vrijdag 24 februari 2012

Hitflits: Adele weer sterker dan … Adele

Het was berenspannend deze week. Op maandag en dinsdag nam ‘21’ van Adele de leiding, de twee dagen daarna was het de beurt aan haar cd/DVD ‘Live at the Royal Albert Hall’. Op donderdag pakte ‘21’ weer wat terrein terug, maar het was te weinig om uiteindelijk #1 te komen. En dus blijft ‘Live at the Royal Albert Hall’ de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de vijfde week in totaal. Wel is het overwicht op ‘21’ flink verminderd, van bijna 9% naar slechts 2,5%.

Volgende week heeft ‘21’ nog een kans om weer #1 te komen, want daarna verschijnen nieuwe albums van onder andere Katie Melua (‘Secret symphony’) en Bruce Springsteen (‘Wrecking ball’). Het album van Springsteen beleeft morgenmiddag de wereldpremière in de Strepen van Spits (op Radio 2) en is Strepenmeester.

Al met al dus weer een goede week voor Adele, waarvan de dinsdag wel het belangrijkste was. Op die dag mocht ze weer twee prijzen toevoegen aan alle andere die ze het afgelopen jaar heeft vergaard.
Tijdens de 32e editie van de uitreiking van de BRIT awards, kreeg ze er twee, eentje voor ‘beste album’, ‘21’, en eentje voor ‘beste zangeres’. De BRIT awards is de Britse tegenhanger van de Amerikaanse Grammy awards, onderscheidingen door de muziekindustrie, waar Adele er onlangs zes kreeg. Die Grammy awards hebben er mede voor gezorgd dat er nu meer dan 2 miljoen digitale albums van ‘21’ zijn verkocht via de Amerikaanse iTunes.

Nieuw bij de bovenste tien in onze albumlijst, is ‘+’ van Ed Sheeran, dat in de veertiende week van 15 naar #8 stijgt. Tot deze week was de hoogste positie #12, op 22 januari 2012.

Na vorige week, toen er maar 2 eersteweeks noteringen waren, pakken we deze week weer ouderwets uit met 12 stuks. Hier volgen ze allemaal met de vemelding NL als het om een Nederlands product gaat:
#9 AlascA: Actors & liars NL
#18 Case Mayfield: The many colored beast NL
#21 Gregory Porter: Be good
#25 Tindersticks: Something rain
#31 Yori Swart: Yori Swart NL
#49 Simple minds: X5
#52 André van Duin: Tijdloos NL
#60 Band of skulls: Sweet sour
#69 Montserrat Figueras: La voix de l’emotion
#78 Cranberries: Roses
#85 Malando: Latino NL
#100 Shearwater: Animal joy

Voordat we overgaan naar de singlehits van deze week, kijken we even in de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar. Na 68 weken moet Adele met ‘19’ een flinke stap terug doen, absoluut één plek (naar #2), maar relatief verkoopt haar album nog maar een derde van de nieuwe #1. Dat is deze week ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston, dat in de 28e week van 2 naar #1 stijgt. Daarnaast staan er nog zes andere albums van haar genoteerd, twee meer dan vorige week. Hier volgen ze, met tussen haakjes de stand van de vorige week:
#3 The bodyguard (8)
#6 I look to you (13)
#10 Whitney Houston (6)
#33 A song for you: live
#39 My love is your love (46)
#45 Love, Whitney

Over naar de Single Top 100, die vorige week met 12 noteringen, voor een belangrijk deel werd gedomineerd door Whitney Houston. Deze week blijven daar 7 van over, met een 20e plaats voor ‘I will always love you’, gezakt vanaf #5.

Aan de kop van de singlelijst is niets veranderd, de gehele top 4 is blijven zitten. Dat betekent dus dat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló nog steeds de bestverkochte single in Nederland is, nu voor de zevende week. De voorsprong op de #2, ‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef, is zelfs nog wat vergroot, van 25% naar 34%. Daar heeft Teló dus niets meer van te duchten. De bedreiging komt van twee nummers die nog niet in de lijst staan.

De eerste bedreiging komt van ‘Just more’ de eerste echte single van The voice of Holland 2012, Iris Kroes, die vanaf vandaag te koop is. De andere bedreiging voor Teló, die waarschijnlijk meer kans maakt, komt van het liedje dat ons land in mei gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat nummer wordt aanstaande zondagavond gekozen tijdens een live uitzending van het ‘Nationaal Songfestival 2012’ en zal daarna ook te downloaden zijn.

De enige nieuweling in de top 10 is ‘Don’t give up the fight’ van Racoon dat in de negende week van 43 naar #8 stijgt. De Zeeuwen scoren daarmee na ‘Love you more’ (#4 in 2005) en ‘No mercy’ (#3 in 2011) hun derde top 10-hit. ‘Love you more’ had daar destijds negen weken voor nodig, ‘No mercy’ zelfs tien. Beide nummers hielden het uiteindelijk 32 weken vol in de Single Top 100. Meer over ‘Don’t give up the fight’ in de nieuwe Megaman. Hun album ‘Liverpool rain’ stijgt door van 8 naar #6, maar heeft al op de tweede plaats gestaan.

Vorige week viel ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra voor de tweede keer uit de top 10. Deze week stijgt het nummer voor de derde keer terug de top 10 in, en gaat van 13 naar #6.

De aanleiding voor deze stijging is de drie concerten die Gotye afgelopen week gaf in Nederland, in de Effenaar (Eindhoven), Tivoli (Utrecht) en Paradiso (Amsterdam). Helaas was Kimbra niet meegekomen, maar mocht het publiek haar deel doen. Twee weken geleden bereikte ‘Somebody that I used to know’ ook de eerste plaats van de Britse hitparade en het ziet er naar uit dat het nummer komende zondag opnieuw naar #1 zal stijgen. Inmiddels is zo’n beetje heel Europa met het ‘Gotye-virus’ besmet!

Aan de rand van de top 10, op #11, staat ‘Het verleden kruist het heden’ van René Froger, dat in de derde week van 21 stijgt.

Dan volgen hier nog de 10 eersteweeks noteringen van deze week, met ook hier de vermelding NL als het om een Nederlands product gaat:
#41 Chris Brown: Turn up the Music
#52 FeestDJRuud: Gas op die lollie NL
#55 René Schuurmans: Laat de zon in je hart (2012) NL
#67 DJ Fresh feat. Rita Ora: Hit right now
#68 Danny Froger: Vandaag NL
#79 Skrillex feat. Sirah: Bangarang
#86 Pater Moeskroen: Naar huis NL
#93 Katy Perry: Part of me
#95 LMFAO: Sorry for party rocking
#96 Right said Fred: He’s a sxaholic

Na het weekend weten we wie de eer van Nederland hoog mag houden in mei in Azerbeidzjan tijdens het Eurovisie Songfestival én staat er een nieuwe Megaman voor je klaar.

maandag 20 februari 2012

Megaman bij week 7 – 18 februari 2012

Welkom bij deze Megaman, waarin Whitney Houston twaalf keer op herhaling gaat, maar geen enkele bedreiging vormt voor Michel Teló, Emile Sandé in de voetsporen treedt van Adele, Holtberg zingt voor JCL Voetbalacademie, Elske DeWall een moordvrouw is en Lana del Ray echt wel slim bezig is. Dat en nog meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Michel Teló ondervind geen enkele hinder van run op Whitney Houston nummers

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** zesde week op #1 ***

Zelfs de run op de nummers van Whitney Houston kan de hegemonie van Michel Teló niet doorbreken en dus staat ‘Ai se eu te pego!’ voor de zesde week bovenaan de Single Top 100. Whitney komt er zelfs helemaal niet aan te pas, want haar hoogste notering is pas op de vijfde plaats (zie ook daar).

De directe bedreiging voor Michel Teló komt van ‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef, dat naar de tweede plaats stijgt, maar relatief een kwart minder verkoopt dan ‘Ai se eu te pego!’. Maar wellicht komt de bedreiging wel van een heel andere kant, want ‘Follow rivers’ van Lykke Li is al een aantal weken aan een opmars bezig en boekt in de twaalfde week twee plaatsen winst en komt uit op een derde plek. Ook ‘Epic’, de voormalige #1-hit van Sandro Silva & Quintino stijgt twee plaatsen en is net iets sterker dan Whitney Houston.

Whitney Houston twaalf keer op herhaling

Tussen haakjes staat de positie deze week/het jaar + de positie toen het nummer voor het eerst een hit was.

I will always love you (5/1992-1)
Greatest love of all (28/1986-24)
One moment in time (30/1988-6)
All at once (39/1985-6)
I wanna dance with somebody (Who loves we) (42/1987-1)
I have nothing (48/1993-23)
Saving all my love for you (62/1985-16)
Didn't we almost have it all (65/1987-17)
Run to you (66/1993-47)
My love is your love (80/1999-2)
I'm every woman (87/1993-4)
How will I know (100/1986-12)


Het zou de mooiste nacht van het jaar worden en dus was ze er speciaal voor naar Beverly Hills gekomen. Jaarlijks hield Clive Davis, haar ontdekker, een groot feest aan de vooravond van de uitreiking van de Grammy Awards en daar was ze elk jaar bij. Donderdag had ze nog op een pre-party opgetreden met Kelly Price en zongen ze beiden ‘Yes, Jesus loves me’. En zondag zou ze er weer bij zijn, de Grammy Awards!
Maar het liep anders. Op zaterdagmiddag 11 februari 2012, tussen 3 en 4 uur lokale tijd, vond haar broer Gary haar lichaam in de badkuip van kamer 434 in het Hilton hotel. Direct werd de beveiligingsdienst van het hotel gealarmeerd, waarna de hulpdiensten in korte tijd ter plekke waren. Reanimeren had echter geen zin meer en om 15.55 uur lokale tijd (zondagochtend 00.55 uur onze tijd) is ze doodverklaard. Whitney Houston werd 48 jaar. Afgelopen zaterdag vond de afscheidsdienst plaats in de New Hope Baptist Church in Newark, New Jersey, waar ze ooit begon met zingen. Zondag is ze in besloten kring begraven op de Fairview-begraafplaats in Westfield in New Jersey, naast haar vader die in 2003 overleed.

Whitney Elizabeth Houston is geboren op 9 augustus 1963 in Newark, New Jersey. Haar moeder, Emily Drinkard, trouwde in 1959 met John Houston, haar tweede man. Als Cissy Houston zong ze bij onder andere Aretha Franklin en Elvis Presley. In 1963, het jaar dat Whitney werd geboren, vormde ze samen met Dee Dee Warwick (zus van Dionne Warwick) en Doria Troy het trio the Sweet inspirations.

Whitney komt dus uit een muzikaal nest. Op haar elfde trad ze in de voetsporen van haar moeder, leerde pianospelen en mocht ze de solo doen in het Junior gospel choir van de New Hope Baptist church van Newark. Ze zat op een katholieke meisjesschool en al die tijd stimuleerde haar moeder haar door te gaan met zingen. In 1977 was ze te horen op ‘Life’s a party’ van de Michael Zager band (hier bekend van ‘Let’s all chant’). Het jaar daarop zong Whitney mee op ‘I’m every woman’ van Chaka Khan (#15 in 1979), een nummer dat ze in 1993 ook zelf opnam met Chaka in het koor (#4) en nu op herhaling gaat op #87.

fotomodel

Voordat Whitney volledig voor het zingen ging, was ze korte tijd fotomodel en stond ze op de cover van diverse bladen. Twee keer, in 1980 door Michael Zager en in 1981 door Elektra records, werd haar een platencontract aangeboden, maar haar moeder vond dat ze eerst haar school moest afronden. In 1983 trad ze met haar moeder op in een nachtclub in New York. Gerry Griffith, scout van Arista records, zag het en was zeer onder de indruk. Hij overtuigde Clive Davis, hoofd van Arista, om ook eens een optreden bij te wonen. Davis was ook onder de indruk en bood haar een wereldwijd contract aan.

contract

Nu ging moeder Cissy wel akkoord en in 1984 debuteerde Whitney met ‘Hold me’, een duet met Teddy Pendergrass. In de Amerikaanse hitparade bereikte het nummer de 46e plaats, bij ons kwam het tot #24, maar dan pas in 1986, na het succes van ‘All at once’ (#6) en ‘Saving all my love for you’ (#16), beide in 1985. Daarna stroomden de hits binnen, met als hoogtepunt een #1-hit in 1987 voor ‘I wanna dance with somebody (who loves me)’. In Amerika was het haar vierde #1-hit, waarna er nog drie zouden volgen. Daarmee scoorde ze zeven #1-hits op een rij en dat is daarna nog geen enkele artiest gelukt.

film

Zoals vaak met succesvolle zangers en zangeressen, worden ze gevraagd voor een film, zo ook Whitney. Na diverse aanbiedingen te hebben afgeslagen, tekende ze in 1992 voor ‘The bodyguard’. Ze speelt daarin Rachel Marron, een superster die wordt gestalkt door een fan. Frank Farmer (een rol van Kevin Kostner) speelt haar bodyguard, waar ze verliefd op wordt. Ondanks vernietigende kritieken op haar acteren, wordt de film een succes. De soundtrack levert vijf hits op, waaronder ‘I will always love you’, origineel van Dolly Parton. De versie van Whitney wordt een wereldwijde #1-hit (bij ons 6 weken in 1992/1993) en er worden meer dan 12 miljoen stuks van verkocht. Ook nu is het overal het populairste nummer, bij ons gaat het op herhaling op #5.

tweede keus

Aanvankelijk zou Whitney helemaal niet ‘I will always love you’ zingen, maar ‘What becomes of the broken hearted’ van Jimmy Ruffin. Aangezien dat nummer al gebruikt werd in 1991 in de film ‘Fried green tomatoes’ in de versie van Paul Young, vroeg Whitney om een ander nummer. Kevin Costner kwam toen aanzetten met ‘I will always love you’ in de versie van Linda Ronstadt op haar album ‘Prisoner in disguise’ uit 1975, dat meer country is. Vervolgens pasten Whitney en haar producer David Foster het nummer zodanig aan tot de versie zoals wij het kennen, inclusief het à capella gezongen intro. Haar platenmaatschappij, Arista records, was echter bang dat het geen hit zou worden, vanwege dat intro. Whitney en Kevin hielden echter voet bij stuk, en de rest is geschiedenis.

afscheid

I will always love you’ is oorspronkelijk een nummer van Dolly Parton. Zij schreef het nummer voor haar partner en mentor Porter Wagoner, waarvan ze in 1973 zakelijk afscheid nam. Parton zong het nummer op 13 juni 1973 in voor haar album ‘Jolene’ dat op 27 februari 1974 uitkwam. Op 6 juni 1974 verscheen ‘I will always love you’ op single en bereikte de eerste plaats van de Amerikaanse countryhitparade.

Elvis Presley wilde het nummer ook graag opnemen, en ook Parton had daar wel oren naar. Dat veranderde opslag toen Colonel Tom Parker, de manager van Elvis, meldde dat dan 50% van de rechten automatisch overgingen naar Elvis, eh Parker dus. Een verstandige meid is op haar rechten voorbereid en dus zag Parton daarvan af. Verstandig, want nog steeds kan ze daar goed van leven.

bordeel

In 1982 nam Dolly Parton het nummer opnieuw op voor ‘The best little whorehouse in Texas’, de filmversie van de gelijknamige musical uit 1978. Parton speelt in de film de rol van Miss Mona, bazin van ‘The chicken ranch’, een bordeel, die een affaire heeft met Sheriff Ed Earl Dodd (een rol van Burt Reynolds). Ook deze versie kwam op single uit, in juli 1982, en stond in no-time bovenaan de countryhitparade.

Overigens werd in reclames en op posters, de titel van de film aangepast tot ‘The best little cathouse in Texas’ of ‘The best little chicken house in Texas’, omdat ‘The best little whorehouse in Texas’ (de beste hoerenkast van Texas), voor veel Amerikaanse harten te schunnig was. De tweede versie van Dolly Parton stond bij ons in 1983 twee weken op de tweede plaats, bijna tien jaar dus voordat Whitney er een #1-hit mee scoorde.

succes tanende

Hoewel Whitney na de nummers uit ‘The bodyguard’ nog diverse hits scoort, blijven echt grote hits uit. Uitzonderingen zijn drie nummers, waaronder twee duetten, ‘When you believe’ met Mariah Carey (#4 in 1998) en ‘Could I have this kiss forever’ met Enrique Iglesias (#2 in 2000). De derde is ‘My love is your love’ (#2 in 1999).

huwelijk en scheiding

Op 18 juli 1992 trouwt Whitney met zanger Bobby Brown, waarvan ze op 4 maart 1993 dochter Bobbi Kristina krijgt. Brown beland diverse keren in de gevangenis en heeft losse handjes. Door hem raakt ze verslaafd aan cocaïne dat zijn weerslag heeft op haar stem, waardoor haar carrière verder in het slop raakt. In 2006 gaan de twee uit elkaar en op 24 april 2007 wordt de scheiding uitgesproken.

(eerste) comeback

In 2009 werkt ze met Clive Davis aan het album ‘I look to you’, waarmee ze haar comeback maakt. Het album komt in diverse landen binnen op de eerste plaats, waaronder Nederland, maar het succes blijkt van korte duur. Na elf weken is het alweer uit de albumlijst verdwenen. Daarna komt het nog twee keer terug wat het totaal op 25 weken brengt, een fractie van veel van haar voorgaande albums.

maar geen tweede comeback

Desalniettemin is Whitney met 170 miljoen albums wereldwijd één van de meest succesvolle artiesten. De soundtrack van ‘The bodyguard’ is met 44 miljoen exemplaren, de bestverkochte soundtrack aller tijden. Vorig jaar is ze weer beginnen met acteren in de film ‘Sparkle’, een remake van de gelijknamige film uit 1976, geïnspireerd op de carrière van the Supremes, de groep van Diana Ross. ‘Sparkle’, met naast Whitney, Jordin Sparks en Cee Lo Green, gaat in augustus in première.

Daarnaast was ze gepolst voor jurylid bij de Amerikaanse versie van X factor. Simon Cowell (bedenker van X factor): “Als de keuze aan mij was, zou ik haar graag in de show hebben. Zij zou namelijk de ultieme mentor voor elke deelnemer zijn”. Tevens was er sprake van een nieuw album, ze zou daarvoor al enige voorschotten hebben ontvangen, zelf was ze namelijk volledig blut. En dan te bedenken dat ze in 2001 een contract had afgesloten voor zes albums ter waarde van $100 miljoen!

zelfgekozen dood?

Er gaan diverse geruchten over haar dood en de tijd daarvoor. Zo zou ze al een aantal dagen bezig geweest zijn met de dood. Aan vrienden en familie had ze laten weten een voorgevoel te hebben. Daarnaast las ze veel in de bijbel en zou meerdere malen tegen vrienden hebben gezegd: ‘Ik ga Jezus zien, ik wil Jezus zien.’
Volgens diezelfde geruchten zouden familieleden hebben gezegd dat ze overleden is door een combinatie van het antidepressivum Xanax en alcohol. Ze zou al overleden zijn voordat haar hoofd onder water verdween, en dat zou dus betekenen dat ze niet verdronken is. Allemaal geruchten dus. We weten het pas zeker als het rapport van de lijkschouwing openbaar wordt gemaakt en dat zal nog enkele dagen duren.

medicijnen/alcohol

Als Whitney overleden is aan medicijnen en/of alcohol, dan is zij de derde artiest in korte tijd. Op 25 juni 2009 overleed Michael Jackson (50) aan een overdosis propofol. Vorig jaar, op 23 juli 2011, is Amy Winehouse (27) overleden aan een alcoholvergiftiging. En op 11 februari 2012, zoals het nu laat aanzien, Whitney Houston (48) aan Xanaz en alcohol. Van de drie koos Michael niet zelf voor zijn dood, maar was Conrad Murray, zijn lijfarts, nalatig geweest bij het gebruik van het narcosemiddel bij de behandeling van slaapproblemen van The king of Pop.

postume hits

Bij ons werd het bericht over de dood van Whitney Houston pas in de loop van de zondagochtend echt nieuws. In de uren daarna werden haar nummers over de hele wereld veelvuldig gedownload, waarvan ‘I will always love you’ het meest. Het resultaat daarvan zien we deze week terugkomen in de diverse hitparades.

Bij ons zijn dat er 28 van de 38 hits die ze scoorde tussen 1985 en 2009, 12 in de Single Top 100, 16 in de Bubbling Under. In de Britse Single Top 200 staan 23 nummers van haar genoteerd. In de afgelopen week zijn er daar 127.000 singles/downloads en 73.000 albums verkocht. ‘I will always love you’ verkocht ook daar het meest en gaat op herhaling op #14.

Als we ons beperken tot de Single Top 100 en een vergelijking maken qua hits in de eerste hitparade na het overlijden, met andere artiesten die zijn overleden, komen we tot het volgende overzicht. Tussen haakjes staan de sterfdatum, de datum van de eerste hitparade waarin de invloed van het overlijden zichtbaar was en het aantal echte verkoopdagen:
33x: Michael Jackson (25 juni 2009 – 4 juli, 7 dagen)
12x: Whitney Houston (11 februari 2012 – 18 februari, 5 dagen)
8x : Ramses Shaffy (1 december 2009 – 5 december, 3 dagen)
7x : Amy Winehouse (23 juli 2011 – 30 juli, 5 dagen)
In de tweede week na zijn overlijden was het aantal hits van Michael Jackson opgelopen tot 39 stuks, waarvan vier bij de bovenste tien.

Nederlands?

Nitcholas Drinkard, de opa van Whitney, van Cissy, haar moeders kant dus, is van Afro-Amerikaanse afkomst en heeft naar het schijnt Nederlandse voorouders.

zondag 19 februari 2012

Emile Sandé in de voetsporen van Adele

Emile Sandé: Next to me (50) *** hoogste eersteweeks ***

‘Heaven’ was vorig jaar de eerste kennismaking met de Britse zangeres Emile Sandé. Het nummer stond zeven weken genoteerd, maar kwam niet hoger dan de 69e plaats. Wat dat betreft doet ‘Next to me’, binnen op #50, het nu al stukken beter. En het einde is nog lang niet in zicht, want deze week is het de Megahit op 3FM. Daar zal dj Rob Stenders heel blij mee zijn, want hij lobbyde al weken om het zover te krijgen. Aanhouder wint Rob!

Ten tijde van ‘Heaven’ studeerde de in Alford, in de buurt van Aberdeen, Schotland, geboren Adele Emeli Sandé, nog medicijnen aan de universiteit van Glasgow. Inmiddels heeft ze die studie in het vierde jaar afgebroken. Ze heeft het gewoon te druk met haar muzikale carrière, die meer omvat dan zingen, want ze schrijft ook nummers voor anderen, waaronder Cher Lloyd, Susan Boyle en Cheryl Cole. Eind december won Sandé de 2012 Brit Award in de categorie ‘critics’ choice’. ‘Het was alsof er een droom was uitgekomen.’ Voorgaande winnaars waren Florence & the machine, Jessie J en Adele.

‘Next to me’ staat op haar album ‘Our version of events’, dat net als haar single (op #50), de hoogste eersteweeks is in de hitlijsten van deze week; het album komt binnen op de negende plaats. In de Britse albumlijst komt het zoals verwacht binnen op de eerste plaats, met een verkoop van meer dan 100.000 exemplaren. ‘Next to me’ staat daar #2 en in Ierland zelfs op #1.

Als je kans ziet, bekijk dan even de versie van ‘Next to me’, die Sandé gaf in ‘Later’ van Jools Holland. Je weet niet wat je hoort!

Van Velzen binnenkort twee keer vader

VanVelzen: The rush of life (57)

Op 1 januari 2011 getrouwd met vriendin Marloes, en binnenkort twee keer vader. Want een nieuw album is ook een soort van bevalling, hoewel die van Marloes veel zwaarder is. Het geluk kan dus niet op voor Roel van Velzen, die op 20 maart jarig is en 34 jaar wordt. Ook zijn vaderschap begint in de komende maand, dus het is niet te hopen dat Marloes op 20 maart bevalt! Vanwege die bevalling doet hij niet mee aan The voice kids, waar hij node wordt gemist door de andere coaches Marco Borsato, Angela Groothuizen en vooral Nick & Simon. Ze missen zijn spitsvondigheid.

Derde notering voor Jaman

Jaman: Dat ging snel voorbij (79)

Geboren in Deventer, en nu wonend in Kampen, is zanger Jaman. Vorig jaar stond hij twee keer genoteerd, met ‘Ik wil een goede vader voor je zijn’ (#68) en ‘Gewoon weer opnieuw’ (#42). Het is voor Jaman te hopen dat de titel van zijn derde hit niet slaat op de hitnotering, want dan is het snel voorbij!

Holtberg zingt voor JCL Voetbalacademie

Holtberg: Superboeren (81)

De voetbalhits volgen elkaar op. Vorige week kwam ‘Het legioen’ van U-niq & Winnie binnen op de 11e plaats, dat deze week volledig is verdwenen. ‘Superboeren’ van Holtberg begint rustig op #81, maar weet dus wat het te wachten staat!
Holtberg is een gelegenheidsformatie die bestaat uit Mees Korving (zang/gitaar), Rob van Zolingen (keyboards/gitaar/zang), Ernst Wernicke (bas/zang), Dik Korving (gitaar/accordeon/zang), Bennie Kuper (drums) en Gerard van der Post (tenorgitaar). Het nummer ‘Superboeren’, geschreven door Van der Post, is tot stand gekomen in overleg met voetbalclub De Graafschap uit Doetinchem. Holtberg wilde een nieuw project starten en bedachten dat De Graafschap daar een onderdeel in moest zijn. De opbrengst van ‘Superboeren’ komt dan ook ten goede aan de JCL Voetbalacademie.

Alyssa Reid werd (ook) ontdekt op YouTube

Alyssa Reid ft Jump smokers: Alone again (85)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen zangeres Alyssa Reid en de groep Heart, behalve dat beide het nummer ‘Alone’ opnamen?
Antwoord: Canada, waar ze beiden vandaan komen.

Alyssa Reid (Edmonton, Alberta, 15 maart 1993) zingt al zolang ze het zich kan herinneren. Op haar zevende schreef ze haar eerste liedje, op haar negende nam ze zanglessen. Vanaf toen deed ze er alles aan om nog beter te zingen. Alyssa schrijft haar liedjes op gitaar en piano. Ze doorliep de Performing Arts school in Los Angeles en New York. In 2008 werd ze zesde bij ‘The next star’, een talentenshow voor 15-jarigen en jonger, die gewonnen werd door de 14-jarige Dunnery Bond.

YouTube

Vervolgens zette Alyssa nummers op YouTube. Dat begon met ‘One less lonely girl’, een eigen – vrouwelijke – interpretatie van ‘One more lonely boy’ van Justin Bieber. Hij werd ooit ontdekt door YouTube, dus wellicht dacht ze, dat moet mij ook lukken. En ze kreeg gelijk, want vanwege het Bieber nummer, werd ook zij ontdekt en dat leverde haar uiteindelijk een platencontract op bij Wax records.

bewerking

Na de geflopte single ‘If you are’, eind 2010, kwam ze vorig jaar met ‘Alone again’. Daarvoor bewerkte ze het nummer ‘Alone’ dat bekend is geworden in de versie van Heart (#6 in 1987) en nam het op met de Canadese hiphopper P. Reign, dat in Canada de 3e plaats bereikte. In Europa is er een andere versie van ‘Alone again’ uitgebracht, met Jump smokers (een collectief bestaande uit Roman, DJ Flipside, Reydon en Johnny Digital). Begin februari stond die versie bovenaan de Britse hitparade, hoger dan in haar thuisland dus. Inmiddels is daar haar eerste album ‘The game’ uitgebracht.

project

Zoals je al uit het voorgaande hebt kunnen opmaken, is ‘Alone’ geen origineel nummer van Heart. Het nummer is geschreven door Billy Steinberg en Tom Kelly, die onder andere ook ‘Like a virgin’ van Madonna en ‘True colours’ van Cyndi Lauper schreven. De heren namen ‘Alone’ in 1983 eerst op voor hun eigen project I-ten op het album ‘Taking a cold look’.

afgestaan

Daarna is ‘Alone’ opgenomen door John Stamos als Gino Minelli op de soundtrack van de sitcom ‘Dreams’ in 1984. Drie jaar later gaven de componisten het nummer aan de Canadese groep Heart, die er een powerballad van maakten en er mondiaal succes mee hadden. Twee jaar geleden gebruikte Jason Derülo het piano-intro in zijn nummer ‘What if’.

Elske DeWall is een moordvrouw

Elske DeWall: This game (titelsong van de RTL serie: Moordvrouw) (89)

Wekelijks kijken tussen de 1,5 – 2 miljoen mensen naar de RTL4-serie ‘Moordvrouw’, een politieserie met onder andere Wendy van Dijk. In de leader zit het nummer ‘This game’ van zangeres Elske DeWall, dat ze een enorme eer vind. De serie speelt zich af in Friesland, waar ze zelf vandaan komt. Dat zij het thema van een politieserie zingt, is wel toepasselijk. Haar vader is gestationeerd bij de politie in de provincie Friesland en ontving onlangs een medaille voor 40 jaar trouwe dienst.

Het is niet de eerste keer dat Elske een nummer zingt uit een serie of film. Bijna een jaar geleden stond het nummer ‘Chasing the impossible’ een weekje op #94, dat de titelsong was voor de film ‘Alle tijd’. Dat nummer vind je niet terug op haar eerste album ‘Balloon over Paris’ en zal ook niet komen te staan op het tweede album dat dit voorjaar uitkomt.

Wil je weten welke nummers wel op het tweede album komen, dan raden we je aan een kaartje te kopen voor de ‘Chasing the impossible – theatertournee 2012’, waarmee ze het land doorkruist. Tijdens die tournee zal ook de EP ‘Brave’ te koop zijn met drie nieuwe liedjes plus de akoestische versie van ‘Chasing the impossible’.

Afgelopen woensdag liet Elske DeWall in De Wereld Draait Door horen wie haar voorbeeld is. In het kader van de DWDD recordings, waarbij de gast een nummer speelt van een artiest die hem of haar heeft geïnspireerd, speelde ze het nummer ‘Home again’ van Carole King.

Michael Calfan, de nieuwe dj-sensatie uit Frankrijk

Michael Calfan: Resurrection (92)

Bob Sinclar, David Guetta, Michael Calfan. Dat is niet gek hè, als je in zo’n rijtje dj’s/producers staat. Voor Michael Calfan is dat nu nog iets om naar uit te kijken, maar inmiddels wordt hij door velen wel gezien als de volgende Franse dj/producer, die de wereld gaat veroveren.

Vier jaar geleden, in 2008, werd Michael Calfan ontdekt door Bob Sinclar, die verklaarde in lange tijd niet zo’n goede dj te zijn tegengekomen, die hem zo’n goed gevoel gaf. Vervolgens mocht Calfan zijn nummers uitbrengen op het label Yellow productions, waarna hij aan de gang ging met zijn eigen album, dat vorig jaar werd aangekondigd, maar nu in 2012 zal uitkomen.

Michael Calfan maakte de remix van ‘Turn me on’ van David Guetta feat. Nicki Minaj, dat net uit is. En dus staan er waarschijnlijk twee nummers in de Single Top 100 waar hij enige bemoeienis mee heeft.

Lana del Ray is echt wel slim bezig

Lana Del Ray: Born to die (93)

Is ze nou een bedenksel van enkele slimme producenten of is ze toch echt? Die vraag houdt velen bezig sinds Lana Del Ray de wereld verwonderde met het nummer ‘Video games’ (#3 in oktober). Natuurlijk weten we dat ze Elizabeth Woolridge Grant heet, als Lizzy Grant een geflopte carrière als discozangeres had en dat ze een rijke vader (Rob Grant, rijk geworden van internet) heeft die alles betaalde. Misschien heeft hij haar ook wel financieel ondersteund om de gedaanteverwisseling te ondergaan om als Lana Del Ray terug te komen, mysterieus en tegelijk ontwapend.
Hoe dan ook, het heeft de aandacht en dat is wat je tegenwoordig nodig hebt om op te vallen tussen alle andere zangeressen. Al die aandacht heeft haar geen windeieren opgeleverd, want het album ‘Born to die’ bereikte in zeven landen de top; bij ons kwam het tot de 3e plaats. Wereldwijd zijn er een kleine miljoen stuks van uitgeleverd. Inmiddels is ze ook zakelijk bezig, want ze heeft de rechten teruggekocht van haar eerste album ‘Lana Del Ray a.k.a. Lizzy Grant’ uit 2010, om het in de zomer van 2012 opnieuw uit te brengen.

Het licht staat op groen voor een nieuw album van René Eshuijs

René Eshuijs: Het licht op groen (96)

Later dit jaar komt zanger René Eshuijs met zijn vijfde album. Daarvan kenden we al het nummer ‘Ik luister alleen nog naar mijn hart’, dat begin december de 45e plaats haalde. Daar komt nu ‘Het licht op groen’ bij. De fans zullen nog even geduld moeten hebben voor de rest, maar met deze twee nummers worden ze alvast ‘lekker gemaakt’.