zondag 23 november 2014

Band aid 30 mist streaming

#4 Band aid 30: Do they know it’s Christmas?                                     *** hoogste eerste weeks ***

Over een maand, op 22 december 2014, is het exact 30 jaar geleden dat ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid binnenkwam op de eerste plaats van de toenmalige Nationale Hitparade. In de eerste week waren er meer dan 70.000 van verkocht, goed voor een elfde plaats in het jaaroverzicht.

Die aantallen worden allang niet meer bereikt. Van de nieuwe versie van ‘Do they know it’s christmas?’ door Band aid 30 zijn zo’n 7.000 stuks gedownload, 10% dus van de eerste versie. Toch zijn die 7.000 niet genoeg om #1 te komen, want anno 2014 telt ook streaming mee. En aangezien Band aid 30 niet op Spotify staat, loopt het nummer de eerste plaats mis.

Sterker, Band aid 30 komt slechts binnen op de vierde plaats! Op 8 december verschijnt de fysieke cd-single van Band aid 30. Maar of er dan wel genoeg kopers zullen zijn die het nummer op #1 krijgen, valt zeer te betwijfelen.

Ontstaansgeschiedenis van Band aid 30

Nog maar twaalf dagen geleden, op 10 november 2014, kondigde Sir Bob Geldof een nieuwe versie aan van zijn ‘Do they know it’s christmas’ door Band aid. In 1984 verscheen de eerste versie met als doel geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië (Oost-Afrika). Anno 2014 is het doel opnieuw Afrika (West), maar nu voor de bestrijding van de ziekte Ebola.
Op 15 november stond het neusje van de popmuziek in de Sam West Studios in Notting Hill, dezelfde studio als 30 jaar geleden. De dag daarna werd de videoclip gepresenteerd in de Britse X Factor. Afgelopen maandag, 17 november, verscheen de download van de nieuwe versie, die in no-time #1 stond in 52 landen. Bono, zanger van U2 is de enige die aan zowel de eerste, derde als de vierde versie meewerkte. Chris Martin van Coldplay werkte mee aan Band aid 20 en Band aid 30.

bedankt

Anno 2014 staat niet iedereen te springen om mee te doen aan een project als Band aid. Bob Geldof had Adele gevraagd om mee te doen, maar die bedankte er voor. Wel maakte ze een niet nader te noemen bedrag over aan het goede doel.

niet bedelen om geld

Lily Allen weigerde haar medewerking ook. Lily: “Ik kreeg een mail of ik mee wilde doen. Het is moeilijk om uit te leggen waarom ik niet wilde meedoen, zonder als een stom mens te klinken. Ik vind het gewoon prettiger om zelf geld te geven en op die manier aandacht te vragen voor een goed doel, dan met een groep andere mensen te gaan vragen om geld.” Daarnaast had ze het gevoel niet bij het clubje te horen van artiesten die allemaal heel succesvol zijn. Lily: “Ik denk niet dat ik er boven sta, maar er juist onder. Het voelt gewoon niet helemaal goed.”

line-up Band aid 30

Uiteindelijk deden de volgende artiesten mee aan Band aid 30:
Bastille
Bono (zanger U2)
Clean Bandit
Alfie Deyes
Disclosure
Paloma Faith
Guy Garvey (zanger Elbow)
Ellie Goulding
Angélique Kidjo
Chris Martin (zanger Coldplay)
Olly Murs
Sinéad O’Connor
One Direction
Rita Ora
Emeli Sandé
Seal
Ed Sheeran
Sam Smith
Joe Sugg
Zoe Sugg
Underworld (doet de remix)
Jessie Ware

De volgende personen zorgden voor het muzikale gedeelte:
Milan Neil Amin-Smith (van Clean Bandit) – viool
Grace Chatto (van Clean Bandit) – cello
Roger Taylor (van Queen) – drums

De productie was in handen van Paul Epworth, bekend van zijn werk met onder andere Adele

Band aid 30 is een initiatief van Bob Geldof en Midge Ure (zanger Ultravox), die het nummer schreven in 1984. De versie van Band aid 30 verschilt tekstueel iets van de drie voorgaande versies. Aangezien het nu niet gaat om hongerende kinderen maar om een Ebola epidemie, is de tekst daarop aangepast:

“Where the only water flowing is the bitter sting of tears” werd
 “Where a kiss of love can kill you and there's death in every tear”
en
“Well tonight thank God it's them instead of you” (de zin die Bono op drie versies zingt) werd
“Well tonight we're reaching out and touching you”

andere versies

In meerdere landen, waaronder Spanje, Duitsland en Frankrijk is een eigen versie van ‘Do they know it’s christmas?’ in de maak. Carla Bruni, vrouw van ex-president Nicolas Sarkozy, werd benaderd door Geldof met het verzoek om een Franse versie te maken. Zij vertaalde het nummer in ‘Noël est là’. Bruni zelf en Vanessa Paradis en Maitre Gims zingen het nummer. Geruchten doen de ronde dat Johnny Halliday (de Marco Borsato van Frankrijk) en Daft punk ook mee doen, maar dat is (nog) niet bevestigd. David Guetta doet de remix. De Franse versie komt 1 december uit.

Nederlandse versie

Ook het programma De Wereld Draait Door wil een steentje bijdragen en vroeg Jan Rot om een Nederlandse tekst te schrijven. Rot, bekend van onder andere vertalingen van de musical ‘Hair’ en ‘Tommy’, maakte een bijna letterlijke vertaling. Alleen bij de zin ‘Feed the world’ wijkte hij af, vanwege de ramp rond Ebola, en maakte er van ‘geef meer geld, laat maar zien wat kerstmis is’.
Intussen had het programma al hun muzikale vrienden gevraagd om mee te werken. Afgelopen maandag, 17 november 2014, stond een keur van Nederlandse muzikanten in De Gashouder in Amsterdam en bracht die avond de Nederlandse versie van ‘Do they know it’s christmas?’, getiteld ‘Doen ze daar aan kerstmis’. Het nummer kon later die avond worden gedownload, waarbij Muziek Kopen als profider optrad.

Maar nog voordat het nummer te koop was, liepen de sociale media vol. Niet met complimenten, maar met afkeuring. Over de artiesten (b-artiesten) en over het nummer (de tekst en vals gezongen). Hoe goed bedoelt ook van het tv-programma, deze versie zal geen geld ophalen voor het uiteindelijke doel: bestrijding van Ebola. We hopen dat in de komende week, waarin veel aandacht besteed zal worden aan de ziekte en de gevolgen voor de Afrikaanse landen, maar ook voor de rest van de wereld, dat wel het geval zal zijn. Tot nu toe is er € 3,5 miljoen ingezameld, het einddoel is € 15 miljoen.

eerste versie nog steeds populairste

Misschien wel uit pure frustratie vanwege de nieuwe versie(s), is de eerste versie van ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid uit 1984 ook flink gedownload. Nog niet voldoende voor een notering (het nummer staat in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 op #189), maar dat gaat zeker gebeuren voor de kerst. Dat zal dan de negende keer zijn.

4x een hit …

Do they know it’s christmas?’ is nu voor de vierde keer een hit. Alleen de eerste versie wist de eerste plaats te halen. Band aid II bleef in 1989 steken op #20 en Band aid 20 wist in 2004 de derde plaats te halen.

maar geen record

Vier keer is echter geen record, dat staat op naam van ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn en zijn Rockets, dat vijf keer een notering kreeg. De eerste versie scoorde in 1960 (#1), een heruitgave in 1971 (#7), de live versie in 1981 (#7), de rapversie van Peter met Miker-G & DJ Sven in 1989 (#3) en als ‘Kom van dat gras af’, door Cock van der Palm in 1996 (#38).

4x #1 voor ‘Do they know it’s christmas?’

Bij ons dus (nog) geen #1 voor Band aid 30. Maar in de Britse hitparade was al vanaf de presentatie in de uitzending van de X Factor op zaterdag, duidelijk dat het daar gewoon de eerste plaats zou pakken, net als de drie voorgaande versies dat deden.

Op dinsdag, na één verkoopdag, waren er al meer dan 200.000 van Do they know it’s christmas?’ van Band aid 30 gedownload, ongeveer hetzelde aantal als van de eerste versie in 1984 … na twee dagen! Daarvan gingen er in de eerste week 297.000 van over de toonbank, toen nog geheel fysiek! Dat aantal is in de afgelopen zes dagen (ma-za) overtroffen, want er zijn meer dan 314.000 stuks van Band aid 30 gedownload, het hoogste aantal dit jaar voor een #1-hit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten