vrijdag 24 mei 2013

Hitflits: Anouk maakt dubbelslag

Vorige week steeg haar single ‘Birds’ al naar de eerste plaats, dat daar deze week blijft staan. Deze week is het de beurt aan haar album ‘Sad singalong songs’, dat ruim twee keer zoveel verkoopt als de #2, ‘Random access memories’ van Daft punk. En dus slaat Anouk een dubbelslag: #1-single én #1-album en beide ook nog platina!
Het is de eerste keer dat Anouk een dubbelslag maakt. Op 12 september 2009, toen de single ‘Three days in a row’ naar de eerste plaats steeg, was haar album ‘For bitter or worse’ nog niet uit. Dat album kwam pas veertien dagen later de Album Top 100 binnengestormd, maar toen was de single al gezakt naar de vierde plaats. De voorlaatste keer dat een artiest een dubbelslag maakte, was op 12 maart 2011: Adele met ‘Rolling in the deep’ (single) en ‘21’ (album). Dat was de derde keer in één jaar!

9x #1

‘Sad singalong songs’ van Anouk is na ‘Together alone’ (1x in 1997), ‘Urban solitude’ (4x in 1999), ‘Lost tracks’ (5x in 2001), ‘Hotel New York’ (12x in 2004/2005), ‘Who’s your momma’ (1x in 2007), ‘Live at the Gelredome’ (1x in 2008), ‘For bitter or worse’ (4x in 2009) en ‘To get her together’ (1x in 2011), in totaal haar negende #1-notering. Daarmee staat ze op een gedeelde zesde plaats samen met U2, Marco Borsato, Michael Jackson en the Golden earring. Het meeste aantal album #1-noteringen staat al jaren op naam van BZN met 17 (!) stuks.

Van bovenstaande albums scoren er twee in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums: ‘Live at the Gelredome’ (op #12) en ‘To get her together’ (op #16, gestegen vanaf #45).

Daf punk rules … maar niet bij ons!

Overal in de wereld knalt ‘Random access memories’ van Daft punk binnen op de eerste plaats. In Groot-Brittannië zijn in twee dagen tijd al meer dan 100.000 stuks verkocht, en de verwachting is dat de teller aanstaande zondag boven de 650.000 zal staan. Dat zou dan een nieuw record opleveren en het oude van ‘Be here now' (in plaats van What’s the story, morning glory’) van Oasis uit 1997 verbreken.
Update 26 mei:
Het record van Oasis heeft Daft punk bij lange na niet gehaald, maar hun album is met 165.000 exemplaren wel het snelst verkopende album van 2013. Daarmee wordt het record van 2013 voor ‘To be loved’ van Michael Bublé gebroken, dat stond op 121.000 exemplaren.

En nog meer nieuws rond Daft punk, want ‘Get lucky’ feat. Pharrell Williams, de eerste single van het album, is met 711.000 de bestverkochte single van 2013. Dat zijn er bijna 100.000 meer dan ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz.

Terug naar de Hitflits:
In al die landen is ‘Sad singalong songs’ van Anouk wel uit. Maar naast Nederland, is Vlaanderen het enige land waar het ook een top 10-notering krijgt. Bij ons moet Daft punk genoegen nemen met een tweede plaats, hun hoogste notering ooit. Tot deze week was dat een elfde plaats voor ‘Discovery’ in 2001. Net als Anouk (twee noteringen), verkopen oudere albums van Daft punk weer goed dankzij het nieuwe album. In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums staan drie albums van het duo: ‘Discovery’ (op #5, gestegen vanaf #29), ‘Homework’ (op #41) en ‘Alive 2007‘ (op #42).

TOP 3

1 E.W. Anouk: Sad singalong songs (verkoopt bijna tweederde meer dan de #2)
2.E.W. Daft punk: Random access memories
3  (1)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#7 the National: Trouble will find me
#11 Joe Bonamassa & Beth Hart: Seesaw
#14 Thirty seconds from Mars: Love lust faith / Dreams
#16 Claudia de Breij: Alleen NL
#27 Jamie Cullum: Momentum
#46 Texas: The conversation
#66 King of the world: Can’t go home NL
#89 Giovanni Antonini: Bellini: Norma
#90 Airbourne: Black dog barking
#98 the Cat empire: Steal the night

SINGLES

TOP 3

1  (1)   Anouk: Birds (tweede week)
2  (3)   Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky
3  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines

Met een overwicht van een derde op de #2, ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams,  blijft ‘Birds’ van Anouk de bovenste beste in de Single Top 100. Tijdens en na de finale van het Eurovisie Songfestival, waar ze negende werd, is het nummer in grote getale gedownload. ‘Only teardrops’ van winnares Emmelie de Forest stijgt weliswaar van 36 naar #4, maar zien wij in Nederland niet #1 komen. ‘What if’ van Dina Garipova, de inzending van Rusland, stijgt van 100 naar #51.

Eurovisiehits

Maar dan zijn we er nog niet wat de Eurovisiehits betreft, want onder de 15 eerste weeks noteringen deze week, zitten er maar liefst 10 stuks. Hier komen ze, met tussen haakjes het land:
#32 Gianluca Bezzina: Tomorrow (Malta)
#35 Byealex: Kedvesem (Hongarije)
#42 Robin Stjernberg: You (Zweden)
#49 Margaret Berger: I feed you my love (Noorwegen)
#50 Zlata Ognevich: Gravity (Oekraïne)
#69 Marco Mengoni: l’Essenziale (Italië)
#71 Roberto Bellarosa: Love kills (België)
#84 Eythor Ingi Gunnlaugsson: Eg a life (IJsland)
#92 Farid Mammadov: Hold me (Azerbaijan)
#95 Koza Mostra & Agathonas Iakovidis: Alcohol is free (Griekenland)

Speciale vermelding van:
#73 Avicii: We write the story, geschreven met Björn Ulvaeus and Benny Andersson, voorheen de mannen van ABBA voor de opening van de finale van het Eurovisie Songfestival 2013

Tot slot ook een paar gewone noteringen:
#83 the Janoskians: Best friends
#79 John Newman: Love me again (vermoedelijk de nieuwe Megahit)
#76 Rihanna feat. David Guetta: Right now
#93 Lana Del Rey: Young and beautiful

Rest nog een bijzondere notering: ‘Alle moeders heten mama’ van het Goede doel dat in de derde week van 21 naar #10 stijgt. Het is hun zesde top 10-notering en de eerste sinds 1989:
‘Alles kan een mens gelukkig maken’ dat ze maakten met René Froger en hun enige #1-hit is.

Voor meer achtergronden bij de albumnoteringen verwijzen we je naar de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe (Eurovisie) Megaman!

maandag 20 mei 2013

Megaman bij week 20 – 18 mei 2013

Anouk tevreden met negende plaats.

En verder in deze Megaman:
Gerard Joling in duet met cabaretier, nog twee Songfestivalhits, Sri-Langkese covert Zuid-Afrikaans liedje, David Guetta spekt Nederlandse componisten, Griekse broers breken via België door in Nederland en Catharina Hulters dankt carrière aan haar moeder. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Anouk tevreden met negende plaats

Anouk: Birds (1)       *** eerste week op #1 ***

“Ik hoopte op een top 10 plaats en dat is gelukt. Ik ben dan ook heel tevreden met het resultaat. Ik hoefde niet perse op de eerste plek. Ik ben super blij met de negende plaats. Het waren twee te gekke weken.” Dat was de reactie van Anouk bij haar terugkomst zondagmiddag rond een uur of 1 op Schiphol. Over andere deelnemers zei ze: Denemarken, de winnaar: ‘pakkend liedje’, Oekraïne: ‘lief’, Rusland: ‘goed en leuk’ en Griekenland: ‘ik ging uit m’n bol’.
Op dinsdag, de dag van de eerste halve finale, bereikte ‘Birds’ de achtste plaats. Woensdag, de dag nadat ze met 75 punten de vijfde plaats haalde, goed voor een finaleplek, steeg het nummer naar de tweede plaats en op donderdag stond het #1 in de voorlopige Single Top 100. In de uiteindelijke lijst op vrijdag verkocht het nummer ruim een kwart meer dan ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell. ‘Birds’ is na  ‘Three days in a row’ (1x #1 in 2009), haar tweede #1-notering. En wij denken dat ‘Birds’ het nog wat langer zal volhouden bovenaan.

vierde Songfestival #1

‘Birds’ had er tien weken voor nodig om de eerste plaats van de Single Top 100 te bereiken. Het nummer is niet het eerste Songfestivalliedje dat de eerste plaats haalt nog voordat de finale heeft plaatsgevonden. Drie artiesten met vier liedjes gingen haar voor en alle kwamen destijds niet door de halve finale. Hier volgen ze, met tussen haakjes het aantal weken dat nodig was om #1 te komen en vanaf welke plaats:
2010: Sieneke: (sha-la-lie) Ik ben verliefd (tweede week, vanaf #13)
2011: 3js: Je vecht nooit alleen (tweede week, vanaf #5)
2011: 3js: Je vecht nooit alleen/Never alone (zevende week, vanaf #75)
2012: Joan Franka: You and I (eerste week)

Bovenstaande #1-hits werden kort na de nationale finale gescoord. Dit jaar was er geen nationale finale, want dat wilde Anouk terecht niet. Op maandag 11 maart presenteerde ze ‘Birds’, haar ‘killer song’, dat ze in 2011 geschreven had met de Zweedse componisten Tore Johansson en Martin Gierstad. Vijf dagen later kwam het liedje binnen op de tweede plaats, en de week daarop kwam het niet verder. Beide weken was ‘Julia’ van Nick en Simon te sterk voor ‘Birds’.

Daarna zakte het nummer via 8,15 naar #26. Steeg licht naar #21, viel terug naar #45, maar steeg vorige week in de aanloop naar het festival naar de 23e plaats. Deze week belandt het alsnog op de eerste plaats, haar eerste hit op haar eigen label Goldilox. Op dat label, dat ze 27 december 2012 startte, is ook het album ‘Sad alongs songs’ uitgebracht, inmiddels platina en wereldwijd te koop.

2014

Over wie er volgend jaar naar Kopenhagen moet om ons land dan te vertegenwoordigen, zei Anouk: “Ik weet het niet. Je moet niet zomaar iemand sturen. Het moet een goede artiest zijn met een goed liedje en dat mag ook een nieuwe artiest zijn.”

De TROS, die het festival sinds 2010 organiseert, weet nog niet wat er volgend jaar gaat gebeuren. Voorlopig zijn ze daar met dit resultaat in de wolken. Voorzitter Ed Nijpels in WNL Op Zondag: “We hebben dit jaar een hele bijzondere procedure gehad. Er is heel wat discussie geweest over de vraag of er wel of geen voorrondes moeten zijn. Dit optreden van Anouk en deze procedure smaakt in ieder geval naar meer. Aan de andere kant: er is maar één Anouk en de vraag is of je dit allemaal nog een keer kunt herhalen. Het is ons in ieder geval buitengewoon bevallen.”

Over een negende positie zei Nijpels nog: “Het was een ballad tussen heel veel popgeweld en dat maakt het des te opmerkelijker dat zo’n ballad toch nog de negende plaats behaald. Haar optreden gisteren was fenomenaal. Het was zo’n afwijkend liedje van alles wat we verder te horen kregen. Het maakte diepe indruk.” Een negende plaats is het hoogste sinds de vierde plek in 1998 voor ‘Hemel en aarde’ van Edsilia.

Wat wij hopen, is dat na Anouk, nu ook andere gerenommeerde artiesten zich durven op te geven voor het festival. Je hebt immers niets te verliezen. Het schijnt dat Trijntje Oosterhuis, Waylon en Laura Jansen daar wel oren naar hebben. In de komende maanden moet duidelijk worden wat de strategie voor 2014 wordt.

weer op de kaart

Zeker is dat Anouk met haar bijdrage, het Eurovisie Songfestival weer op de kaart heeft gezet in Nederland. 3,7 miljoen kijkers naar de eerste halve finale, 1,4 naar de tweede en gemiddeld 4,9 miljoen voor de finale, met een uitschieter naar 5,9 toen Anouk optrad. Sinds 2008 keken er nooit meer dan 1,1 miljoen mensen naar de halve finale. Overigens heeft Anouk geen EURO voor haar deelname gekregen.

Gerard Joling in duet met cabaretier

Gerard Joling & Jandino: Mijn liefde (8)

Het werpt z’n vruchten af dat Gerard Joling zijn muziek uitbrengt op Vosound, het platenlabel van Jan Smit. Op 17 januari sloot Joling een contract met het label, en scoorde hij een #1-hit met het door Jan geschreven nummer ‘De nacht voorbij’.

Vorig jaar nodigde Smit de Surinaamse zanger Damaru, met wie hij in 2009 een #1-hit had met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’, om te komen optreden in Ahoy in Rotterdam, tijdens zijn 15-jarig jubileum. En dan is het contact natuurlijk snel gelegd voor een nummer dat Damaru, wiens echte naam Dino Orpheo Canterburg luidt, had geschreven. ‘Mijn liefde’ heet het en is een hit voor Gerard Joling en Jandino.
Jandino Jullian Asporaat is net als Damaru geboren op de Nederlandse Antillen. Damaru in Paramaribo, hoofdstad van Suriname, Jandino op 9 januari 1981 in Willemstad op Curaçao. Begin jaren ’90 verhuisde Jandino naar Nederland, en groeide op in Rotterdam. Vanaf 2002 werkte hij twee seizoenen bij de jongerentheatergroep Young Stage. Daarnaast speelde hij bij  diverse Nederlandse theatergroepen en deed mee aan The comedy factor.

In 2005 werd hij tweede op Cameretten, het jaarlijkse cabaretfestival. Sindsdien heeft hij vier eigen programma’s gemaakt. Inmiddels heeft ook de tv hem ontdekt, want voor de NTR  maakt hij al een aantal seizoenen de zeer populaire Dino Show.

Songfestivalhits 2013 (1)

De komende weken zullen er, naast ‘Birds’ van Anouk, nog meer liedjes uit de 58e editie van het Eurovisie Songfestival een gooi doen naar een notering. Deze week de #1 en de #5.

Emmelie de Forest: Only teardrops (36)

Maanden was ‘Only teardrops’ van Emmelie de Forest de grote favoriet en die favorietenrol heeft ze zowel in de eerste halve finale (eerste met 175 punten) als de finale (eerste met 281 punten) waar gemaakt. Sterker, voordat in de finale alle punten waren vergeven, was al duidelijk dat niemand haar meer kon inhalen en werd ze alvast als winnaar uitgeroepen.

Emmelie Charlotte-Victoria de Forest  (Randers, Denemarken, 28 februari 1993) had eerst de naam van haar Deense moeder Engström. Nadat haar Zweedse vader Ingvar de Forest in 2010 overleed, heeft ze haar achternaam aangepast aan dat van haar vader, de Forest.

Op haar negende begon Emmelie met zingen in diverse koren. Vanaf haar veertiende deed ze samen met de Schotse muzikant Fraser Neill mee aan muziekfestivals en zong nummers van Johnny Cash en Nirvana. In 2011 verhuisde ze naar Kopenhagen en meldde zich aan bij het Complete Vocal Institute, waar studenten een nieuwe zangmethode kunnen leren, de Complete Vocal Technique.
Toen Emmelie het liedje ‘Only teardrops’ hoorde, was ze er direct verliefd op. Emmelie: “Het roept melancholieke gevoelens op, het gaat over oorlog en vrede, zowel in een relatie als in de wereld. Ik geloof dat dit onderwerpen zijn waarmee iedereen wat mee kan.” Ze moest alleen nog even de Dansk Melodi Grand Prix 2013, de Deense finale, winnen.

Uit tien liedjes die geselecteerd waren op een sterk refrein, bleven er tijdens de Deense finale drie over. Daaruit werd op 26 januari 2013 ‘Only teardrops’ door de vakjury, maar vooral door de televoters verkozen tot beste liedje. ‘Only teardrops’ is tevens de titel van haar debuutalbum met acht eigen nummers.

‘Only teardrops’ van Emmelie de Forest levert Denemarken de derde overwinning op. De andere twee waren:
1963: Grethe & Jørgen Ingmann: Dansevise
2000: Olsen Brothers: Fly on the wings of love
Leuk detail: sinds 2004, het jaar dat de voorrondes zijn ingevoerd, heeft Denemarken twee  keer de finale niet gehaald. Dat was in 2004 met ‘Shame on you’ van Thomas Thordarson en in 2007 met ‘Drama queen’ van DQ. Zo zie je maar het kan verkeren!

plagiaat?

Al snel na de finale gingen er stemmen op dat ‘Only teardrops’ wel heel erg zou lijken op ‘I surrender’ door K-otic (#3 in 2002). Bart Voncken, destijds zanger van de groep gaf in ‘Timur open radio’, toe dat er overeenkomsten zijn. Maar van plagiaat is geen sprake, dan moeten minsten 4 maten gelijk klinken, nu gaat het om 1,5 maat en alleen in het intro. ‘I surrender’ is in tegenstelling tot ‘Only teardrops’ geen nummer van Scandinavische componisten, maar geschreven door de Britse componisten Steve Booker en Phil Thornalley. De productie was in handen van de Zweed Peter Björklund.

Dina Garipova: What if (100)

Vorig jaar eindigde Rusland tot ieders verbazing op de tweede plaats. Buranovskiye Babushki, een koor van bejaarde vrouwen die zingen ‘Party for everybody’. Oftewel feesten is voor jong en oud. Dit jaar stuurde Rusland Dina Garipova, de winnares van de Russiche versie van The Voice met een mooie ballade ‘What if’, dat de vijfde plaats haalde.

Dina Fagimovna Garipova, geboren in Zelenodolsk, Tatarstan, wordt aanstaande zaterdag 22 jaar. Ook al heeft ze niet gewonnen, dat zal een groot feest geven. Vanaf haar zesde is ze met zingen bezig en won diverse muziektalentenjachten. Ze volgde zanglessen bij het Zolotoy mikrofon theater (Gouden Microfoon) en werd in Frankrijk met haar medeleerlingen eerste met het uitvoeren van een musical. Daarnaast studeerde Garipova journalistiek.

De Russische zender Channel One schoof Garipova naar voren om Rusland te vertegenwoordigen. Niet alleen Nederland deed mee met een liedje dat (deels) door Zweden was geschreven. Ook Rusland zocht zijn heil in Zweden en kwam uit bij de producers Gabriel Alares en Joakim Björnberg. Zij schreven samen met de Russische rockzanger Leonid Gutkin het nummer ‘What if’.

John Martin helpt Sebastian Ingrosso en John Trash aan hit

Sebastian Ingrosso, Tommy Trash, John Martin: Reload (66)

Op het album  ‘Until now’ uit oktober 2012 van de Swedish house mafia staat de instrumentale versie van ‘Reload’, gemaakt door de Zweed Sebastian Ingrosso en de Australiër Tommy Trash. Die versie miste echter nog wat en dat was stem van John Martin, die al eerder op de hits ‘Save the world’ (#20 in 2011, echter zonder credit) en ‘Don’t you worry child’(#5 in 2012) van het Zweedse gezelschap zong.

Tommy Trash is natuurlijk niet zijn echte naam. Dat is Thomas Olsen, geboren op 15 november 1987 in Bundaberg, Queensland in Australië. Zijn eerste single bracht hij in 2007 uit: ’It’s a Swede thing’. Trash heeft inmiddels zoveel naam gemaakt in eigen land als daarbuiten, dat hij zich heeft gevestigd in Los Angeles, Californië.

Sri Langkese covert Zuid-Afrikaans liedje

Thamara Kingma: Hamba nawe (73)

In 2010 scoorde het Zuid-Afrikaanse Mafikizolo een hit met ‘Marabi’ (#8). Het nummer stamt uit 2002 en was afkomstig van het album ‘Sibongile’, maar was in 2010 het thema van Studio Sportzomer, het dagelijkse programma rond het WK voetbal. Op hetzelfde album staat ook het nummer ‘Ndihamba nawe’, dat nu een notering krijgt in het Nederlands. Anno 2013 heeft Pascal de Vormer het ‘Hamba nawe’ genoemd.

‘Hamba Nawe’ wordt gezongen door Thamara Kingma, geboren op 8 februari 1991 in het plaatsje Nuwara Eliya op Sri-Lanka. Ze groeide echter op in West-Knollendam, omdat ze, nog maar anderhalf maand jong,  geadopteerd was door Nederlandse ouders. Op haar twaalfde verhuisde ze met hen naar Texel, waar zij een hotel, bungalowpark en restaurant runnen. Sinds 2012 woont Thamara in Epe op de Veluwe.

Op Texel ontstond de liefde voor muziek, speelde ze in musicals en deed mee aan talentenjachten. Vorig jaar werd ze toegelaten tot Tim Koldenhof Producties in Apeldoorn, een opleiding in theater, film, zang, dans en musical. In Epe kwam ze in contact kwam met Blue Ocean Records en kreeg ze de gelegenheid om ‘Hamba Nawe’ in te zingen.

Queens of the stone age was niet ontstemd over kort optreden

Queens of the stone age: My God is the sun (77)

De fans van de Queens of the stone age kijken reikhalzend uit naar 31 mei, wanneer ‘…Like clockwork’, het zesde studioalbum van de groep verschijnt. Het eerste album in zes jaar sinds ‘Era vulgaris’ uit 2007. De notering voor ‘My God is the sun’, waarop Dave Grohl drumt, is slechts een aanloopje naar het album. Zonder het optreden (ook al was het maar 1,5 minuut) in De Wereld Draait Door, afgelopen woensdag, had het die notering niet gehad.
Aan het eind van het optreden maakten alle leden een beweging waarop het leek alsof ze op hun horloge keken: ontstemd omdat ze maar 1,5 minuut mochten spelen. Zanger Josh Homme reageerde daarop met: “Het was niet gemeen bedoeld. We verwezen naar ons album. Vanwege de tijd konden we de volgende zin niet meer zingen: ‘I don’t know what time it was, I don’t wear a watch’. Een minuut spelen is juist gaaf, je moet de mensen teasen.”

David Guetta spekt Nederlandse componisten

David Guetta feat. Ne-Yo & Akon: Play hard (78)

Play hard’ van David Guetta feat. Ne-Yo & Akon bevat een sample van ‘Better off alone’ van DJ Jurgen (#8 in 1999). Voor sommigen is ‘Play hard’ daarom een overbodig nummer. Dat zal Sebastiaan Molijn (Pronti) en Eelke Kalberg (Kalami), schrijvers van ‘Better off alone’ een zorg zijn, want iedere keer als ‘Play hard’ ergens wordt gedraaid of verkocht, levert het hen een aardige zakcent op, waar ze niets voor hoeven te doen. ‘Play hard’ staat op de derde versie van het album ‘Nothing but the beat’, getiteld ‘Nothing but the beat – ultimate’ van David Guetta.

‘Better off alone’ is eerder al gecoverd door twee Poolse producers die zich M25 noemden (#46 in 2009). De link tussen DJ Jurgen en David Guetta, werd gelegd door de Nederlander  Giorgio Tuinfort, die het nummer mede heeft geproduceerd.

Het nummer ‘Alive’, vorige week nog #94, wil nog niet echt lukken voor Empire of the sun. Maar wellicht verandert dat door ‘Ice on the dune’, de remix die David Guetta er van heeft gemaakt.

Selena Gomez werkt aan solocarrière en komt naar Nederland

Selena Gomez: Come & get it (84)

2013 lijkt wel het jaar te worden van de actrices die ook als zangeres succes hebben. We hadden al Demi Lovato (‘Heart attack’), Ariana Grande feat. Mac Miller (‘The way’) en
Bridget Mendler (‘Ready or not’). Deze week voegen we een vierde toe en kunnen de dames bij gelegenheid een potje kwartetten.

De vierde actrice/zangeres is Semena Marie Gomez (Grand Prairie, Texas, 22 juli 1992). De 20-jarige Gomez heeft het acteren niet van een vreemde, want haar moeder Amanda Dawn ‘Mandy’ Teefeey, stond een groot deel van haar leven op de planken. Selena is vernoemd naar de gelijknamige Texaanse zangeres Selena, doodgeschoten op 31 maart 1995, toen Gomez nog geen drie jaar jong was.
Selena Gomez begon op haar zevende met acteren in de serie ‘Barney & Friends’. Haar grote doorbraak kwam in 2004, toen ze werd ontdekt door een talentscout van het Disney Channel. Ze kreeg een gastoptreden in The suite life of Zack & Cody en later ook in Hannah Montana.

Net als de drie eerder genoemde actrices/zangeressen, zong Gomez ook regelmatig in de series waarin ze speelde. Vlak voor haar zestiende verjaardag leverde het jaar een platencontract op.

even solo

Met haar band Selena Gomez & the Scene bracht ze drie albums uit, waarvan twee bij ons een notering kregen. De samenwerking met de band ligt nu even stil, want Gomez wil zich richten op een solocarrière. ‘Come & get it’ is de eerste single van haar album ‘Stars dance’, dat deze zomer uitkomt. In maart begon ze aan een wereldtournee, waarbij ze op 3 september de Heineken Music Hall in Amsterdam aandoet.

Dean Saunders blijft in het Nederlands zingen

Dean Saunders: Ben jij (89)

Zijn broer Ben heeft samen met DJ Jean een nieuwe versie opgenomen van ‘Love come home’ (#4 in 2000). Dus wellicht dat beide broers binnenkort weer gezamenlijk in de Single Top 100 staan. In 2011 was dat het geval toen Dean Saunders, net winnaar van Popstars, zijn broer van de eerste plaats gooide met ‘You and I both’. Dat zal er deze keer niet in zitten, want zo hoog zien we ‘Ben jij’, zijn derde Nederlandstalige single, niet komen. Op de fysieke single van het nummer, krijg je de akoestische versie er bij.

Bruno Mars gaat terug naar de jaren ‘80

Bruno Mars: Treasure (91)

‘Treasure’ van Bruno Mars was al één van de opvallendste nummers bij het uitkomen van zijn album ‘Unorthodox jukebox’, dat in december verscheen. Opvallend, omdat Mars op het nummer terug gaat naar de jaren ’80 van de disco. Of het nummer, zijn veertiende notering, ook de voetjes van de vloer doet komen, is afwachten.

Griekse broers breken via België door in Nederland

Dimitri Vegas, Moguai & Like Mike: Mammoth (92)

De broers Dimitri Vegas en Like Mike (echte namen : Dimitri en Michael Thivaios, geboren in Griekenland, maar opgegroeid in Willebroek, België), werken sinds het midden van de ‘00  samen. In 2009 trok hun nummer ‘Work that body’ de aandacht van Axwell van de Swedish house mafia. Hij introduceerde hen bij de rest van de mafia, maar ook bij Lady Gaga. Zij vroeg om een remix voor haar nummer ‘Marry the night’. Dat opende deuren naar onder andere Jennifer Lopez feat. Pitbull (‘Papi’), LMFAO (‘Champagne showers’) en vele andere remixen.

In 2012 maakten de broers met Kelis het anthem van ‘Tomorrowland’, een dancefestival in Chattahoochee hills in de Amerikaanse staat Georgia. Dit jaar staan ze er weer, samen met ondermeer Tiësto, David Guetta en Afrojack.

Moguai zou je nog kunnen kennen van het nummer ‘Beatbox’ (#33 in 1998), dat hij maakte met Dial M. Moguai, echte naam André Tegeler (Reckinghausen, Duitsland), bracht in 2010 het album ‘We ar lyve’ uit en maakte remixen voor onder andere  Underworld, Britney Spears en Afrojack.

Theo Mezz bakt ze zingend bruin

Theo Mezz: Diana (94)

Theo Mezz was nog niet geboren toen Paul Anka in 1957 een #1-hit scoorde met ‘Diana’. Theo, geboren in Wijk bij Duurstede, is van 29 september 1964. Theo is afkomstig uit een horecafamilie. In 1992 nam hij de kroeg van zijn ouders over, en als menige kroegbaas stond hij ook regelmatig achter de tap (mee) te zingen.

In 2005 kwam Theo Mezz in contact met DJ Maurice en samen met John Marks namen ze het nummer ‘Het is over’ op. Er volgden meer singles waaronder ‘De zingende kangoeroe’. Op ‘Diana’, waarvoor Roger Oerlemans de Nederlandse tekst schreef, speelt Pieter Slijkoord saxofoon en Loui Herinx accordeon. In augustus volgt de opvolger en eind dit jaar een heel album.

Inmiddels staat Theo niet meer achter de tap maar heeft hij samen met zijn vrouw de cafetaria Tiggie’s corner in Wijk bij Duurstede.

Catharina Hulters dankt carrière aan haar moeder

Catharina Hulters: Er is maar één vrouw (95)

Catharina Hulters zingt op ‘Er is maar één vrouw’ niet over zichzelf of iemand ander z’n vrouw, maar over alle moeders. Een beetje laat dat wel, want een week geleden was het Moederdag. Aan haar moeder dankt Catharina uit Dordrecht min of meer haar carrière. Moeder Mina gaf haar dochter een karaokesetje, waarmee ze alvast het zingen kon oefenen en dat leidde op haar tiende tot zang en danslessen.

album

Alvorens Catharina Hulters begin 2012 haar eerste single, ‘Het verkeerde moment’, uitbracht, volgde ze een opleiding tot kapster en nagelstyliste. Op 27 augustus wordt ze 25 jaar en niet 15, als je het geboortejaar 1998 op haar eigen site neemt. Volgende maand komt haar album ‘Aangenaam’ uit, waarop je haar beter kunt leren kennen. Catharina: “Ik ga ervoor, ik weet wat ik wil, bij alles probeer ik de lat zo hoog mogelijk te leggen. Ik ga op zoek naar waar mijn plafond ligt als zangeres.” De liedjes zijn geschreven en geproduceerd door Frank Verkooyen met tekstbijdragen van Henk Damen.

Chris Malinchak samplet er op los

Chris Malinchak: So good to me (98)

“If this world were mine, I'd place at your feet
All that I own, you've been so good to me.”
Zingt Marvin Gaye op ‘If this world were mine’, een duet met Tammi Terrell, afkomstig van hun album ‘United’ uit 1967.

In ‘So good to me’ van Chris Malinchak uit New York City, zitten twee samples. Het eerder genoemde ‘If this world were mine’ en de a cappella versie van ‘Back to life’ van Soul II Soul. Christopher Malinchak, zoals menig dj, gebruikt vaker samples in zijn nummers. Zo ging hij al aan de haal met onder andere ‘Victims’ van Culture club (in ‘Talk about it’), Weekend’ van Class action (in ‘At night’) en ‘Best friend’ van Brandy (in ‘Beside me’). Malinchak schrijft en produceert ook voor andere artiesten, waaronder Bonnie Bailey, eveneens afkomstig uit New York.