maandag 10 juni 2013

Bloed, Zweet & Tranen levert drie nieuwe talenten op

In talentenjachten worden voornamelijk Engelse liedjes gezongen, dat de liefhebbers van het Nederlandstalige, zeg maar het volkse genre, minder aanspreekt. Maar met Bloed, Zweet & Tranen is er eindelijk een talentenjacht, die ook de liefhebbers van dit genre bedient.

Op 29 maart startte SBS6 Bloed, Zweet & Tranen, een zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es). Diverse artiesten uit het genre die al menig hit scoorden in de Single Top 100, dachten een kans te maken en meldden zich aan. Daaronder Frank van Etten, Quincy Schelvis, Bob Offenberg, Mick Harren, Wesly Bronkhorst en Robert Leroy. Het zijn echter niet de bekende namen die de finale haalden, maar vier nieuwe talenten, waarover zo dadelijk meer.

deskundige jury

Als je een talentenjacht opzet rond het Nederlandstalige lied, moet je ook zorgen voor een jury die daar over kan oordelen. En dus werden Danny de Munk en André Hazes Jr (koppel 1) en Gerard Joling en Roxeanna Hazes (koppel 2), allen vertolkers van het levenslied,  gevraagd. Zij bepaalden wie de audities overleefden en de live shows.
Op vrijdag 31 mei 2013, werden de vier finalisten bekend. Vervolgens kregen zij de  afgelopen week de tijd om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun singletje zouden downloaden. De volgorde van hun notering in de Single Top 100 was namelijk de startplek in de finale. Rein Mercha had met ‘Hou van mij’ de beste uitgangspositie (#1), Daantje met ‘Jij’ de slechtste (#4).

publiek geeft doorslaggevende stem

In de finale viel Daantje dan ook als eerste af. Wie de strijd zou aangaan met Mercha, werd bepaald door Samantha Steenwijk (61% downloads) en Jason Bouman (39%). De jury gaf Samantha ook het voordeel (60 tegen 40), waarbij het leek alsof zij (met 121 punten tegenover 79 voor Jason) de strijd met Mercha aan zou gaan. Het publiek moest echter nog stemmen en zorgde voor de overwinning voor Jason (155 tegenover 145 punten).

De uiteindelijke finale ging dus tussen Jason en Rein, die vanwege de downloads buiten schot was gebleven. Het lot van de twee lag niet meer in de handen van de jury, maar van de kijker. En die gaf de voorkeur aan Jason Bouman die met 70% tegen 30% won van Mercha. Over dus naar de vier finalisten van de eerste editie van Bloed, Zweet & Tranen, dat volgend jaar een vervolg krijgt.

Bouman heeft een platencontract gewonnen en mag optreden tijdens ‘Holland zingt Hazes’ en Nederland Muziekland.

Ron Mercha bracht al twaalf albums uit

Rein Mercha: Hou van mij (8)        *** hoogste eerste weeks ***

Van de vier finalisten, is Rein Mercha de enige die al eerder een hit scoorde. In 2009 stond hij zes weken genoteerd met ‘Vakantie’ samen met Gitano kings (de Nederlandse Gypsy kings) en bereikte de 66e plaats.

Rein Mercha (geboren als Reinard Dewus op 27 februari 1963, zingt naast het Sinti (zigeunertaal) en Nederlands ook in het Engels. Hij zegt de eerste zanger ter wereld te zijn die nummers heeft opgenomen in het Sinti (dus voor Django Wagner). Voor de NCRV nam hij in 2003 twee singles op en de documentaire ‘I soeni’, ‘De droom’. Twee jaar later kwam één van zijn dromen uit: een ontmoeting met Kiekko, de oprichter van de Gypsy kings. Rein Mercha heeft hij al zo’n twaalf albums vol gezongen.

Tijdens de audities zong Rein ‘Een man mag niet huilen’ van Jacques Herb. ‘Hou van mij’ is speciaal voor hem geschreven. Rein: “Ik moest er een aantal inzingen, waarna het team van Talpa (John de Mol) er eentje koos.”

Samantha Steenwijk is al een poliep kwijt

Samantha Steenwijk: Zonder jou (11)

“Waanzinnig dat ik de finale heb gehaald. Ik had grote concurrenten, maar de jury koos mij eruit, omdat ik het meest ‘volks’ was”. Aldus Samantha Steenwijk (Voorburg, 12 april 1986), bij het behalen van de finale. Op haar twaalfde zong ze in de eindmusical op school en kreeg daarvoor een groot compliment van de juf. Toch was ze vroeger te verlegen om de bühne op te gaan. Haar ouders zagen het talent van hun dochter in en op hun aandringen, gaf ze zich in 2002 op voor een talentenjacht. Dat leverde optredens op in café’s, lekker Nederlandstalig. In 2006 won ze een grote Haagse talentenjacht, waarna diverse singles volgden.

poliep

Twee jaar later hing de vlag er anders bij in huize Steenwijk, want in 2008 bleek Samantha door overbelasting van haar stem, een poliep te hebben. Er volgde een operatie en een half jaar mocht ze niet zingen. Dankzij Barbara Goes, haar zangcoach, kwam ze er weer bovenop.

trouwen

Tijdens de auditie van Bloed, Zweet & Tranen zong Samantha ‘Diep in mijn hart’ van André Hazes. Het nummer ‘Zonder jou’, geschreven door Han Kooreneef, gaat over liefdesverdriet. Het nummer is niet autobiografisch, want in augustus gaat Samantha trouwen met haar vriendin Daisy, met wie ze al 6 jaar samen is.

Jason Bouman kan op zoek naar een eigen geluidstechnicus

Jason Bouman: Het laatste huis (28)

Jason Bouman (Zeist, 22 november 1981), groeide op in Harmelen. Toen hij aan zijn vader vroeg of hij harp mocht leren spelen, antwoordde deze dat hij beter toetsen kon leren, want daar zou hij veel verder mee komen. Vervolgens ging Jason naar de muziekschool in Woerden en werd een geschoolde toetsenist. Ook leerde hij nog even basgitaar, gitaar en drums spelen. Die instrumenten kwamen goed uit, want op zijn dertiende speelde hij in de band the Melody stars.

geluidstechnicus

Op zijn zestiende begon hij als geluidsman en twee jaar later was hij geluidstechnicus. In 2001 begon hij als instructeur audiovisuele technieken op het ROC Midden Nederland te Utrecht en groeide door tot docent geluidstechniek. Optreden deed hij altijd al, maar alleen op het podium staan is toch iets nieuws voor hem. De auditie doorstond hij zonder kleerscheuren met ‘Kleine jongen’ van André Hazes.

Het finaleliedje ‘Het laatste huis’, geschreven door Jeroen Engelbert, gaat over een demente moeder die naar een verzorgingstehuis wordt gebracht. Voor Jason is het nummer herkenbaar, want zijn surrogaatoma, tante Lenie, is behoorlijk dementerend.

Daantje dankzij Danny en André Jr. in de finale

Daantje: Jij (70)

Dayane (Amsterdam, 26 oktober 1964), zong op haar twaalfde in Café-Avontuur, het café van haar vader in de Jordaan. Haar vader zat dan achter het drumstel en Willem Maayer speelde  op de accordeon. Ze zong dan nummers van de Zangeres zonder naam (‘Keetje Tippel’) en Vader Abraham (‘Het kleine café aan de haven’). Haar vader schreef haar in voor een talentenjacht in de Jordaan, maar dat was niets voor Dayane, veel te veel stress, ze wilde gewoon zingen.

Haar vader overleed toen ze nog maar 17 jaar was. Daarop besloot ze even te stoppen met zingen. Op haar 19e verhuisde ze naar Lelystad en trouwde. Ze kreeg twee dochters, waar ze door omstandigheden alleen voor moest zorgen, en er weinig tijd overbleef voor haar zangcarrière. Ze verhuisde naar Hellevoetsluis en in 1987 begon ze weer met zingen. Ondanks betere weten, deed ze toch mee aan een talentenjacht, en dat bleek opnieuw niets voor haar.

Inmiddels woont Dayane in Vinkenveen, noemt zich Daantje en treedt ieder weekend op door het hele land. Het meedoen aan de talentenjacht Bloed, Zweet & Tranen koste haar nu weinig moeite. Tijdens de auditie zong ze ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’ van André Hazes en mocht ze door. Bij de eliminatieshows ging het echter fout. Doordat ze van Danny en André Jr. een wildcard kreeg, mocht ze toch door en haalde zelfs de finale.

Tijdens de finale zong Daantje haar single ‘Jij’, dat haar past als een jas. Daantje: “Het ‘pak levenservaring’ dat ik met me meedraag, helpt om het met gevoel te zingen”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten