die een Nederlandstalige bewerking maakt van de hit van Wind. In 1990 maakte Tom Peters een bijna letterlijke vertaling van ‘Lass die Sonne in dein Herz’ en gaf het de titel ‘Lekker zonnen’ mee. Het nummer werd door Arne Jansen opgenomen, op single uitgebracht en een jaar later kwam het op zijn elpee ‘Dromen over liefde’ te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten